FARMACIA OF PARAFARMACIA?

FARMACIA OF PARAFARMACIA?

Geschreven op 04-09-2020
Guy Devos


Als je er geen acht op slaat dan vertelt je onderbewustzijn dat er veel apotheken op Tenerife zijn. In iedere straat, om iedere hoek flitsen de neonkruisen als discolichten en proberen zij op deze manier iedereen te verleiden om precies daar binnen te gaan.
Als we gerichter kijken dan zien we een aantal kruisen. Groene, rode, blauwe kruisen al dan niet in combinatie met een woordaanduiding.
Op sociale media verschijnen wel eens verwarrende berichten omtrent een farmacia en een parafarmacia? De verwarring komt er door de winkeluitrusting waarbij je amper het verschil ziet.
Maar wat is het nu het essentiële verschil tussen een apotheek en een parafarmacie?

Een van de meest opvallende kenmerken waaraan wij het verschil kunnen merken zijn de basiskleuren van de winkelaanduiding en vooral het kleur van het medisch kruis. Bij een apotheek (farmacia) is de kleur van het kruis GROEN en bij een ‘nepapotheek’ (parafarmacia) is dit BLAUW.

In beide zaken kunnen er pilletjes, zalfjes en drankjes gekocht worden. Het verschil is niet direct zichtbaar tot we geneesmiddelen nodig hebben die moeten bereid worden. Dat kan alleen in een farmacia. In een parafarmacia werken er geen apothekers en daar kunnen ze je ook geen medisch advies geven op de werking of de contra-indicaties van een geneesmiddel. Een apotheek daarentegen,  verkoopt veruit ook alles wat in een parafarmacia verkocht wordt. Omgekeerd is dat niet zo. In het laatste geval brengt het winkelpersoneel eenvoudige verhandelbare producten aan de man, waarvoor geen farmaceutische opleiding nodig is.

Kort kunnen we als volgt omschrijven waarop je best let.
De apotheek verkoopt medicijnen, al dan niet op recept, en ook parafarmaceutische producten; bij een parafarmacia kun je alleen middelen kopen die niet onder de noemer medicijnen vallen.
De apotheker biedt farmaceutische zorgen en kan patiënten met bepaalde pathologieën monitoren. Daar kunnen ook bloedtesten of ‘masterformules’ worden uitgevoerd.
Het personeel in een apotheek zijn apothekers en universitair geschoold, in de parafarmacie werkt winkelpersoneel, al dan niet geschoold in schoonheidsproducten en botanische producten.
Apotheken worden geïdentificeerd door een groen kruis, terwijl pseudo-apotheken een blauw kruis hebben.
Geneesmiddelen in Spanje kunnen niet via het internet worden verkocht, parafarmaceutische producten wel.

En voor alle duidelijkheid nog even dit. De apotheker is een gekwalificeerde persoon die bevoegd is om medicijnen af te leveren, om advies te verlenen en op vragen te antwoorden in verband met geneesmiddelen, medicijnen, verzorgings- en gezondheidsproducten. 

De producten in een parafarmacie omvatten stoffen of samenstellingen, voorwerpen en toestellen die niet formeel beantwoorden aan de definitie van een geneesmiddel, noch geregistreerd zijn als geneesmiddel, maar die wel een heilzame uitwerking kunnen hebben op de gezondheid.
Je kiest dus best de juiste winkel om het juiste product aan te schaffen.