Juan Diego Amador, de enige Canariër die de top van de Everest heeft bereikt

Geschreven op 17/03/2021


Dit jaar werden zijn reizen en expedities, die altijd met de natuur te maken hebben, als gevolg van de coronacrisis onderbroken. Daarom zijn de ogen van Juan Diego Amador, de enige Canariër die de top van de Everest op 8.849 meter heeft bereikt, enkel gericht op de archipel totdat de pandemie afneemt. Ik had graag midden in de winter een tocht gemaakt naar de Alpen, betreurt de bergbeklimmer, maar gezien de huidige situatie bleef ik toch maar thuis.

Juan Diego Amador, 49 jaar, studeerde als eerste van zijn generatie af aan de Faculteit Geologie aan de Universiteit van La Laguna, en vanaf het begin bracht hij meer tijd door in de bergen dan in een kantoor of laboratorium.

Gespecialiseerd in het hooggebergte heeft de bergbeklimmer uit Anaga meerdere onderscheidingen ontvangen. Naast het bereiken van de top van de Everest, voltooide hij de ‘7 Summits’, die erin bestaat de hoogste top van elk continent te bereiken.

Momenteel werkt Amador aan een audiovisueel werk, getiteld ‘Touching the sky’. Ik heb van oktober tot februari tussen de eilanden gereisd en heb kunnen genieten van hoe het landschap is veranderd van de herfst tot bijna het einde van de winter, vertelt de bergbeklimmer.

In 2017 heeft Amador met zijn team nog een unieke prestatie geleverd. De regio van de Himalaya staat bekend om zijn slechte bereikbaarheid als gevolg van het conflict met het naburige Pakistan. Samen met zijn team kregen ze toestemming van de regering om toegang te krijgen tot de geïsoleerde Kasjmirvallei, waar ze een berg beklommen die ze de ‘Pico Islas Canarias’ hebben genoemd.

De klimmer is altijd verbonden geweest met zijn geboorteland Tenerife, waar hij lesgeeft als leraar op een middelbare school. Hij is absoluut tegen de grote drukte op toeristische bestemmingen of steden en denkt dat veel mensen zullen gaan reizen wanneer de gezondheidscrisis voorbij is. Hierdoor zullen toeristische regio’s nog meer verzadigd geraken, aldus Amador.

Hij houdt het liever bij de Pyreneeën, de Sierra Nevada, de Picos de Europa of een andere nationale of internationele bestemming met aantrekkelijke bergen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).