WEERBERICHT VOOR TENERIFE 2020-03-23

Geschreven op 23-03-2020
Guy Devos


Wie op Tenerife is, heeft het reeds gemerkt. De zon schijnt amper, de wolken leken ons niet welgezind en de temperaturen zakken naar een minimum van 14 °C  en halen amper een maximum van 20 graden Celsius. Niet koud, neen dat niet! Maar het kan beslist beter voor deze tijd van het jaar.
We voelen nog geen zomerse temperaturen, alhoewel de lente reeds is aangetreden. De temperatuur van het oceaanwater is gezakt tot onder de 19 °C en de bewolking neemt cumuliforme toestanden aan. Ook de windrichting vertelt ons over een onevenwicht in hogere sferen.
Img gfs canariasVooral de wolken geven aan dat ‘het deksel op de pan’ is weggenomen en dat de heersende stratiforme bewolking is ontsnapt. In mensentaal betekent dat de platte bewolking die door de passaatwinden uit het noordoosten wordt aangevoerd er niet meer is en vervangen zijn door dikke wolken die zwanger zullen worden.

Op het GSF-model links zien we dat de isobaren (lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden) rond een lagedrukgebied of depressie die ons vanaf het noordwesten nadert dicht bij elkaar liggen en dat de wind uit het noordwesten wordt aangevoerd.
Wind van 30 tot 60 km/h en rukwinden die vooral op de westkust zullen uithalen van 70 tot 120 km/h. Op hoger gelegen delen zoals Las Cañadas haalt de windkracht stormsnelheden van 120 km/h en meer.
Door de hoge windsnelheden worden golven 
(mar de fondo) opgewekt die in het noorden en het noordwesten 4 tot 5 meter hoog kunnen worden. Een gevaarlijke situatie.

De temperaturen zullen dieper wegzakken en de sneeuwgrens zakt tot 1.700 meter. De Teide krijgt een paar ijsdagen over zich heen.

Aemet berekent dat de bewolking morgen overheerst met matig tot veel regen, afhankelijk waar je verblijft. Mogelijks kan er een gecumuleerde hoeveelheid van 15 liter vallen, maar ook mogelijk 70 liter in 12 uur. Vooral in het noorden en op hoger gelegen delen, alhoewel de juiste locatie daarvan onmogelijk kan gepreciseerd worden.

Deze situatie kan de hele week duren. Hou het veilig en leg alles vast wat kan gaan vliegen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: water en buiten