ZES HELDEN

ZES HELDEN

Geschreven op 11-09-2020
Guy Devos


In El Sauzal wonen zes helden. Op 16 september 1966  hebben zij het leven heeft gered van tientallen mensen. Deze dag in 1966 waarop zij, dankzij hun heroïsch optreden, de passagiers en de bemanning van de Spantax-vlucht van Tenerife naar La Palma van een gewisse dood hebben gered, staat bij deze lokale vissers in het geheugen gegrift.

Aan boord van het DC3-toestel zaten 22 passagiers en 3 bemanningsleden toen het vliegtuig, door motorproblemen, in de omgeving van El Puertito (Sauzal) een noodlanding moest maken. De piloten kozen voor een landing op het water, liever dit dan een onzachte crash (met volle tanks) op de heuvelflank. De noodlanding slaagde wonderwel en 24 mensen overleefden de klap op het water.
Door het kordaat en onvermoeid optreden van een aantal vissers uit Sauzal zijn er 24 personen levend uit het water gehaald. Eén passagier heeft het niet gehaald: Juan Ravelo. 

Zes vissers van toen zijn nu nog in leven en zullen worden samengebracht om de memorabele dag te herdenken. Augustín Ravelo, broer van de overledene herinnert zich nog precies hoe hij afscheid nam van zijn broer. Nadien is er nooit contact gezocht van de verzekeringsmaatschappij of van de luchtvaartmaatschappij, zegt hij verbitterd.
De reddingsactie staat mij in het geheugen gegrift, zegt Augustín García Ravelo. De eerste persoon die wij aan boord trokken was een elfjarig meisje en daarna een dame en een heer. Twee anderen die niet meer in de boot konden plaatsnemen hebben zich ternauwernood aan de boord van de boot vastgehouden. De reddingsactie verliep uiterst snel; er waren zes boten in de omgeving aanwezig en gezamenlijk hebben ze 24 personen van de verdrinkingsdood kunnen redden.

Als Juan niet had gepanikeerd als hij uit het vliegtuig klom dan had hij het er levend vanaf gebracht. Jammer!

De redding was ook niet zonder gevaar voor de vissers. De kleine bootjes waren gevoelig om te kapseizen en het merendeel van de vissers kon niet zwemmen. De overlevenden werden nadien aan land opgevangen door de vissersfamilies; ze kregen koffie, cognac en droge kleren. Domingo Ravelo weet ons nog te vertellen dat hij een echtpaar met een baby aan boord van zijn vissersbootje aan land heeft geholpen zonder dat zij zelfs natte voeten kregen.
In 2015 heeft de gemeente El Sauzal deze helden op gepaste manier gehuldigd en werd er een tentoonstelling geopend met de naam “Homenaje a los pescadores de El Sauzal y culto a la aviación”. Tevens werd een monument onthuld en is er een film vertoond met de naam “De vlucht die nooit is teruggekeerd …”.
Zij mogen zich terecht ‘de zes helden van El Sauzal’ noemen. Zij krijgen ons respect en onze waardering.