KORTE BERICHTEN 08/2019

Geschreven op 30-08-2019
Guy Devos


Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! 

** Wie met eigen middelen naar de Punta de Teno wil rijden moet zich schikken naar de nieuwe richtlijnen die elke weekdag van 09.00 tot 20.00 uur van kracht zullen zijn voor de komende drie maanden; enkel geautoriseerde voertuigen hebben toegang tot de TF-445 en daarom moeten geïnteresseerde bezoekers de buslijn 369 nemen die vertrekt vanaf Buenavista en de verbinding op weekdagen onderhoudt van 09.00 tot 19.45 uur.

** De totaal vernieuwde parking aan het stadhuis van Candelaria zal plaats bieden aan 145 voertuigen, zal ingehuldigd worden op 7 juli, heeft 231.125 euro gekost en moet tegemoet komen aan het kortparkeren; van 08.00 tot 20.00 uur zal er betaald moeten worden vanaf het tweede uur (0,80 cent) en om het langparkeren te ontmoedigen zal vanaf het derde uur, 2 euro per uur moeten neergeteld worden.

** De nieuwe eilandregering heeft minstens 3.000 onbetaalde facturen gedetecteerd die deels leiden tot het opschorten of niet uitvoeren van leveringen en diensten; 866.000 euro heeft betrekking op het betalen van energie, 300.000 euro moet nog betaald worden aan een asfaltbedrijf, en dat is nog maar een topje van de ijsberg.

** Inspecteurs van het Servicio de Inspección Pesquera die onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid staan van het Dirección General de Pesca del Gobierno de Canarias hebben op Playa del Socorro in Los Realejos een vangst van 9,5 kilogram lapas in beslag genomen; deze populaire schelpdieren mogen enkel onder voorwaarden gevangen worden en daarbij is een visvergunning noodzakelijk waardoor de betrokkenen een boete kunnen krijgen die tussen 301 en 60.000 euro ligt.

** De Duitse langspeelfilm met de titel ‘Casa vacacional en Tenerife’ die in 2018 op Tenerife werd opgenomen heeft 3,7 miljoen kijkers geboeid tijdens de première op televisiestation ARD; de opnames op het eiland vonden plaats in februari en maart 2018 en de geschatte inkomsten van de filmproductie voor Tenerife, inclusief accommodatie, verhuur van apparatuur en maaltijden, bedroegen bijna 750.000 euro.

** De eilandregering heeft via het ministerie van toerisme en het merk Tenerife Select bijeenkomsten gehouden in Frankrijk en in België met reisbureaus die gespecialiseerd zijn in het luxesegment van het promoten van het meest exclusieve aanbod van het eiland; dat de Belgische markt belangrijk is bewijst de ranking waarin België, met 11,35 miljoen inwoners, op de vierde plaats staat wat betreft het aantal overnachtingen in vijfsterrenhotels, één plaats vóór Frankrijk, met 70 miljoen inwoners.

** In de onmiddellijke omgeving van waar een brand heeft gewoed op Las Cañadas in het Parque Nacional del Teide werd een achtergelaten barbecuestel gevonden; op de parking nabij de Roques de Garcia zijn er brandsporen gevonden die er vermoedelijk zijn gekomen op de vooravond van de feesten van San Juan, waaruit blijkt dat er nog personen onverantwoordelijk te werk gaan inzake de brandveiligheid in natuurparken.

** Een patera die van Dahkla (Westelijke Sahara) kwam en zeven dagen op de oceaan vertoefde met 17 opvarenden waaronder 15 minderjarigen, werd dinsdag rond 16.30 uur gesignaleerd in het gebied rond de vuurtoren van Punta La Rasca in de gemeente Arona; de boot kwam aan wal in Palm-Mar en het Rode Kruis heeft onmiddellijk drie personen overgebracht naar de kliniek El Mojón in Los Cristianos met symptomen van onderkoeling, brandwonden en duizeligheid.

** Het strand van Los Guíos in Santiago del Teide is heropend nadat er vers zand werd aangevoerd en er werken werden uitgevoerd die de veiligheid ten goede komen; de verschillende werken begonnen meer dan een jaar geleden en hadden tot doel deze badzone de vereiste toegankelijkheid en kwaliteit te verschaffen, zoals de aanleg van een weg waaraan een platform en een mirador werden gekoppeld en de installatie van strandinfrastructuur en omkleedkamers.

** Volgens de Spaanse krant El Mundo bevindt zich het mooiste zeezwembad van Spanje op Tenerife; het natuurlijk gevormd lava- en magmazwembad Charco de Laja in San Juan de la Rambla kan zich buigen over deze eretitel waarmee het Piscina Marina in Asturië achter zich laat, samen met nog een aantal gekende badplaatsen op Tenerife, zoals Garachico, Punta Hidalgo en Mesa de Mar.

** Bij de eigenaren van boerderijen in Vilaflor, Arona, San Miguel en Granadilla groeit de bezorgdheid omdat dieven op strooptocht alles meegrissen wat enige waarde heeft; er is een golf van diefstallen aan de gang en de boeren vragen aan de politionele diensten om een opgevoerde controle en toezicht te houden om het ontvreemden van landbouwwerktuigen, batterijen, motoren en duurdere metalen zoals koper, lood en aluminium tegen te gaan.

** Ter hoogte van kilometerpaal 69 op de TF-1 werd in de zijberm een plastic zak gevonden waarin 2 kilo cocaïne verborgen zat; het pakje lag daar niet zomaar maar werd vanuit een personenwagen naar buiten gegooid omdat er in de omgeving een algemene politionele controleactie aan de gang was en de dealers eraan dachten te ontsnappen door hun ‘marchandise’ te dumpen.

** In Los Cristianos, op Callao Beach Club vlakbij de Avenida Juan Carlos, is een strandbar volledig in de vlammen opgegaan; de chiringuito was reeds eerder gesloten van overheidswege door illegale praktijken, waarop de rechtbank een slopingsarrest uitsprak ten voordele van het ministerie van de kustgebieden.

** De voorbije week was vooral geen zwemweek in Porís de Abona, deelgemeente van Arico; niet het ontbreken van de zon of de aanwezigheid van een harde wind was de spelbreker, maar wel kwallen lagen aan de oorzaak dat zwemmers andere oorden moesten opzoeken om hun favoriete bezigheid te beoefenen.

** In de grotten waar Mencey Bencomo ooit leefde, gelegen tussen Santa Úrsula en La Orotava, werden er door archeologen restanten gevonden uit een ver verleden; een geitentand die dateert uit de 8ste eeuw, een gecarboniseerd gerstzaadje uit de 9de eeuw en een toegang tot de grot die destijds vermoedelijk afgesloten werd omdat op die plaats een scharnier zit die de as van het scharnier vormde voor de afdichting van de grot.

** Ecologistas en Acción, een confederatie die bestaat uit meer dan 300 ecologische groepen en verenigingen, heeft een zwarte vlag uitgedeeld aan een project op Tenerife; de Zwarte Vlag voor wanbeheer in de provincie Santa Cruz is gevallen op het project van de haven van Fonsalía vanwege de onherstelbare gevolgen die het project met zich zal meebrengen in de beschermde natuurzone Teno-Rasca, een gebied met een bijzonder hoge natuurwaarde.

** Ondanks voortdurende klachten van personen, verenigingen en stichtingen, zoals Telesforo Bravo, wordt er door de diverse overheden geen einde gemaakt aan de blijvende praktijken van misbruik waarbij natuurelementen worden bewerkt en worden verkocht aan toeristen; het gaat hier voornamelijk om het beschilderen van keien die worden verkocht door personen die illegaal op het eiland verblijven.

** De gemeente Santa Cruz neemt zijn verantwoordelijkheid inzake duurzame energievoorzieningen; in 2019 werden tot dusver reeds negen fotovoltaïsche panelen en 31 oplaadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst waardoor er op jaarbasis 74 ton minder koolstofdioxide zal worden uitgestoten.

** Zwerfvuil op een eiland als Tenerife wordt steeds drijfvuil en dat mengt zich tussen de microplastics en andere vervuilende stoffen die door de wind en de stroming worden meegevoerd, en omdat de passaatwind steeds uit  noordoostelijke richting komt is het normaal dat een aantal stranden meer troep over zich heen krijgen dan andere; zo werd het strand van Abades deze week onder handen genomen door 135 vrijwilligers en daarbij werd 857 kilogram afval ingezameld.

** Grupo Viqueira, het bouwbedrijf dat het vijfsterrenhotel in de nabijheid van Playa La Tejita aan het bouwen is, verzekert dat het nauwgezet aan alle vereisten voor het verkrijgen van de nodige vergunningen heeft voldaan; daarmee reageert het bouwbedrijf tegen de aanklachten van verschillende milieugroeperingen en van de politieke partij Podemos.

** De eilandregering heeft de balans opgemaakt na twee jaar promotie van #YosoyTenerife en kan terugblikken op een geslaagde campagne; er werden meer dan 150 nieuwe verbindingen gerealiseerd met luchthavens over de hele wereld en de schatkist wordt door het toerisme dagelijks gevoed met 11.000.000 euro per dag.

** Omdat verkeersveiligheid belangrijk is worden een aantal locaties aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen om daarna de gepaste maatregelen te kunnen nemen; een van de acties is een onderzoek of de snelheid in de tunnel van Güímar moet gereduceerd worden om ongevallen te vermijden zoals onlangs gebeurde met vijf slachtoffers tot gevolg.

** De gemeenteraad van Santa Cruz heeft voor de tweede keer een wedstrijd uitgeschreven waarbij het ‘veiligste’ vreugdevuur van San Juan in de gemeente moet worden uitgeroepen; de wedstrijd moet tevens sensibiliseren met een tweeledig doel: deelnemen aan de wedstrijd en zorgen voor ieders veiligheid.

** Tussen Granadilla en Santiago del Teide woedt een bladluizenplaag die zich vooral centraliseert op plaatsen waar fruitbomen staan; de Pterochloroides persicae valt vooral amandel- en perzikbomen aan, maar ook abrikozen- en pruimenbomen en daardoor wordt de boom verzwakt en vallen de bladeren vroegtijdig af.

** Playa Grande, het strand in Porís de Abona (Arico) heeft met 3.000 plasticfragmenten per vierkante meter de grootste vervuiling op Tenerife; volgens een studie van de Universiteit van La Laguna onder leiding van Javier Hernández Borges, professor in de analytische chemie, behoort dit strand, samen met de stranden El Socorro, San Marcos, Leocadio Machado, Los Abriguitos en Playa Grande, tot de meest ongezonde zwemlocaties op het eiland.

** Ongeveer 20.000 mensen hebben deelgenomen aan de romería in Los Realejos ter gelegenheid van de feesten San Isidro Labrador y Santa María de la Cabeza; de aanwezigen hebben genoten van lekkere eilandproducten, van Canarische muziek en van het gezelschap van familie en vrienden tijdens een onder een stralende zon stoet die meer dan vijf uur duurde .

** Wereldwijd staat Siam Park op de zestiende plaats tussen de grote jongens en op de vierde plaats in Europa met 1,2 miljoen bezoekers, een lichte stijging van 0,1% ten opzichte van 2017 en als waterpretpark blijft het het grootste themapark van Europa; Siam Park is een waterpretpark voor volwassenen, wordt wel eens gezegd, omdat te kleine kinderen geen toegang hebben tot heel wat attracties.

** De eilandregering zal onderzoeken of er in de omgeving van de grot van Chío, in de gemeente Guía de Isora, waar vorig jaar de resten van twee pasgeboren guanches zijn gevonden, nog meer lichamen te vinden zijn; daarom zal de overheid het bedrijf Prored, gespecialiseerd in archeologie, erfgoed en samenleving, inhuren voor een bedrag van 15.544 euro om geometrische documentatie op te slaan, voor het verzamelen van archeologisch materiaal en om peilingen in dit gebied uit te voeren.

** Het departement Wegen en Landschap op Tenerife investeert meer dan 11 miljoen euro in acties om de verbondenheid van het landschap met het wegennet te verbeteren; deze middelen zullen verspreid worden over drie jaar en zullen voornamelijk aangewend worden voor het herstel van niet meer gebruikte wegen, de renovatie of aanpassing van de talrijke miradores en de verbetering van paden voor voetgangers.

** De Canarische regering heeft een halt toegeroepen aan, en hanteert de blokkade voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in Guía de Isora door het uitblijven van een reactie van de Canarische regering op de overdracht van het bouwperceel dat werd aangevraagd door een aantal gemeenten en door de eilandregering; de burgemeesters van de gemeenten Arona, Adeje, Guía de Isora en Santiago del Teide stellen dat daardoor de veiligheid van meer dan 250.000 mensen in het gedrang komt.

** De burgemeester van Los Realejos is niet te spreken over het rondzwervend en ongecontroleerd gedrag van de geiten die ongegeneerd alle flora opsouperen in openbare parken en in groene eigendommen van particulieren en bovendien ook schade aanrichten aan voertuigen; na vier jaar vragen en bemiddelen met de eilandregering is hij het moe en zal hij zich beraden om zelf een drastische oplossing voor dit probleem te zoeken en te vinden.

** Opnieuw is er commotie ontstaan rond de orka Morgan die in het Loro Parque verblijft en die bijna tien jaar geleden, meer dood dan levend, uit Nederland werd overgebracht; na de hoorzitting van de Raad van State in Den Haag vertrouwt Loro Parque op een goede afloop van de Morgan-zaak, zoals gebeurde bij de negen voorgaande rechtszaken waarin de Free Morgan Foundation telkens met ongefundeerde, naar de prullenmand verwezen besluiten kwam aandraven.

** In het nieuwsoverzicht vinden wij een sterk staaltje poëtische beschrijving terug over het eiland Tenerife, wij citeren; “het grootste der Canarische eilanden, onweerstaanbaar eiland van contrasten en natuurlijke rijkdommen met een imposante Teide, als de stille wachter van het eiland, bespat en geschommeld door de Atlantische Oceaan, opgelucht door de passaatwinden, het eiland van de eeuwige schoonheid, daar waar de tijd nooit stopt.”

** De eilandregering heeft een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor de herstellingswerken aan de dijk van Bajamar die door de stormen in 2012 en 2013 danig werd beschadigd; de wedstrijd die daaraan gekoppeld was en die sinds februari liep, is nietig verklaard door problemen met het enige bedrijf dat een inschrijving indiende.

** Na 34 jaar heeft Santa Cruz een nieuwe verordening inzake verkeer en mobiliteit waarin geen plaats meer is voor dissonantie en geluidsoverlast; merkwaardig is het verbod van het gebruik tussen 22.00 en 08.00 uur van geluidssystemen die in het voertuig zijn geïnstalleerd en waardoor de geluidsnormen kunnen worden overschreden, maar ook het verbod op bedelen, op jongleren, op straatverkoop, de reiniging van de voorruit en de verspreiding van reclame bij verkeerslichten blijven gehandhaafd.

** De eilandregering investeert in een detectiesysteem voor bos- en heidebranden en betaalt daarvoor 7 miljoen euro; wanneer een incident wordt gedetecteerd, activeert het programma de verschillende waarschuwingssystemen, waaronder de geolocatiegegevens, en stelt het het GIS-systeem in werking dat zorgt voor bijkomende informatie over waterwinplaatsen, toegangswegen en beschikbaarheid van manschappen, blusmaterieel en -voertuigen.