CORONAVIRUS OP TENERIFE

CORONAVIRUS OP TENERIFE

Geschreven op 12-03-2020
Guy Devos


We kunnen er niet meer onderuit. Wereldwijd werd een pandemie aangekondigd en ook Tenerife, en met uitbreiding, de Canarische Eilanden, vallen in de greep van het Covid-19-virus.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag, 12 maart 2020, gemeld dat er op de Canarische Eilanden zeven nieuwe Covid-19-positieven zijn geregistreerd, wat het totaal op 28 besmette gevallen brengt.
De zeven nieuwe besmettingen komen voor op Tenerife. Daardoor staat het aantal besmette personen op eenentwintig. Hiervan behoren er vier tot dezelfde groep Italiaanse burgers die in het ziekenhuis zijn opgenomen; drie zonder enige symptomen en één met symptomen. Buiten deze groep bevindt één slachtoffer zich in het ziekenhuis, alle anderen verblijven thuis in isolatie.
Op Gran Canaria zijn er zeven actieve gevallen en op Fuerteventura is er 1 persoon besmet.

De minister van Volksgezondheid, Teresa Cruz Oval, zal vandaag het uitvoerend comité van de Canarische Eilanden voorzitten om de nodige maatregelen te analyseren en overeenstemming te bereiken. Met betrekking tot de gratis informatielijn die is geactiveerd door het ministerie van Volksgezondheid (900 112 061) werden er gisteren 1.608 oproepen genoteerd. Als gevolg van het enorme aantal telefoontjes naar zowel het noodnummer (112) als het speciale meldnummer (900061112) heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten het team te versterken.

Overeenkomstig de aanbevelingen van de regering van de Canarische Eilanden hebben de gemeenteraden van Candelaria, Granadilla, Arona en Santiago del Teide al hun feesten opgeschort. Alle groepsgebeuren wordt verboden, alsook de sportmanifestaties.

Patiënten in het ziekenhuis zullen de komende 14 dagen slechts heel beperkt bezoek kunnen ontvangen en een bezoek aan ouderen in sociale gezondheidscentra of sociale woningen wordt verboden. Ook alle vrijetijdsactiviteiten die worden georganiseerd door seniorenclubs of sociale centra worden geannuleerd.

De autonome regering heeft besloten deze nieuwe beperkingsmaatregelen vast te stellen om te proberen de ouderen, de zieken en het medisch personeel te beschermen tegen het virus. Controle van ziekenhuizen vereist het opstellen van nieuwe protocollen die zijn aangepast aan de omstandigheden van elk centrum, maar in principe zal het beveiligings- en verplegend personeel verantwoordelijk zijn voor het controleren van de in- en uitgangen.

Alle schoolreizen buiten de eilanden worden de komende twee maanden geannuleerd, evenals alle theoretische en praktische lessen die plaatsvinden in gezondheidscentra en in grote bedrijven. De schorsingen hebben ook gevolgen voor de culturele, sportieve en sociale evenementen die niet kunnen doorgaan als er meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn.

Eerder al werden alle vluchten tussen Spanje, inclusief de Canarische Eilanden, en Italië geschrapt. De maatregel ging in op woensdag 11 maart om 00.00 uur duurt tot woensdag 25 maart om 00.00 uur en kan worden verlengd indien nodig. Regelmatige evaluaties zullen de evolutie van de epidemie in Italië om opvolgen.

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en de sociale bescherming van de burgers in stand te houden, is voor het personeel in het kader van de administratieve onderlinge verzekering ook bepaald dat de perioden van isolatie of besmetting als gevolg van de COVID-19 zullen worden beschouwd als een situatie die met een arbeidsongeval wordt gelijkgesteld met het economische voordeel van de overeenkomstige speciale socialezekerheidsregeling voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid”, aldus de toelichting bij de regel.

Snel een onwaarheid de wereld uithelpen …! Niet de temperatuur, maar het vocht in de lucht helpt het coronavirus sneller te verspreiden. Omdat de luchtvochtigheid in de zomer beduidend minder hoog is, zal daardoor de besmetting in de zomer minder snel doorgegeven worden dan in de winter, waar een hogere luchtvochtigheid aanwezig is.
Wie zegt dat het op Tenerife veiliger is omdat de warmte het virus doodt, doet de waarheid geweld aan.

Om, ook op Tenerife, besmetting van het coronavirus, maar ook andere virussen zoals het griepvirus, te voorkomen:

  • Vermijd het handen geven.
  • Was je handen regelmatig met water en vloeibare zeep.
  • Niet kussen en omhelzingen vermijden.
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje en gooi dit onmiddellijk in een gesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoek, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis als je ziek bent. Bepreek milde klachten of symptomen met een arts (telefonisch).
  • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn. Probeer een afstand van 1,5 meter te houden.
  • Raak je gezicht niet aan met je handen.
  • Mondmaskers dragen helpen niet om het virus tegen te houden (Een masker dragen vermijdt echter wel dat je anderen besmet als je onwetend bent besmet en dus in de incubatieperiode zit).

Dit artikel zal geüpdatet worden als er zich nieuwe elementen, voorzorgs- of beschermingsmaatregelen en adviezen van de overheid worden aangekondigd.


AANTEKENINGEN
1. Als u een loopneus en sputum heeft, bent u gewoon verkouden. Coronavirus-pneumonie is een droge hoest zonder loopneus.
2. Als iemand ermee niest, duurt het ongeveer 10 sec. voordat het op de grond valt en niet meer in de lucht is.
3. Als besmette deeltjes zich op een oppervlak bevinden, blijven deze 12 uur gevaarlijk – was uw handen met gewone zeep na aanraken van oppervlakken.
4. Op stof kunnen ze 6 tot 12 uur overleven. Een normaal wasmiddel heeft een voldoende antibacteriële werking.
5. Was uw handen regelmatig omdat het virus slechts 5-10 minuten op uw handen kan leven, ondertussen kunt u zich in de ogen wrijven, in uw neus peuteren,  enzovoort …
6. Virussen zijn gecompliceerde moleculen die niet houden van warmte, droogte en uv-licht. Naarmate deze stijgen vermindert de infectie, MAAR, deze doden geen virussen op korte termijn.

DE SYMPTOMEN
1. Het zal eerst de keel infecteren, dus je hebt een keelpijn die 3/4 dagen aanhoudt
2. Het virus mengt zich vervolgens in een neusvloeistof die de luchtpijp en vervolgens de longen binnendringt en longontsteking veroorzaakt. Dit duurt ongeveer 5/6 dagen verder.
3. Met de longontsteking komt hoge koorts en ademhalingsmoeilijkheden.
4. De verstopte neus is niet zoals de normale soort. Het voelt eerder aan alsof je verdrinkt.
Bij deze symptomen is het noodzakelijk dat u onmiddellijk aandacht zoekt.