KORTE BERICHTEN 10/2019

Geschreven op 30-10-2019
Guy Devos


 Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! 

       ** Het minimaliseren van de impact van het verkeer in de hoofdstad is een van de doelstellingen van het actieplan tegen geluidshinder dat door de gemeenteraad van Santa Cruz is goedgekeurd; een andere doelstelling is het bevorderen van openbare ruimten met een rustige en aangename sfeer en deze locatie te beschermen tegen lawaai.

         ** Het strand van Las Galletas is een tijdlang gesloten geweest voor baders en zwemmers omdat het water was gecontamineerd; het verbod op het baden kwam er nadat het resultaat van de geanalyseerde steekproeven was gekend die de aanwezigheid van enterokokkenbacteriën aan het licht brachten, waarschijnlijk veroorzaakt door lozingen van

         ** Meer dan 750 personen hebben zich aangeboden om te solliciteren voor de vacante plaatsen van politieagent bij de lokale politie van Santa Cruz; daarvan werden er 527 weerhouden om verdere proeven af te leggen waaruit uiteindelijk 38 aspirant-politieagenten zullen worden geselecteerd.

         ** Middenin een golf van milieubewustzijn klagen verschillende milieugroepen over het gebruik van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van openluchtzwembaden in de hotels op de Canarische eilanden; zij waarschuwen dat het gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van zwembaden door de wetgever alleen is toegestaan wanneer het zwembad zich in een overdekte ruimte bevindt.

         ** Alle ogen waren nog gericht op de natuurbranden op Gran Canaria, waar meer dan 10.000 hectare heide en bos in de vlammen zijn opgegaan, toen Tenerife zijn eerste brandalarmen binnenkreeg; de eerste natuurbrand ontstond in de buurt van Jardina de Las Mercedes bij San Cristóbal de La Laguna alwaar een gebied van 40 hectare in de vlammen is opgegaan, een andere brand woedde nabij La Orotava, in het gebied van Camino El Sauce.

         ** De eilandregering houdt rekening met het belang van het zoogdierentoerisme op het eiland wegens dejaarlijks meer dan 700.000 toeristen die een trip boeken om dolfijnen en grienden te spotten; in 2014 werden 30 vergunningen uitgereikt aan booteigenaars die zich wettelijk in orde hebben gesteld en vandaag detecteert de bestuurlijke overheid 70 boten die deze taak uitvoeren, waarvan een groot aantal die deze excursies illegaal en clandestien uitvoert.

         ** We werden allemaal om de tuin geleid: de Teide is niet 3.718 meter hoog, maar wel 3.715 meter; Juan Tous Meliá, voormalig hoogleraar topografie aan de Academia Militar General, legt de oorsprong van de verwarring uit in zijn boek ‘La medida del Teide’ waarin de geschiedenis, de uitbarstingen en de cartografie van de berg worden beschreven.

         ** Het heeft bijna acht jaar geduurd om het Instituto Municipal de Atención Social (IMAS) toe te laten ruim 4.500 basisvoedselkaarten uit te delen aan kansarme gezinnen; een systeem dat de vroegere voedselvoorziening aan sociaal achtergestelde families vervangt door door middel van een aankoopkaart de mogelijkheid te bieden om de aankopen rechtstreeks bij de winkelketen Dinosol (Hyperdino) te doen.


         ** Het eerste weekend van augustus waren er ongeveer 25.000 passagiers ingeschreven om met de ferrylijnen van Fred Olson en van Armas de oversteek te maken vanaf de haven van Los Cristianos naar een zustereiland; van januari tot juni van dit jaar maakten reeds 821.039 passagiers gebruik van de ferry’s, dit is 3,4% meer dan in de eerste helft van 2018, toen er 793.000 geregistreerde passagiers waren opgenomen.

         ** Om een zeevruchtenstoofpot te maken voor 3.000 mensen in El Médano heeft chef Juan Carlos Clemente 180 kilo tonijn (bonito), 150 kilo aardappelen, 75 kilo uien en 240 liter water gebruikt; op deze manier werd de tiende verjaardag gevierd van het gastronomisch festival ‘Sensaciones de Verano’ dat zich tot doel heeft gesteld om de lokale gastronomie te stimuleren.

         ** Op Tenerife staat een mooi huis te koop voor € 140.000, inclusief de krakers; een ongewone aankondiging door een immokantoor die het vastgoed in La Laguna aanbiedt maar de krakers van het pand vooralsnog nog niet heeft kunnen verwijderen, waardoor het pand door geïnteresseerde kopers nog niet bezichtigd kan worden.

         ** De schepen/wethouder voor het milieu in Santa Cruz, Florentino Guzmán Plasencia, is van mening dat het noodzakelijk is om zich aan te sluiten bij het klimaatinitiatief en daarom zal de hoofdstad zich ook aansluiten bij de afkondiging van de klimaatnoodtoestand; de grootste vervuiler, de raffinaderij, is niet meer, maar de haven en de activiteiten die het in deze omgeving genereert blijft voor een kwetsbare omgeving zorgen.

         ** In de editie 2019 heeft de autonome regio Canarias voor haar stranden en 6 voor de jachthavens 43 Blauwe Vlaggen ontvangen, dewelke garant staan voor de gezondheids- en milieukwaliteit, de zorg voor het milieu, de toegankelijkheid en diensten en een uitstekende waterkwaliteit; de winnaars zijn Arona: Las Vistas, El Camisón, Santiago del Teide: La Arena, San Cristóbal de La Laguna: Piscinas de Bajamar, Los Realejos: El Socorro, Puerto de la Cruz: San Telmo, Complejo Playa Jardín, Guía de Isora: Playa y Calas de la Jaquita en Tacoronte: La Arena-Mesa del Mar.

         ** De nieuwe eilandregering hekelt het vorig bestuur inzake verfraaiing en aanleg van (nieuwe) wegeninfrastructuur; er wordt een gebrek aan moed aangewreven, niet alleen omdat het niet-dringende wegenwerken heeft bevorderd, maar ook omdat het de ontwikkeling van een belangrijke infrastructuur voor de ontwikkeling van Tenerife heeft belemmerd, en daarmee knipogen zij naar de nieuw aan te leggen verkeersslagader Las Chafiras-Oroteanda waar dagelijks 75.000 voertuigen voorbijkomen.

         ** Het Ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Huisvesting van de Canarische regering heeft onlangs bevestigd dat de werkzaamheden van het nieuwe project El Tanque-Santiago del Teide van de ringsnelweg nog niet formeel zijn aangevat; de oorzaak moet gezocht worden bij één van de zes aan de aanbestedingdeelnemende bedrijven die in beroep is gegaan tegen een anomalie in deze procedure.

 

         ** Ter gelegenheid van de passage van de meteorenzwerm der Perseïden op 13 augustus 2019 nam de overheid maatregelen om het sterrentoerisme op Las Cañadas in goede banen te leiden; dit betekent concreet dat ongeveer 40 technici van de natuur- en veiligheidsbeheerzone, personeel van de bosbrigades (Brifor) en parkagenten werden ingezet op de 21 uitkijkpunten in het gebied en voornamelijk op de populaire plaatsen Llanos de Ucanca en Roques de Garcia.

         ** Het gemeentebestuur van Arona heeft het nieuwe kerkplein van El Fraile opengesteld voor publiek gebruik, niet ongebruikelijk natuurlijk ware het niet dat de betegeling bestaat uit anti-vervuilende componenten; het oppervlak bestaat uit intelligente fotokatalytische materialen en weert alle vervuiling die te wijten is aan de verbranding van fossiele brandstoffen door voertuigen en aan de uitstoot van stikstofoxiden in de atmosfeer.

         ** De lokale politie van Santa Cruz de Tenerife controleert de hele zomer lang of er zich geen activiteiten onder de noemer ‘el botellón’ voordoen op het strand van Las Teresitas; een botellón is een plaats in open lucht waar jongeren verzamelen om alcoholische dranken te nuttigen vooraleer de nacht in te duiken.

         ** Tenerife wordt de eerste regio in Spanje waar het Dirección General de Tráfico (DGT) drones gebruikt om overtredende weggebruikers te verbaliseren omdat het inzetten van helikopters niet evident is en bovendien zeer duur; in totaal worden er 11 drones operationeel beschikbaar voor het volledige Spaanse grondgebied, maar slechts drie hebben momenteel een vliegvergunning, waaronder de twee  toestellen die op Tenerife zullen opereren.

         ** Er is na meer dan 50 jaar eindelijk licht aan het eind van de tunnel die het project van de ringsnelweg helemaal rond moet krijgen; de officiële regeringsmededeling bij monde van minister van Openbare Werken van de Canarische regering, Sebastian Franquis, die verklaarde dat de werkzaamheden aan de sectie El Tanque – Santiago del Teide beginnen in november 2019, een sectie die zal bestaan uit een weg met twee rijstroken in elke richting waarmee de twee loshangende snelweg-eindpunten met elkaar worden verbonden.

         ** De reddingsdienst Salvamar op de Canarische Eilanden heeft een sloep opgemerkt op 50 kilometer van Punta Rasca met 17 bootvluchtelingen aan boord en heeft de onfortuinlijke opvarenden aan land gebracht in Los Cristianos; eerder deze week werden 29 bootvluchtelingen, waaronder 13 vrouwen, 11 mannen, drie baby’s en twee zesjarigen, opgemerkt op twee mijl van Maspalomas (Gran Canaria) en overgebracht naar Arguineguín.

         ** De badzone van Playa Punta Larga en het gemeentelijk zwembad in Candelaria werden gesloten na een controle van het zwemwater waaruit bleek dat er een overschrijding was van de enterokokkenparameters; in beide gevallen werd er geconstateerd dat menselijke ontlasting de oorzaak was van de beide incidenten.

         ** De Lokale Politie van Adeje gaat op jacht naar iedereen die misbruik maakt van de openbare weg om affiches en reclameborden te plaatsen, of om het natuurlijk decorum, zoals palmbomen, muren en lantaarnpalen, te gebruiken voor het ophangen van flyers en publicitaire aankondigingen; in 1994 reeds keurde de gemeente Adeje de verordening goed die de faciliteiten en reclameactiviteiten regelde en handhaafde.

         ** De haven van Los Cristianos stond van woensdag 14 tot en met zondag 18 augustus onder hoogspanning en onderging een van de drukste weken van het jaar; in deze periode werden bijna 40.000 passagiers en 11.000 voertuigen vervoerd op 74 overtochten met de ferryschepen van Fred Olsen en Naviera Armas, vertrekkend of aankomend in Los Cristianos.

         ** De exploitatie van de parking onder het gebouw van El Corte Inglés op de Avenida Tres de Mayo in Santa Cruz, die reeds langer het onderwerp is van een juridisch dispuut, wordt uiteindelijk overgedragen aan het winkelcentrum; in 2016 reeds werd door het Ministerie van Overheidsdiensten een sanctieprocedure gestart tegen de concessiehouder Inversiones Parque wegens het niet naleven van de concessievoorwaarden waaraan de 575 parkeerplaatsen tellende ondergrondse garage moest voldoen.

         ** De hoge temperaturen die op de Canarisch Eilanden heersen en de absolute droogte van de natuur hebben de beleidsmakers verplicht om maatregelen uit te vaardigen omtrent de veiligheid en brandvoorkoming van de natuur- en recreatiegebieden; temperaturen van 
35 °C en meer zorgen voor het verbod van open vuren, van het gebruik van machines en gereedschappen die vonken genereren en van het afsteken van vuurwerk.

         ** De beschermheilige van de Canarische Eilanden, de Maagd van Candelaria, ook La Morenita genoemd, heeft Candelaria in de week van 15 augustus bedolven onder een toestroom van bedevaarders; naar schatting zijn bijna 200.000 pelgrims afgezakt naar het plein aan de basiliek Nuestra Señora de Candelaria ter gelegenheid van de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw.

         ** Sociale erkenning heeft het natuurlijk zeezwembad Charco de La Laja in San Juan de la Rambla genomineerd als een van de beste van Spanje, maar deze locatie is vol gevaren als er een zware zeedeining ontstaat; de gemeente probeert maatregelen te treffen om onverantwoordelijk zwemgedrag in gevaarlijke omstandigheden te ontraden.

         ** Zustereiland La Palma onderscheidt zich reeds op veel vlakken in de astrofysica en astronomie door de aanwezigheid van het observatorium Roque de los Muchachos op 2.267 meter hoogte waar tevens de top van Puntagorda in aanmerking komt om de locatie te worden waar de TMT – een Telescopio de Trenta Metros – zou worden gebouwd waarmee een investeringsbedrag van 1,3 miljard euro is gemoeid; dit is een project van de Universiteit van Californië en het California Institute of Technology (Caltech), waaraan ook National Observatories of China (NAOC) en Japan (NAOJ) deelnemen, evenals andere wetenschappelijke en technische instellingen uit Canada en India.

         ** Niet gemaakt door professoren of door eindejaarsstudenten geologie aan de universiteit, maar wel uitgevoerd door leerlingen van het tweede jaar middelbare school Instituto de Educación Secundaria, beter bekend onder de naam IES, in Los Cristianos, onder leiding van de leerkracht biologie en geologie, Javier Reyes, toont aan dat de vulkaankegels op Tenerife beschadigd zijn; 86 vulkanische bergkegels, of 28,9% van het totaal zijn het slachtoffer van menselijke activiteiten die veelal te wijten zijn aan bouwwoede, maar ook aan illegale activiteiten zoals mijnbouw, liggen aan de basis van deze verloedering.

         ** Tenerife Shipyards meldt dat de multinational Valaris, met zetel in Londen en eigenaar van 82 boorplatformen, Las Palmas de Gran Canaria heeft uitgekozen om als logistieke thuishaven te fungeren voor de boortorens en dito vaartuigen van het bedrijf; op deze manier verdwijnen alle petroleumgerelateerde boten en platformen uit de haven van Santa Cruz en verliezen de hoofdstad en het havenbedrijf ruim 8 miljoen euro per jaar.

         ** Het minimaliseren van de impact van het verkeer in de hoofdstad is een van de doelstellingen van het actieplan tegen geluidshinder dat door de gemeenteraad van Santa Cruz is goedgekeurd; een andere doelstelling is het bevorderen van openbare ruimten met een rustige en aangename sfeer en deze locatie te beschermen tegen lawaai.