KRAAKPANDEN

KRAAKPANDEN

Geschreven op 28-12-2019
Guy Devos


Iedereen die er langskomt kijkt er naar en walgt van de verloedering die is ontstaan in de toeristische zone langs het strand van Los Tarajales in Los Cristianos. Als je de promenade volgt richting het Arona Gran Hotel kom je aan de kraakpanden die in schril contrast staan met de mooie omgeving waar toeristen slenterend voorbijwandelen.

We zijn met zijn allen akkoord dat dit niet thuishoort in een toeristisch centrum zoals Los Cristianos. In feite hoort het nergens thuis en daarom gaan de hoteluitbaters in de aanval. Ze zijn op oorlogspad tegen de krakers van Los Tarajales.

De krakers houden geen rekening met de omgeving en daardoor nemen de klachten toe. Uitbaters van het Arona Gran Hotel, Paradise Park, Marisol en H-10 Big Sur zijn het moe, want hun klanten beginnen hun onvrede te uiten. Begrijpelijk.
Maar niet alleen de hotels hebben klachten, ook de nabije handelszaken zien het hele zootje het liefst helemaal verdwijnen. De hinder die de krakers veroorzaken is een smet op het blazoen van alle cafés, eethuisjes, terrassen en winkeltjes in de buurt.
En als toeristen ietsje te lang blijven staren naar de decadente situatie worden hen verwijten en bedreigingen naar het hoofd geslingerd.

Oude matrassen, kapotte tafels en stoelen, kartonnen dozen, zakken met vuilnis, winkelkarren en legen waterflessen worden opgestapeld op de gelijkvloerse verdieping en zijn zichtbaar voor iedereen die er voorbijkomt. Zelfs de was hangt op in het openbaar. Geen lust voor het oog van de modale toerist die het liever allemaal netjes ziet.

Het begon allemaal een drietal jaren geleden toen er twee tot drie mensen onderdak vonden in een leegstaand pand. Toen viel het amper op. Vandaag leven er meer dan vijftig mensen en barst het pand uit zijn voegen, letterlijk en figuurlijk. De situatie is explosief en dat weet de gemeentelijke overheid ook. Waarom dit oogluikend wordt toegestaan heeft te maken met de vigerende wetgeving over dit thema. Niet zo lang geleden werd er een amendement ingediend om sneller te kunnen ageren tegen krakers die zich toegang verschaffen tot leegstaande gebouwen.

Ook het strand van Los Tarajales wordt besmet. Toen de manager van een nabijgelegen hotelcomplex er voorbijliep was hij getuige van een degoutant schouwspel. Een kraker kwam naar buiten met een vijfliterfles gevuld met urine. Ongegeneerd en zonder met de ogen te pinken werd de fles gedeponeerd aan het aanpalende strand. 

Het bezette pand van het winkelcentrum Los Tarajales ligt in een supermooie omgeving, op de eerste lijn langs de kust. De toegang wordt afgesloten door metalen hekken waaruit de krakers, meestal jong en van buitenlandse nationaliteit, stukken hebben gesneden om het pand te kunnen betreden.

Klanten klagen dan ook constant aan de hotelrecepties. Zij menen een kwaliteitsvolle vakantie te kunnen doorbrengen, en terecht. Temeer omdat zij daar flink voor betalen. De hoteliers klagen dan weer dat ze zwaar hebben geïnvesteerd in hotelfaciliteiten en dat het eiland leeft van het toerisme. Dit willen ze vooral niet laten teloorgaan.

Niet alleen de wetgeving, maar ook een uitspraak van de rechtbank laat op zich wachten. Anderhalf jaar geleden werd een procedure opgestart om het geschil tussen de eigenaar van de grond en de eigenaar van het gebouw te beslechten. Dat is ook de aanleiding van de leegstand van het gebouw.

De gemeente Arona is al overgegaan tot het identificeren van de personen die er verblijven maar kan verder niets ondernemen inzake de betreding van het gebouw.
Misschien kan de gemeentelijke overheid wel tussenkomen op vlak van hygiëne en openbare volksgezondheid. Wij begrijpen niet dat ze maar laten gedijen, vooral omdat de gemeente van plan is om het gebied te renoveren tot een aantrekkelijke plaats met meer kwaliteit en uitstraling.

Op het einde van 2019 komt dan uiteindelijk het goede nieuws. De rechtbank heeft zich uitgesproken en heeft de krakers 30 dagen tijd om het pand te verlaten. Daarna zal het gebouw overgedragen worden aan de rechtmatige eigenaar.
Buitengewone onrechtvaardige wetgeving die krakers het alleenrecht geeft om ergens in te trekken.