Microplastics brengen zeeschildpadden in een noodsituatie

Geschreven op 22/03/2021


Menselijke druk is de belangrijkste factor die verantwoordelijk is voor de achteruitgang van alle soorten zeeschildpadden. De visserij, scheepvaart en afval, vooral plastic, zijn de belangrijkste bedreigingen voor de zeven soorten zeeschildpadden die we op de Canarische Eilanden aantreffen.

De schildpadden die worden gered en verzorgd in de opvangcentra voor wilde dieren komen binnen omdat ze per ongeluk in aanraking zijn gekomen met boten of verstrengeld zitten in netten, gekwetst geraken door haken of door inname van plastic.

José Alberto Delgado, hoofd van de ‘Unidad de Biodiversidad’ van de Cabildo van Tenerife, is van mening dat de belangrijkste doodsoorzaak de maritieme activiteiten zijn. Zeeschildpadden die in het ‘Centro de Recuperación de Fauna Silvestre La Tahonilla’ worden binnengebracht zijn dikwijls getroffen door een harpoen van onderwatervissers of zijn gewond geraakt door boten of jetski’s. Daarom is het een noodzaak om deze activiteiten te reguleren en de snelheid van jetski's en andere vaartuigen in de verblijfsgebieden van de schildpadden te beperken.

De schildpadden verliezen verschillende soorten habitats, zoals zeegrasweiden en rotsachtige bodems bedekt met algen. De vele duikers die ze voeren, ondanks het feit dat het verboden is, afval van de boten of residuen afkomstig van de havenfaciliteiten en het schoonmaken en onderhouden van de boten kunnen ook direct en indirect hun voedsel aantasten.

Maar nog erger is de vervuiling van de oceanen. Wetenschappers van over de hele wereld hekelen de ernstige gevolgen van het feit dat de oceanen in een vuilnisbelt zijn veranderd. Geschat wordt dat 75% van het afval afkomstig is van landbronnen en de andere 25% is te wijten aan maritiem verkeer en het achterlaten of verlies van vismateriaal.

Cristina Villanova Solano, zeebioloog van de ‘Grupo de Investigación ACHEM’ van de Universiteit van La Laguna herinnert eraan dat zeeschildpadden 110 miljoen jaar op aarde leven. Sommigen worden 50 jaar of ouder, maar het duurt tientallen jaren voordat ze geslachtsrijp zijn, tussen de 20 en 30 jaar, en ze blijven slechts ongeveer 10 jaar reproductief actief. Schildpadden zijn van groot belang omdat ze een fundamentele schakel vormen met de mariene ecosystemen, aangezien ze helpen de gezondheid van de zeegrassen en koraalriffen te behouden.

De zeven soorten zeeschildpadden, die we op de Canarische Eilanden vinden, zijn bijna allemaal geclassificeerd als met uitsterven bedreigd volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten, aldus Villanova Solano.

De geografische ligging maakt de eilanden tot een van de meest vervuilde locaties, aangezien afval, meestal plastic dat wordt gedumpt of in zee terechtkomt in West-Europa, Noord-Afrika en de oostkust van de Verenigde Staten, hier door de stroming terechtkomt.

Een studie uit 2014 schatte dat er 5,25 biljoen stukjes microplastic in de zee aanwezig zijn. Deze microplastics (deeltjes kleiner dan 5 millimeter) drijven in zee of bedekken de bodems en worden geconsumeerd door de zeedieren.

Schildpadden behoren tot de soorten die het meest worden getroffen door plasticvervuiling, ze eten ze op door ze te verwarren met hun favoriete voedsel, kwallen en algen. Onderzoek geeft aan dat de kans op overlijden van een schildpad die een stuk plastic binnenkrijgt met 20% toeneemt, en hoe meer hij er eet, hoe groter de kans op overlijden.

Het internationale project Indicit, dat de impact van plastic op schildpadden in Europa meet, onthulde dat meer dan 60% van de exemplaren die een autopsie ondergingen, plastic bevatte, daarom is het een zeer ernstige bedreiging.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).