AMANDELBLOESEMS

AMANDELBLOESEMS

Geschreven op 26-01-2020
Guy Devos


Een van de mooiste landschappen op Tenerife verschijnt als de amandelbomen beginnen te bloeien. Een voorbijgaand fenomeen, want je moet er snel bij zijn om dit tafereel te kunnen vastleggen op je netvlies en eventueel ook dat van jouw fototoestel. De meest gekende route is deze die vertrekt vanaf Arguayo op de TF-375. Vanaf dit punt staat er je een wandeling te wachten waar je versteld van zult staan.

De beste periode om de amandelbloesems te bewonderen is van eind januari tot eind maart, dan staan deze schoonheden in volle bloei. De natuurwandeling, die ongeveer 10 kilometer lang is, neemt je mee in een verbazend mooi schouwspel waar kleuren en geuren de hoofdrolspelers zijn.

Iedere keer opnieuw, heel vroeg in het jaar, beginnen op Tenerife de amandelbomen te bloeien. Als Lagelander kun je dit bijna niet bevatten omdat vorst, ijzel en sneeuw in deze periode in ons moederland nogal eens de spelbreker is in de voorjaarsbloei.
Op het grootste der subtropische Canarische Eilanden is het dan volop bloesemtijd en het loont vooral de moeite om al dat moois te gaan bewonderen.
De amandelboom is een kleine maar sierlijke bladverliezende loofboom die in bergachtige gebieden groeit, meestal tussen 700 en 1700 meter hoogte. De boom gedijt het best op zonnige hellingen met rotsachtige bodem in een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde, natte winters. De optimale temperatuur voor hun groei is tussen 15 en 30 °C en dat hebben wij hier.

De boom wordt gemiddeld 4 tot 10 meter hoog, in uitzonderlijke gevallen 12. De stam wordt maximaal 30 cm in diameter. De jonge twijgen zijn eerst groen, maar worden paars- tot bruinachtig wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. In hun tweede levensjaar worden de takken grijsachtig.
De amandelbloesem staat op dat moment in vol ornaat en deze schoonheid wordt niet gestoord omdat er nog geen bladgroei is.
De bloem is wit tot lichtroze en heeft een diameter van 3-5 cm en vijf kroonbladeren. Zij bevat een grote hoeveelheid nectar waardoor er veel insectenverkeer is. Vooral bijen zijn op zoek naar de nectar ervan en werken ongedwongen mee aan de verstuiving.
Om de ruta de los almendros en flor te bewandelen neem je best wat warme kledij mee want het is op 1.000 meter hoogte wel 6 °C killer dan in de kustgebieden. Ook stevige stapschoenen en wandelstokken kunnen een essentie zijn om er heelhuids door te komen.

Als je vertrekt aan de kerk van Santiago del Teide, neem je best de Calle La Placeta en dan verder door de Camino de Cementerio tot aan de wandelaanduidingen tot aan de TF-82, op deze kruising ga je naar rechts. Ruim 500 meter verder volg je het spoor naar rechts en volg je dit spoor nog 800 meter dat leidt tot de amandelroute. Vanaf dit punt is het tijd om je ogen de kost te geven en te genieten van alles wat moeder natuur ons te bieden heeft.

Na 2 kilometer wandelen kom je aan de montaña de Bilma waar je links naar beneden moet, richting Chinyero. Daar kun je de ‘lavatong’ zien, een restant van de vulkaanuitbarsting in 1909. Dan volgen wij het pad dat naar het gehucht Las Manchas loopt. We lopen door de Calle de los Laureles en de Calle de los Manolos om 650 meter in dalende lijn te wandelen om dan links de sendero te volgen. Dit geplaveide pad gaat rond de berg van La Hoya en daarna naar Tamaimo, om te eindigen in Arguayo.

Vergeet vooral fototoestel of camera niet. Eten kun je langs dit parcours in een restaurantje van de dorpen die je doorkruist. Deze wandeling kun je perfect catalogeren onder de noemer familie-activiteit. Wie deze wandeling doet zal zich deze dag het leven lang herinneren als een schitterende ervaring.

De wandeling duurt 4,5 uur en heeft een hogere moeilijkheidsgraad. Niet aangeraden voor mensen met een beperkte fysieke paraatheid en voor kleine kinderen.
Lengte: 9,71 km – Lengte in vogelvlucht: 3,29 km – Klimmend gedeelte: 7,41 km – Dalend gedeelte: 2,3 km – Maximum hoogte: 1322,7 meter – Minimum hoogte: 935,3 meter
De route vind je HIER.