ZAKKENROLLERS EEN NEUS ZETTEN

ZAKKENROLLERS EEN NEUS ZETTEN

Geschreven op 26-02-2020
Guy DevosHet zal je maar overkomen. Je geniet van een zonnige vakantie op je favoriete eiland en je wordt onbeschaamd beroofd door zakkenrollers, die men hier carteristas noemt. Mensen die het niet zo goed menen met de waarden van het leven en geen respect hebben voor spullen van anderen. Soms enkelingen, soms duo's maar ook in kleine groepen gaan zij georganiseerd te werk.
Ik wil deze gauwdieven een neus zetten. Als iedereen – nou ja, iedereen – de aanbevelingen hieronder in acht neemt dan is het over en uit met het aangiftes doen op het politiekantoor wegens beroving.

Veel mensen maken het de dieven gemakkelijk en dragen hand-, heup- en rugtassen op een uitnodigende manier en lokken op deze manier burgers die het niet zo nauw nemen met eerlijkheid.
Veel handtassen zijn juweeltjes die door vrouwen en mannen verafgood worden. Deze tassen worden gedragen zoals de ontwerper het heeft voorgeschreven: met de voorkant naar buiten. Iedere eigenaar wil de esthetische kant van zijn of haar tas laten zien en zo hoort het ook en precies daar zit het probleem. Door het feit dat veel van deze dingen sluiten met een klep naar buiten toe wordt er makkelijker toegang verschaft van buitenaf.
Precies de kant waar indringers gebruik van maken om op een onbewaakt, verwarrend of onthutsend moment toe te slaan, veelal na een botsing maar ook bij het vragen van de weg of het tekenen van een petitie. Iedere truck om verwarring te zaaien en deconcentratie te creëren is goed voor een ramkraak in je draagtas.
Heupzakjes draag je best met de rits naar het lichaam toe en als het even kan haal dan je hemd of een ander kledingstuk erover.
Rugzakjes zijn in en erg modieus maar zijn absoluut te vermijden. Je kunt er vooral geen zicht op houden. Je hebt geen controle over het ongevraagd binnendringen ervan. Om dezelfde reden draag je een heupzakje nooit op de rug.
Mijn advies: draag je tas met de klep of de rits naar binnen en als het kan liefst tussen de bovenarm en het lichaam. Van een rugzakje kun je ook een borstzakje maken. Het ziet er niet uit maar is de meest doeltreffende manier om het overzicht te bewaren.

Bovendien zijn ‘snelstelers’, we noemen ze ook wel eens pickpockets, uiterst handig in het leegmaken van broekzakken. Vooral de heren zijn een gevoelig doelwit en moeten alert blijven bij deze vorm van besteling. Als je onzacht aangeraakt wordt moet er een lichtje gaan branden en moet je uiterst snel reageren. Een fysieke of orale reactie is meestal de enige vorm van anticiperen op deze criminele handeling.
Bij het eerste contact is het kwaad veelal reeds geschied of terwijl de zakkenroller zich duizendmaal verontschuldigt voor de botsing haalt hij net op dat moment jouw zakken leeg. Let op, ze zijn handig en opereren supersnel.
Mijn advies: steek niets in je broekzakken en vooral niet in je achterzak, maar bewaar je spulletjes tussen de huid en de kledij.

Voor mannen en vrouwen gelden overigens dezelfde regels. Maak de toegang tot de plaats waar je geld en papieren zitten ontoegankelijk en bewaar steeds het zicht op de tas die je bij je draagt. Dat ontmoedigt crimineel gedrag.
Wees steeds alert, maar nog ietsje meer als je je op drukke plaatsen bevindt. De graad van alertheid moet nóg toenemen wanneer je met beide handen een handeling uitvoert terwijl je tas onbeschermd en onbeheerd aan het lichaam bengelt. Bijvoorbeeld op een markt op het ogenblik dat je een of ander product aan het keuren bent.

Als je het slachtoffer bent geworden van een beroving is het goed dat je in de ruime omgeving de vuilnisbakjes controleert. Pickpockets zijn enkel geïnteresseerd in papiergeld – ze hebben geen boodschap aan een identiteitskaart, een rijbewijs en zelfs aan bankkaarten. Deze blijven achteloos in je portefeuille achter, worden aanzien als ‘quantité négligeable’ en worden steevast weggegooid. Terugvinden is in deze gevallen altijd mogelijk.

Om dit artikel te beëindigen zet ik een aantal tips op een rij. Deze worden ten zeerste aanbevolen …
Persoonlijke zaken en documenten die je niet nodig hebt laat je beter thuis.
Beperk de hoeveelheid cash geld en gebruik bij voorkeur uw bankkaart.
Verdeel het cash geld over verschillende plaatsen en/of personen.
Kies voor een tas die je goed kunt sluiten en draag de sluiting naar je toe.
Haal uw portefeuille of gsm steeds discreet boven.
Hou het geld voor openbaar vervoer op voorhand klaar.
Loop niet te showen met dure sieraden.
Een fotokopie maken van je documenten is niet legaal maar wel makkelijker als je beroofd bent.  Een foto maken van deze documenten en deze elektronisch bewaren is steeds aan te bevelen.
Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
Draag uw rugzak of handtas op drukke plaatsen steeds vooraan tegen het lichaam.
Laat je tas visueel nooit onbeheerd.
Hang uw handtas of rugzak niet achter op een stoel, maar zet deze bij voorkeur tussen uw voeten op de grond. Hang deze eventueel vast via een lint of een handvat aan de stoelpoot.
Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in uw omgeving.
Let op als onbekenden je aanspreken of zogezegd accidenteel tegen je aanbotsen.

Wij kunnen zakkenrollers een neus zetten als we ons met zijn allen defensief gedragen. Ik wil je maar verwittigen want op dit zonnig en zuiders, maar vooral toeristisch eiland, is straatcriminaliteit een feit.

Epiloog
Er werden reeds talloze rapporten gemeld van personen die werden beroofd op Tenerife. Vooral manifestaties en drukke locaties zijn een lokker voor mensen met slechte bedoelingen.

Deze daders, een groep Roemenen uit Barcelona en Alicante, zijn vooral in de winterperiode actief op het eiland.
De politie is daardoor erg gefrustreerd en vraagt om waakzaam te blijven en iedere overval aan te geven.

U weze gewaarschuwd.