Het Franco-regime bracht de moeflon naar Tenerife om op ‘groot wild’ te kunnen jagen

Geschreven op 15/04/2021


Er waren geen toeristen aan boord van een Duits vliegtuig met bestemming Tenerife maar wel elf moeflons die in februari 1971 op weg waren naar hun nieuwe thuis in het Teide Nationaal Park. De moeflon is het kleinste wilde schaap. Ze werden door het Franco-regime in de laatste jaren van de dictatuur ingevoerd zodat de bevoorrechte elite op groot wild kon jagen.

De moeflon werd een onderdeel van het landschap van ‘las Cañadas’ maar vormde vanaf het begin een ernstige bedreiging voor de rijke en unieke biodiversiteit op deTeide. 50 jaar geleden was er geen sprake van milieubewustzijn en niemand maakte zich zorgen over de schade die ze zouden aanrichten aan de endemische flora van het Nationaal Park. Een endemisme is een soort dat van nature uitsluitend voorkomt in één geografisch afgegrensd gebied zoals een eiland of een gebergte.

Een halve eeuw later is de moeflon nog steeds een bron van hoofdpijn voor de bewakers van het natuurpark, aangezien 14 endemische eilandsoorten op de menukaart staan van de moeflon, waarvan 12 exclusief voor de Teide.

Jarenlang zwierf de ‘Ovis gmelini musimon’, zoals de moeflon wetenschappelijk bekend is, in alle vrijheid op de Teide rond. Tot in 2013 de moeflon werd erkend als een invasieve soort op de Canarische Eilanden en in 2017 publiceerde de Cabildo de kennisgeving voor de totale uitroeiing ervan. Sindsdien zijn er meer dan 1.700 moeflons gedood waarvan 1000 in het Teide Nationaal park en de rest buiten deze zone in de omliggende bossen.

De moeflon vormt een gevaar voor de meest representatieve flora van Tenerife en kan tussen de acht à negen uur per dag non-stop eten. In een gebied met 58 Canarische endemismen verandert de aanwezigheid van de moeflon het ecosysteem dat niet bestand is tegen herbivoren van dit kaliber. De inheemse fauna van de Teide bestaat uit kleinere dieren zoals de Canarische hagedis, de raaf, de egel of de grijze patrijs.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).