NIETS AAN TE GEVEN

NIETS AAN TE GEVEN

Geschreven op 01-02-2020
Guy Devos


Wijs op reis is een toepasselijke intro voor een artikel over de douanevoorschriften die gelden als je van Tenerife terug naar huis reist. Deze zijn Europees getint en gelden zowel voor België als voor Nederland. Dit artikel beschrijft enkel de regelgeving die bij ons in de Lage Landen wordt gehanteerd.

Natuurlijk wil je een souvenir meenemen of een presentje kopen voor je geliefden in het koude noorden. En dat mag van de douane; je geniet altijd over een vrijstelling van invoerrechten en taksen wanneer je goederen uit het buitenland invoert.

Er zijn regels en beperkingen inzake ‘cash’ geld, fauna en flora, bescherming van bedreigde diersoorten, economie en namaakproducten en vooral regels voor je eigen veiligheid en die van je medeburgers.

In de vrijstelling wordt onderscheid gemaakt tussen Europese en niet-Europese landen. Voor een aantal gebieden is er een uitzondering. Als je terugkeert van de Canarische Eilanden, dan gelden er speciale verminderde accijnsregels en zijn de taksen lager. Daarom worden deze landen ondergebracht in het stelsel van niet-Europese landen. Let wel, je reist binnen Europa maar de Canarische Eilanden zijn voor de douane een overzees niet-Europees gebied.

Persoonlijke bagage zonder handelskarakter zijn binnen bepaalde perken met vrijstelling toegelaten. Denk maar aan goederen die je op Tenerife hebt gekocht of goederen waarvoor je de betaalde belasting terugkrijgt vanwege uitvoer (bv. aankopen in een taxfreeshop op een luchthaven of geschenkjes).

Als je bij aankomst in je thuisland aan de douanecontrole van de luchthaven komt neem je de rode uitgang als je goederen moet aangeven en de groene uitgang als je zeker bent dat je niets aan te geven hebt of als je de wettelijk bepaalde vrijstellingen niet overschrijdt.

Als je een tussenlanding in een EU-land maakt (denk aan Madrid of Barcelona), dan geef je op de transferluchthaven alleen de goederen aan die je in je handbagage hebt.

Sommige goederen zijn nooit vrijgesteld en moeten daarom altijd worden aangegeven. Dit zijn
– goederen bestemd voor de uitoefening van een beroep;
– goederen bestemd voor doorverkoop;
– goederen die worden ingevoerd in grotere hoeveelheden dan normaal.

Reis je met 10.000 euro cash of meer, dan moet je dit ook bij de douane aangeven. Dit heeft te maken met het bestrijden van witwaspraktijken, terrorisme en criminaliteit. Onder cash of liquide middelen verstaan we bankbiljetten en muntstukken, cheques aan toonder, reischeques, kredietbrieven en kasbonnen.

Ieder jaar komen heel wat zeldzame, beschermde dieren en planten en afgeleide producten zoals pelsen, kaviaar en kunstvoorwerpen illegaal in België en Nederland terecht. Het gaat hier niet om georganiseerde misdaad, maar om onwetende toeristen die deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen. Zo’n ondoordachte aankoop kan verregaande gevolgen hebben. Je mag er ook zeker van zijn dat de douane dit souvenir in beslag zal nemen. En soms hangt er een flinke boete en een gevangenisstraf aan vast.

Verboden zijn: orchideeën, koralen, ivoor, huiden en kledij gemaakt van pels van katachtigen, reptielenhuiden van zeeschildpadden, traditionele Chinese medicijnen, bepaalde schelpen, kaviaar, sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope.

Ook namaakspullen mogen niet: merkkleding, cd’s, dvd’s, medicamenten of andere aantrekkelijke goederen met een abnormaal lage prijs en van een middelmatige kwaliteit.

Laat vooral je post-vakantiegevoel niet verknallen door onwetendheid. Hou je aan de regels … ze staan hierboven uitgelegd.