De ‘kapel’ van Valle San Lorenzo, 400 jaar oud

Geschreven op 05/05/2021


Valle San Lorenzo bereidt zich voor om in 2022 de 400ste verjaardag van hun kapel te vieren, de eerste in de gemeente Arona. En om zo'n belangrijke datum te herdenken, werkt het departement historisch erfgoed van de gemeenteraad van Arona al samen met de inwoners en de verenigingen van het dorp aan de samenstelling van het feestprogramma. Het hele jaar door zullen er activiteiten worden georganiseerd om van dit vierde eeuwfeest een gigantisch succes te maken.

Het was het jaar 1622 toen de afstammelingen van een Canarische inheemse edelman, Salvador González Guanche, de laatste wens van hun vader in vervulling brachten: de bouw van een kapel, ter ere van ‘San Lorenzo Mártir,  in het gehucht La Fuente in wat toen de ’Valle del Ahijadero’ heette.

Hij kon het toen niet weten, maar de laatste wens van deze edelman, die werd geboren in Güímar, zou uiteindelijk de definitieve naam geven aan Valle San Lorenzo, een van de belangrijkste dorpen in Arona.

Drie eeuwen later startten de inwoners een petitie om de kapel te verplaatsen naar het meest bevolkte deel van het dorp, met name in El Natero, hoewel ze op weerstand stuitten van de inwoners van La Fuente. Uiteindelijk werd op zondag 16 september 1923 de laatste mis gevierd in de oude kapel, waar "een immense menigte" bijeenkwam, volgens het staatsblad van het bisdom van Tenerife dat destijds werd gepubliceerd.

In 1855 vroeg de pastoor van Arona, Miguel Rodríguez Guillama, al om de wederopbouw en de overbrenging van de kapel naar een meer centrale plaats in Valle San Lorenzo. Maar het was pas in het begin van de twintigste eeuw dat de inwoners begonnen met de afbraak van de oude kapel en de wederopbouw van de nieuwe.

Steen voor steen brachten koeien, muildieren en kamelen de stenen naar de nieuwe locatie. Het hele dorp hielp mee en de werken vorderden snel ondanks de slechte oogsten en de schaarse economische middelen. Eind januari 1926 werden er feesten georganiseerd om geld in te zamelen om de tempel af te kunnen werken. Zes jaar later, in november 1929, zegende de bisschop, Fray Albino González Menéndez Reigada, de nieuwe kapel in en verhief het uiteindelijk tot de rang van kerk.

De kerk zou pas in 1931 helemaal afgewerkt zijn, hoewel de klokkentoren pas jaren later zou worden gebouwd, maar het belangrijkste was dat Valle San Lorenzo eindelijk zijn kerk had. Een kerk die in haar hart de herinnering aan de kapel bewaart.

Voor de burgemeester van Arona, José Julián Mena, is de geschiedenis van de kapel een voorbeeld van de geest van het volk. Een hardwerkend volk, trots, toegewijd aan hun land en hun nalatenschap, naast een grote toewijding aan de ‘Virgen de Fátima’ en ‘San Lorenzo’.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).