ZWEMBADGENOEGENS

ZWEMBADGENOEGENS

Geschreven op 18-04-2020
Guy Devos


Het is goed dat ik deze column begin met een zinsnede uit het boek ‘Het zwembad’ dat is geschreven door Spy. Velen zullen zich herkennen in het gevoel dat je krijgt wanneer je in een niemendalletje aan een zwembad verschijnt of anderzijds als je zwetend aan een zwembad voorbijkomt zonder dat je enige zwemaccessoires met zich mee hebt gebracht.

“Je betreedt het zwembad. Voor je gevoel zit iedereen uitgerekend naar dat gedeelte van jouw lichaam te kijken waar je je het meest voor schaamt. Verstandig is om je neus omhoog te gooien en je daar niks van aan te trekken; maar was het maar zo simpel…

Iedere man wil dat sixpackgespierde gebruinde lichaam. Iedere vrouw wil het lichaam zonder cellulitis, rimpels en die extra twee kinnen.

Keep on dreaming. Je moet roeien met de riemen die je hebt… Ikzelf heb een verschrikkelijk lichaam: wit en puistig. En rughaar: een soort amazone gebied. Vroeger haalde ik het altijd weg met ontharingscrème. De laatste jaren heb ik daar de puf niet meer voor. Ach, ze nemen me maar zoals ik ben.”

Dit is zowat de beste attitude die ik ken: je er niets van aantrekken. In Tenerife liggen de zwembaden zij aan zij. Ze overspoelen het eiland. Waar je ook gaat of staat, je komt ze overal tegen.
Elk hoteletablissement dat zichzelf respecteert heeft er minstens een, de privé-zwembaden zijn legio en de zeezwembaden zijn verre van uitzondering. Deze laatste soort ligt zowel in het zuiden als in het noorden, net wel, en ook net niet in zee. Toch leuk als je dergelijk aanbod krijgt op een zonovergoten eiland.

Het zwembad is meestal een centraal gelegen put waarrond bewust of onbewust van de zon wordt genoten. Sommige hebben zelfs een poolbar, een kwestie om de hotelgasten binnen de hotelmuren te houden.

Een zwembad heeft een aantal functies waarvan zwemmen en waterspelen de belangrijkste zijn. Een zwembad heeft aantrekkingskracht, het magnetiseert de mensen. Als je er fysiek niet door aangezogen wordt zul je toch je blik niet afwenden.

Integendeel, het onderbewustzijn wordt geprikkeld door de schittering van het water in het blauwe bassin, door de frisheid dat het geheel uitstraalt en misschien ook wel door de entourage.

Zwemmen is gezond, je traint er je lichaam mee en je beweegt. Goed voor de mens en het gewicht dat het lichaam moet dragen. Het is leuker in het zwembad dan in een zweterige fitnesszaal en omdat je zwemmend al je spieren gebruikt wordt calorieverbruik opgevoerd. Door een halfuurtje te zwemmen verbrand je tot 400 kcal. Dat is meer dan met wandelen of met fietsen en je doet zonder het te weten aan een vetverbrandende conditietraining die tegelijk je kracht en je weerstand vergroot.

Zwemmen is bovendien vergevensgezind voor je spieren, pezen en gewrichten, maar ook het hart vaart er goed bij. Je bloeddruk en cholesterolniveau dalen en verminderen op deze manier de kans op hart- en vaatziekten. De inspanning werkt ontspannend doordat het water je letterlijk verlicht en je hart rust geeft. Bovendien ga je er ook beter van slapen en heeft deze nachtrust een gunstige invloed op je gestel.

Nog nooit over nagedacht waarom je nooit transpireert in het zwembadwater?

Dat komt omdat de regulator die je lichaamstemperatuur regelt nooit in overdrive gaat. Het water zorgt reeds bij het eerste contact voor een afkoelend effect. Je droogt dus ook niet uit van zwemmen in tegenstelling tot andere sporten. Ik beweer hier niet dat je na een zwempartij geen zin krijgt in een lekker drankje. Dat hoort tot de sfeer van een zwembad. Drinken tegen het vochtverlies is hier echter niet nodig.

Zwemmen vergroot de longcapaciteit en verbetert de ademhaling, zaken waar hooikoortslijders en astmapatiënten wel bij varen.

Fysiek uitdagend, visueel attractief en moreel magnetiserend is zowat de synthese van dit verhaal. Zwembaden, er moesten er meer zijn…