DE MOOISTE ZONSONDERGANG

DE MOOISTE ZONSONDERGANG

Geschreven op 13-09-2020
Guy Devos


De Teide, dé berg op het eiland staat symbool voor immense grootte, onverschrokkenheid en waardering. Als je Tenerife bezoekt, dan moet je de Teide zien en benaderen, je moet hem betreden, je moet hem voelen …

Het is een impressionante vulkanische hoogte met bovenin een gat waar ooit lava, brokstukken, vuur en stof zijn doorgejaagd en waar ongetwijfeld nog veel puin zal doorstromen in een nabije of verdere toekomst.
Niet alleen om zijn ruwheid, maar ook om zijn schoonheid wordt hij alom geprezen. De Teide staat mooi op het eiland, dat zal iedereen beamen en dat zie je tot de duisternis is gevallen. Daarna niets meer …, denkt de gewone sterveling.

Als de nacht zijn intrede doet, krijgt de onmiddellijke omgeving van de Teide een andere opdracht. Haar zwarte en donkere duisternis zorgt ervoor dat er geen licht wordt waargenomen, 0% lichthinder en 0% lichtvervuiling; niets lichtpollutie, en dat resulteert in een duidelijke en scherpe waarneming van wat we in het heelal kunnen zien.

Denken we maar aan de observatie van sterrenstelsels, van planeten, asteroïden of planetoïden. Met de recente doortocht van een meteorenstorm, de passage van de Perseïden, de Lyriden en de Orioniden, is dit de beste plaats voor observatie … juist, de Teide en Las Cañadas.

Je hoeft geen astronoom of astrofotograaf te zijn om te genieten van iets waarbij de Teide in het niets verdwijnt. Naar omhoog kijken wordt vaak in verband gebracht met iets romantisch. Voor de romanticus is een ster niet meer dan een ster, maar voor mensen die verder gaan, schuilt achter iedere ster een heel verhaal. Geen wonder dat een sterrenhemel een onwezenlijke aantrekkingskracht uitoefent op de mens.

En je hebt er niet veel voor nodig; geen peperdure apparaten om al dat moois te aanschouwen, enkel je ogen én de uitdrukking 'goed uit je doppen kijken'.

Het dagelijkse, magische afscheid van de zon kun je ook beleven.  Wolkenzeeën, zustereilanden en een landschap dat door de ondergaande zon nog apocalyptischer gaat uitzien.

Als de zon dan helemaal achter de einder is verdwenen en de oranje schemering langzaam overgaat naar donkerblauw en kort daarna naar zwart, is het volledig donker.
De dag op 2.200 meter hoogte duurt net iets langer dan op zeeniveau. Voeg je daarbij alle kleurschakeringen van een ondergaande zon en een pure omgeving waar je zuivere lucht inademt, dan bekom je een cocktail waarvan je de smaak nooit meer vergeet.