BELGISCHE RUNDEREN OP TENERIFE

BELGISCHE RUNDEREN OP TENERIFE

Geschreven op 21-04-2020
Guy Devos


Je werkt je te pletter en als de vijfde generatie klaar zit om de opvolging van het familiebedrijf te verzekeren dan kun je de teugels wat lossen en dan ga je op zoek naar enige rust.
Dat is wat Jos en Kathleen Boonen deden. Hierbij hun onwaarschijnlijk verhaal. Anno 2016.

Als zaakvoerders van diverse import/export bedrijven van levende runderen en tevens van een vleesverwerkend bedrijf beslisten Jos en Kathleen om het wat rustiger aan te doen. Zij kochten een appartement in het rustige Costa del Silencio met frontaal zicht op de blauwgroene oceaan. Als zovelen willen zij alle plekjes op het eiland eindelijk eens kunnen opzoeken en daarom kochten zij ook een klein autootje. Vele hoekjes en traditionele plekjes werden bezocht, maar wat Jos opviel was het ontbreken van runderen op het eiland.
Als je je hele leven tussen de ‘beesten’ staat dan mis je deze op een gegeven moment en dus keek hij niet naar de toeristische plekjes, maar zocht hij onbewust ook naar ‘koeiebeesten’.

Na een tochtje in het noorden van het prachtige eiland Tenerife besloten hij en zijn vrouw om een koffie te drinken in de bar van een tankstation nabij La Orotava. Daar stond een beestenwagen met twaalf zwaar afgemeste stieren. “Jos was niet meer te houden toen hij de vrachtwagen zag staan” zegt Kathleen. De stieren van witblauwe origine waren geboren in Frankrijk, dat zag Jos onmiddellijk aan de oormerken.

Jos spurtte het etablissement binnen op zoek naar iemand met laarzen aan waar ‘stront’ aan hing en het duurde niet lang vooraleer hij Heraclio Perez zag zitten. Don Perez was bezig een bocadillo met spek te verorberen terwijl er een gesprek op gang komt tussen de twee ‘beestenmarchands’. Zo hoort Jos tussen twee koffies door dat Heraclio maandelijks twee vrachtwagens met jong mestvee invoert uit Frankrijk en daarnaast ook nog melkvee uit Duitsland. Het aangekochte vee zet hij enerzijds op zijn eigen boerderijen in Tenerife en anderzijds verkoopt hij ook verder aan veehandelaars en dito boeren binnen de Canarische archipel.

Perez koopt zijn vee in Europa … bij nen Fransman en bij nen Duitser! Het blijft maar spoken in het hoofd van Jos; wat een Fransman of een Duitser kan, kan ook een Belg, hijzelf dus … Zo werd Heraclio Perez naar België uitgenodigd om het aanbod van NV Boonen voorgesteld te krijgen.

Boonen presenteert hem zowel het Vlaamse melkvee als het Ardens vleesvee en Señor Perez is aangenaam verrast. De Tinerfeño is uiterst tevreden met hetgeen hij voorgeschoteld krijgt. Het klikte ook meteen tussen beide persoonlijkheden en binnen de kortste keren werd een overeenkomst getekend en een nauwe samenwerking afgesproken.

De Canarische klant wordt daarna door Jos meegenomen naar de grootste Europese veemarkt in Ciney (provincie Namen) en daar werd een tweede lading runderen aangekocht om over te brengen naar Tenerife. Zo werden reeds tal van transporten georganiseerd onder de strengste sanitaire normen. Dit gebeurt onder toezicht van het Belgisch Agentschap voor Voedselveiligheid en Dierenwelzijn.

Het eigen transportmaterieel van Boonen NV zorgt voor de verplaatsing die in twee fasen gebeurt. België tot Cádiz en daarna naar Santa Cruz en vandaar uiteindelijk tot in Fasnia.

Alvorens de vrachtwagens de cargoferry oprijden wordt er een rustpauze ingelast voor mens en dier. De runderen worden gelost en gevoederd en er wordt vers stro in de vrachtwagens aangebracht. Tijdens de ganse reis zorgt een gesloten waternetwerk voor het drinken via de talrijke drinknippels. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante temperatuur in de laadruimten en de vrachtwagens worden op de ferry bovendeks geparkeerd met een aansluiting op het elektriciteitsnet van de boot. Twee vrachtwagens brengen met ieder transport 129 runderen naar de Canarische Archipel.

Zo zie je maar hoe Belgisch rundvlees op de Canarische markt komt, niet versneden en diepgevroren maar levend, gezond en vers.

De familie Boonen is een gerespecteerde Vlaamse familie die reeds jarenlang gevestigd is in Hotton in de provincie Luxemburg. Het bedrijf staat te kijk op www.boonen-nv.be

Jos Boonen overleed op 8 november 2018 in Werpin (provincie Luxemburg) ten gevolge van een tragisch ongeval.
Dit artikel en het artikel VAN KOEIEN UIT DE LAGE LANDEN TOT KAZEN OP TENERIFE dat hier op volgt, publiceren wij als hommage aan wijze man en een buitengewoon mooi mens.
Rust in vrede, Jos ...!