De ambachtelijke visserij zal verdwijnen zonder de mariene reservaten van Anaga en Teno

Geschreven op 02/04/2021


De ambachtelijke visserij zal van het eiland verdwijnen als de mariene reservaten van Teno en Anaga (Reservas Marinas de Interés Pesquero (RMIP)’ niet worden gereaslieerd. Dat benadrukte de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van de Cabildo van Tenerife, Javier Parrilla. De regering van Tenerife heeft het oude idee van 2002 opnieuw opgepikt en wil een wettelijk kader creëren  voor de realisatie van deze mariene reservaten in de kustgebieden.

We hebben een budget van 100.000 euro bestemd om een ​​eerste studie uit te voeren, waarschijnlijk van sociologische aard. Parrilla benadrukte de nauwe samenwerking met de regering van de Canarische Eilanden en in het bijzonder met de directeur-generaal van de visserij, de zeebioloog en visser Carmelo Dorta. Er wordt reeds gewerkt aan de samenstelling van een gezamenlijk technisch team, aldus Parilla.

Tien jaar geleden werd er een gedetailleerde studie uitgevoerd van de kustbodems van de eilanden in functie van deze twee toekomstige mariene reservaten: Anaga en Teno.

Het project werd toen stopgezet en we hebben het hervat omdat we in gedachten moeten houden dat praktisch de hele vloot op het eiland ambachtelijk is en dat regulering van de activiteit noodzakelijk is.

Parrilla herinnert eraan dat het niet gaat om uitgebreide reservaten maar het is van het allergrootste belang om de jonge vissen te beschermen en de soorten, die gevangen worden, te behouden. Goede voorbeelden zijn de drie reservaten die op de Canarische Eilanden bestaan: La Restinga (El Hierro), Archipiélago Chinijo (Lanzarote) en het zuiden van La Palma.

Het is een gigantische stap voorwaarts in de procedure die al tien jaar in de la ligt en het bevestigt onze toewijding om de ambachtelijke visserij op Tenerife opnieuw te lanceren, legt Parrilla uit. Ook La Gomera heeft reeds om een ​​zeereservaat gevraagd.

Hij geeft als voorbeeld het reservaat La Restinga op El Hierro. Het eerste jaar was de toename van het aantal ‘viejas’ (baarsachtige witvis) en zeeslakken ernorm en dat is altijd zo gebleven. Dit is een cruciaal initiatief voor de nabije toekomst van de ambachtelijke visserij op Tenerife. Beide gebieden hebben vergelijkbare kenmerken en zijn ideaal voor zeereservaten, aldus Parilla.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).