WEERBERICHT 2020-04-23

WEERBERICHT 2020-04-23

Geschreven op 24-04-2020
Guy Devos


We voelen reeds een paar dagen en nachten dat de temperaturen geen zomerse waarden meer aanhouden. Dit is niet wat wij in april gewoon zijn. Normaal is deze maand het begin van een zomer die zeker tot het nieuwe jaar aanhoudt.

De oorzaak moeten we zoeken bij de bron en die komt andermaal uit het noorden. Er wordt aan alle voorwaarden voldaan om de Canarische Eilanden andermaal onder te dompelen in onstabiele weersomstandigheden.

Img gfs canarias

Er wordt op grote hoogte een koude lucht aangevoerd. Deze luchtmassa is van polaire oorsprong (= brongebied en niet te verwarren met arctische lucht) waarin de temperatuur op 5 kilometer hoogte (500 hPa) -26 °C. bedraagt, en beweegt zich in zuidelijke richting. In deze luchtmassa zit er heel veel vocht.

Deze luchtmassa botst niet alleen met de warmere subtropische lucht, maar ook met de luchtmassa die boven de Westelijke Sahara staat. Daarom ontstaat onstabiliteit waarin veel regen, hagel en sneeuw op hoger gelegen delen en rukwinden voorafgaand aan de buien ontstaan.

De luchtmassa verplaatst zich uiterst langzaam en nieuwe depressies bereiken ons na het weekend. Alle eilanden zullen een deel van de instabiliteit moeten verwerken. Vooral het noorden van de westelijke eilanden en op hoger gelegen delen zullen de neerslagwaarden 10 tot 15 liter per vierkante meter bereiken.

Het weer typeert zich vooral door een lagere temperatuur als gevolg van de koude airbag die ons overvalt. Mede door de bewolking en het ontbreken van de thermische zonnestraling blijven de temperaturen steken op minimale waarden voor de tijd van het jaar. Het weer blijft wisselvallig en onstabiel gedurende de volgende zeven dagen.
Gelukkig is de beste plaats om te vertoeven, het zuiden van Tenerife. Daar verdampen de wolken het snelst en daardoor is de kans op zon het grootst. Toch blijft de luchttemperatuur (in de schaduw gemeten) laag, vooral na zonsondergang wordt het gevoelig frisser.