Het grootste ziekenhuis op zee ligt al een jaar in de haven van Granadilla

Geschreven op 21/03/2021


De Africa Mercy legde in Tenerife aan op 31 maart 2020 en koos deze keer de haven van Granadilla voor zijn traditionele jaarlijkse technische stop. Theoretisch zou het twee of drie maanden duren, maar de wereldwijde pandemie heeft ervoor gezorgd dat het schip al een jaar in de haven op Tenerife ligt. Volgens de huidige kapitein, de Nederlander Jan Tuinier, is het de bedoeling einde mei terug te vertrekken.

Het grootste civiele hospitaalschip ter wereld arriveerde een jaar geleden met 239 mensen, waaronder bemanningsleden, hulpverleners en familieleden maar vandaag zijn er nog zo'n 140 overgebleven.

Zoals Eliezer Rodrigues, de Venezolaanse arts die trots de vijf operatiekamers laat zien en het laboratorium van de Africa Mercy, wat het schip tot een eersteklas ziekenhuis maakt. Sommige dokters die ons hebben bezocht, hebben ons verteld dat er op het eiland maar weinig ziekenhuizen van dit niveau zijn, zegt Rodrigues, die zo snel mogelijk naar Afrika wil terugkeren, vooral om al die kinderen bij te staan ​​die al lang op ons wachten voor interventies van velerlei aard.

Gerardo Vangioni, directeur van Mercy Ships, herinnert ons eraan dat er drie momenten of mijlpalen zijn in de geboorte van Mercy Ships als een wereldwijde ngo. Een orkaan, de geboorte van een kind en een ontmoeting. Onze oprichters, Don en Deyon Stephens, uit Texas, waren op een Caribisch eiland om hulp te bieden na een verwoestende orkaan. Daar, midden in de tragedie, zegt een van de leden van de groep hardop, zoals in een gebed: Wat zou het fijn zijn als er een schip zou kunnen komen met medische hulp en voorraden. En zo nestelt het idee van het hospitaalschip zich in de harten van Don en Deyon Stephens.

Jaren gaan voorbij en het echtpaar Stephens krijgt een zoon, Juan Pablo, die speciale zorg nodig heeft. Dit gebeuren versterkte hun overtuiging dat ze hulp moesten bieden aan degenen die geen toegang hadden tot gezondheidszorg.

Kort daarop ontmoeten ze Moeder Teresa in Calcutta in India en ze vertellen haar over het verlangen om mensen te dienen. Het is Moeder Teresa die hen aanmoedigt om op zoek te gaan naar een boot.

In 1978 werd met de hulp van particulieren, bedrijven en een Zwitserse bank een cruiseschip verworven dat opgeknapt moest worden. Na veel werk wordt het omgebouwd tot een hospitaalschip, de Anastasis.

Kort daarna kwam de Africa Mercy erbij, een 40 jaar oud schip dat volgens kapitein Jan Tuinier al oud aan het worden is, hoewel we van de lange stop op Tenerife gebruik hebben gemaakt om een ​​grondige reparatie uit te voeren.

Misschien is dat de reden waarom de Global Mercy in het eerste kwartaal van 2022 in dienst wordt genomen. Het schip is 174 meter lang en weegt 37.000 ton, heeft zes operatiekamers en zal meer dan 600 vrijwilligers huisvesten, zegt Gerardo Vangioni.

In deze 42 jaar van bestaan ​​hebben we 592 havens in meer dan 56 landen bezocht waar we medische diensten hebben verleend, hebben we meer dan 105.000 operaties uitgevoerd en meer dan 49.000 lokale gezondheidswerkers opgeleid, zegt Vangioni trots.

De Nederlander Jan Tuinier is pas twee en een halve maand kapitein van het schip en met betrekking tot het lange verblijf in Granadilla zegt hij dat “het normaal is dat we twee maanden op Tenerife doorbrengen voor onderhoud en tien maanden werken in Senegal. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om extra reparaties aan de boot uit te voeren zodat we weer 2 jaar verder kunnen en mensen in nood kunnen bijstaan.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).