GROENE CRUISESCHEPEN IN SANTA CRUZ

Geschreven op 06-12-2019
Guy Devos


Meer dan 600.000 toeristen bezoeken jaarlijks Tenerife door aan te komen met een cruiseschip in de haven van Santa Cruz en daarmee is dit een van de drukste cruisehavenhavens ter wereld.
De infrastructuur in de haven werd in 2016 sterk uitgebreid en voorziet nu in een oppervlakte van 8.473 m², waarvan 3.300 m² voor de bagageverhandeling en 2.538 m² voor de check-in ruimte met 50 desks. Verschillende wachtzalen, een veiligheidsruimte, een zwevende brug, een taxi-laan en parkeerruimte voor tientallen bussen moeten het plaatje compleet maken. Aan de kade is 1.268 meter afmeerafstand voorzien om drie luxemastodonten na elkaar plaats te geven. Daar zullen rederijen als Thomson Cruises, MSC Cruises, Fred. Olsen, Hapag-Lloyd Cruises, AIDA Cruises en Windstar Cruises duchtig gebruik van maken.

De haven van Santa Cruz, waar scheepmastodonten aanmeren met duizenden passagiers aan boord, wordt sinds kort uitgebaat door 's werelds grootste reisorganisatie voor vrijetijdsbesteding, Carnival Corporation. Dit bedrijf onderhoudt de nauwste contacten met een aantal gerenommeerde rederijen en chartert tal van rondvaarten op alle wereldzeeën. Op 18 december 2018 kwam de AIDAnova met de kenmerkende hotlips op de voorsteven, van het alom gekende AIDA Cruises, op bezoek. Niet zomaar een cruiseschip, maar wel het eerste ter wereld dat kan worden aangedreven door liquid natural gas of LNG. Het bedrijf heeft momenteel 11 LNG-aangedreven schepen in bestelling voor vijf cruisemerken.

Zeven bedrijven hebben zich reeds bewezen en komen graag naar Tenerife terug. AIDA Cruises, Costa Cruises, Cunard, Holland America Line, Princess Cruises, Seabourn en P&O Cruises UK hebben in 2018 meer dan de helft van de cruisetoeristen afgezet op Tenerife met 131 bezoeken van 31 verschillende cruiseschepen van voornoemde rederijen.

Carnival Corporation is een gewaardeerde partner op de Canarische Eilanden. De economische impact bedroeg 24 miljoen euro gedurende het cruiseseizoen 2018, een stijging van 6 miljoen euro in vergelijking met het cruiseseizoen 2017. Daarbovenop komen de bedragen die de cruisetoeristen spenderen in de hoofdstad gedurende hun offboat-momenten. Zij kunnen profiteren van popu-laire excursies aan de kust, waaronder het spotten van walvissen en dolfijnen of ze kunnen La Laguna, de enige UNESCO-werelderfgoedstad op de Canarische Eilanden, bezoeken. et aanbod is veel ruimer: een bezoek aan de tuinen in de Orotavavallei, aan het Anaga-biosfeerreservaat of men kiest voor het natuurpark van de Teide. Keuze genoeg!

Nog even meegeven dat Carnival Corporation zich inspant om het milieu niet onnodig te belasten. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van milieutechnologie, onder meer door het gebruik van Advanced Air Quality Systems (AAQS). Reeds 70 schepen in de vloot zijn uitgerust met deze systemen, die de luchtemissies aanzienlijk verbeteren door het verminderen van zwavelverbindingen en fijnstof in de uitlaatgassen van schepen.