TNT Magazine
Guy Devos op 09-04-2020

WIJ HELPEN ARMEN

Tenerife staat voor zonnig, onbekommerd, ontspannen en genieten van alle mooie dingen dat het eiland te bieden heeft. Dat is zowat de synthese van een resem antwoorden die je krijgt op de vraag ‘Waarvoor staat Tenerife?’. Maar niet voor iedereen schijnt de zon …!

  Guy Devos
Guy Devos op 08-04-2020

CANARISCHE BEREIDINGEN

Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat ‘mediterrane’ voeding zeer gezond is, zelfs een van gezondste is van de wereld. Bovendien is deze lokale gastronomie er een met een enorme rijkdom en variatie.

  Guy Devos
Guy Devos op 07-04-2020

ALOË VERA

Menig toerist die op het eiland verblijft keert terug naar het thuisland met een of ander product dat een afgeleide is van de Aloë vera. Niet verwonderlijk want deze kamerplant gedijt bijzonder goed op Tenerife vanwege het klimaat. Veel zon en weinig water in de grond zijn de wonderlijke ingrediënten waardoor de plant zich in dit subtropisch klimaat bijzonder goed schikt.

  Guy Devos
Guy Devos op 06-04-2020

WERKWOORDENSCHAT

Werkwoorden leren is niet altijd het meest populaire item binnen een nieuwe taal maar ze zijn wel heel belangrijk in iedere zin. Niet alleen de vervoegingen op zich zijn een moeilijke kraker, soms hebben Spaanse werkwoorden verschillende mogelijke vertalingen.

  Guy Devos
Guy Devos op 05-04-2020

KORTE BERICHTEN

WIJ PUBLICEREN DEZE RUBRIEK ELKE ZONDAG. OP DEZE MANIER BLIJF JE OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSFEITEN VAN DE VOORBIJE WEEK.

  Guy Devos
Guy Devos op 04-04-2020

TV-KIJKEN OP TENERIFE

Uit ondervinding weten we dat mensen die graag tv kijken op Tenerife niet altijd weten waar ze de programmatie moeten halen. Je stapt hier niet direct naar een dagbladwinkel om een magazine te kopen waarin alle tv-uitzendingen zijn verzameld.

  Guy Devos
Guy Devos op 03-04-2020

AARDBEVINGEN

Geologen en vulkanologen houden op Tenerife reeds geruime tijd de grootste van alle Europese vulkanen nauwkeurig in de gaten. Er is vulkanische activiteit aanwezig en er ontsnappen sinds mensenheugenis sulfaatdampen uit de krater. Maar vandaag is er meer.

  Guy Devos
Guy Devos op 02-04-2020

NAZITOERISME

Dit ‘verhaal’ lezen wij in het dagblad Diario de Avisos en meteen maak ik een terughoudende opmerking als zijnde: ik schrijf dit relaas in de ‘voorwaardelijke wijs’ en ‘als niet bewezen’ zolang de waarheid niet wetenschappelijk en geschiedkundig wordt achterhaald en daarmee wordt bewezen.

  Guy Devos
Guy Devos op 01-04-2020

WAT EEN VERLEDEN

Tenerife heeft een verleden, en wat voor een! Een verleden doordrenkt met wat voorspoed maar ook een verleden met vele oorlogen en zeeslagen. De geografische ligging heeft strategen ertoe aangezet om het gebied in te palmen en te gebruiken als uitvalsbasis om verder te trekken, richting de nieuwe wereld maar ook richting het Afrikaanse continent. Of gewoon om het te bezitten.

  Guy Devos
Guy Devos op 31-03-2020

VAN KUST TOT KUST

Herinner je je nog die eerste keer dat je op Tenerife aankwam? Nog vóór je je eerste stap op Tenerfiaanse bodem zette zag je het eiland vanaf je passagierszetel op het vliegtuig. Tenminste als je aan de juiste kant zat. Je merkte eerst een ontzaglijke berg, dan veel bergflanken en finaal een vloedlijn of de grens tussen land en oceaan. De kust.

  Guy Devos
Guy Devos op 30-03-2020

VERKEERSBELASTING OP TENERIFE

Verkeersbelasting, impuesto de circulación of rodaje in de volksmond, is een belasting op motorvoertuigen die personen en goederen over de weg vervoeren. Je betaalt de overheid om gebruik te mogen maken van de verkeersinfrastructuur. Ook op Tenerife is dat zo …!

  Guy Devos
Guy Devos op 29-03-2020

VERVOEGING EL PRESENTE

Als je een taal wil leren je wilt je zo snel mogelijk uitdrukken is het gebruik en de de vervoeging van werkwoorden cruciaal. In het Spaans zijn er nogal wat vervoegingen, de ene wat makkelijker dan de ander. We starten alvast met de onvoltooid tegenwoordige tijd die ons zal helpen om onze eerste zinnetjes te vormen.

  Guy Devos
Guy Devos op 28-03-2020

VRESELIJK VLIEGTUIGONGEVAL

Drieënveertig jaar geleden, op zondag 27 maart 1977, kwamen 583 mensen om het leven bij een vliegtuigongeluk op de luchthaven Los Rodeos. Twee Boeings 747 kwamen in de dichte mist met elkaar in botsing en de gevolgen waren catastrofaal. Deze crash staat geboekstaafd als het meest dodelijke vliegtuigongeval uit de geschiedenis van de luchtvaart als we de doorboring van de Twin Towers in New York buiten beschouwing laten. Op de KLM-vlucht 4805 lieten 234, vooral Nederlandse passagiers en 14 bemanningsleden het leven, op de PanAm Flight 1736 werden 335 personen van het leven beroofd. Bij wonder overleefden 70 passagiers uit de Amerikaanse B747 dit gruwelijk ongeval.

  Guy Devos
Guy Devos op 27-03-2020

GESCHIEDENIS VAN DE KABELBAAN

Hoe je het ook noemt, een kunstwerk of een knap staaltje van techniek en ingenieursschap, de kabelbaan die je de Teide omhoog voert tot in het eindstation La Rambleta is op Tenerife een uniek gegeven.

  Guy Devos
Guy Devos op 26-03-2020

ONBEWOOND EILAND

Ik heb mij meermaals afgevraagd hoe het eiland eruit zou zien als er niemand aanwezig zou zijn. Zoals honderdduizend jaar geleden, of nog langer zelfs. Waren er toen al dieren op dit (ei)land? Vermoedelijk wel; voorhistorische monsters met namen die eindigen op …aurus en …actis. Lopende, kruipende en vliegende voorwereldlijke monsters?

  Guy Devos
Guy Devos op 25-03-2020

INTERVIEW MET JESS FM – MENEN

Het interview op 21 maart 2020 met Radio Jess FM (Menen) in verband met het Covid-19-virus op Tenerife, de Canarische Eilanden en in Spanje kun je hier beluisteren.

  Guy Devos
Guy Devos op 24-03-2020

KAMEEL OF DROMEDARIS

Wat zien wij op Tenerife en op een paar andere Canarische eilanden rondhuppelen? Zijn dat nu kamelen of zijn het dromedarissen?

  Guy Devos
Guy Devos op 23-03-2020

WEERBERICHT VOOR TENERIFE 2020-03-23

Wie op Tenerife is, heeft het reeds gemerkt. De zon schijnt amper, de wolken leken ons niet welgezind en de temperaturen zakken naar een minimum van 14 °C en halen amper een maximum van 20 graden Celsius. Niet koud, neen dat niet! Maar het kan beslist beter voor deze tijd van het jaar.

  Guy Devos
Guy Devos op 22-03-2020

GEBRUIK POR OF PARA

De voorzetsels por en para lijken erg op elkaar en worden daarom ook vaak door elkaar gebruikt. In veel gevallen kunnen de beide woorden vertaald worden met voor. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. In deze les kun je leren deze Spaanse voorzetsels goed te gebruiken.

  Guy Devos
Guy Devos op 21-03-2020

HET WEER … EEN CONSTANTE

We lazen het her en der en vooral meermaals; het weer op Tenerife is heerlijk subtropisch en vooral gezond. Iedereen die hier ooit kwam, verbleef of verblijft gebruikt alle superlatieven als er over het weer wordt gepraat.

  Guy Devos
Guy Devos op 20-03-2020

AN STRUELENS VERTELT …

An Struelens woont met haar man Rik en zoon Ferre op Tenerife. Zij is weddingplanner, hij is werkzaam bij Transbelga en gekend door iedereen op het eiland. Het door de overheid verplichte huisarrest doet een mens soms in de pen kruipen en dat is precies wat An deed. Zij beschrijft hier het gevoel wat je overkomt als je verplicht wordt thuis te blijven als maatregel om het Covid-19-virus snel (!) onder controle te krijgen. Ze beschrijft de vijfde dag van de ophokplicht.

  Guy Devos
Guy Devos op 19-03-2020

BARRANCO DEL INFIERNO

We hebben reeds heel wat daguitstappen gepubliceerd in deze reeks, zowel naar bezienswaardigheden, naar rariteiten, naar beroemde en naar berucht locaties, naar boeiende culturele gemeenten als naar plaatsen waar je als toerist en resident je ding kunt doen. Genieten van wat je beleeft.

  Guy Devos
Guy Devos op 18-03-2020

DE NAAM TENERIFE

Er bestaan verschillende redeneringen over hoe de naam Tenerife is ontstaan en we bekijken in dit artikel waar de naam echt is ontstaan. Er zijn talloze mogelijkheden waaruit we er eentje moeten kiezen, maar vooraleer we dit kunnen doen moeten we ze op een rijtje zetten. Pas daarna kunnen we een keuze maken.

  Guy Devos
Guy Devos op 17-03-2020

PAPAS OF PATATAS

Op de Canarische Eilanden vind je een verscheidenheid aan aardappelen, die elk naargelang hun grootte, vorm, kleur en vooral smaak bij bepaalde gerechten horen. Dat er op de archipel, en dus ook op Tenerife, zoveel verschillende soorten aardappelen aanwezig zijn heeft te maken met de geschiedenis. Daarin is de ‘patat’ verweven met de routes van en naar de nieuwe wereld en naar het Afrikaanse continent. De eilanden werden in een ver verleden vaak als transit ingelast tussen drie continenten en werden daardoor overspoeld met producten uit andere werelden.

  Guy Devos