PALO CANARIO

PALO CANARIO

Geschreven op 04-02-2020
Guy Devos


Toen ik op zoek ging naar informatie om meer te weten te komen over de originele Canarische wandelstok ben ik op een niet zo gekend onderwerp gestoten. Juego del palo, ook nog Palo Canario genoemd. Merkwaardig, je zoekt een houterig onderwerp en je vindt er een ander. Dit stokkenspel is niet zo populair als de Lucha Canario maar is een sport die de traditie heeft doorstaan door overlevering van generatie op generatie en diepe wortels heeft in Gran Canaria en in Tenerife.

Het spel is traditioneel opgevat als zowel offensief als defensief gedrag bij het schermen met houten stokken. De eerste verwijzingen naar het gebruik van stokken door de inboorlingen werden teruggevonden in de kronieken van Bethencour uit 1402, waarin vermeldingen zijn te vinden over bimbaches of de bewoners van het eiland El Hierro. We lezen "... en de mannen dragen grote speren zonder ijzer ...".
Verder zijn er nog twee referenties, waaruit het gefladder en de speelsheid van vleermuizen kan afgeleid worden. De eerste komt van Antonio Cedeno, soldaat onder bevel van Juan Rejon. Hij schreef in 1478, "De dag dat de bruiloft werd gevierd, ... nam hij haar mee naar zijn huis, waar een grote maaltijd werd bereid en waar spelletjes werden gespeeld; ... ze organiseerden een toernooi en schilderden de staven met het rood van de drakenbloedboom ...".

De tweede referentie danken wij aan Leonardo Torriani, een Cremonees ingenieur, die een geschiedenis van de eilanden beschreef in 1590 en waarin hij een waardevolle illustratie zette. Een tekening van twee Canarios op een klein pleintje in een soort ritueel met roeden van gemiddelde grootte.
Verder lezen we: "Wanneer twee Canariërs uitgedaagd werden voor een duel, gingen ze naar de aangewezen verhoogde plaats waarop aan elk uiteinde een platte grote steen was aangebracht waartegen de uitdagers moesten plaatsnemen."

De 'palo' werd gebruikt om slagen te geven op het lichaam van de tegenstander zonder deze aan te raken met een lichaamsdeel, terwijl tegelijkertijd wordt geprobeerd de meppen af te weren die bij een aanval door de tegenstrever worden uitgedeeld. Het tactische principe bestaat uit het gebruik van de stok om het lichaam te beschermen en tegelijkertijd aan te vallen, waarbij het lichaam recht tegenover de tegenstander is geplaatst. Deze krijgskunst omvat dus zowel aanval als verdediging, te vergelijken met de judosport.

Er bestaan verschillende disciplines, afhankelijk van de lengte van de gebruikte stokken. Lange stokken tot 3 meter zijn een afgeleide van de garrote waarmee men de Salto del pastor uitvoert. Deze stokken hebben verschillende benamingen; ata, astia, lanza. Dan is er een tussenslag, de palo mediano of varo, maar de belangrijkste klasse is deze waarbij stokken van 60 centimeter gebruikt worden. Andere namen zijn palo chico, corto, macana.

Eigenaardig aan deze sportwedstrijden is dat er geen scores worden bijgehouden. Je wint of verliest en binnen de wedstrijd verhoogt of verlaagt je plaats, maar eens de wedstrijd is afgelopen is er van een klassement geen sprake meer. Er bestaat geen concurrentie, enkel de sport beleven is hier belangrijk.

De tegenstander wordt nooit pijn gedaan. Behendigheid, techniekbeheersing en tactiek zijn hier zeer van toepassing. Eigenaardig genoeg is diegene die het minst beweegt en gebruik maakt van de juiste techniek meestal ook de overwinnaar, omdat hij zich als geen ander kan beheersen.