KADASTRALE GEGEVENS

KADASTRALE GEGEVENS

Geschreven op 06-05-2020
Guy Devos


Iedereen die ooit langs de notaris voorbijkwam om er een vakantie- of woonverblijf aan te schaffen weet dat er een kadastrale aangifte moet gedaan worden die enigszins anders lijkt dan deze bij ons in de Lage Landen. De notaris heeft initieel ook niet dezelfde taken en volgt andere procedures maar zorgt er wel voor dat het eigendom zorgvuldig wordt geregistreerd in het Register en in het Kadaster. 

Het kadaster is, ook op Tenerife, een overheidsinstelling waar het openbaar register van registergoederen, waaronder onroerende zaken, en de daarop gevestigde rechten bijgehouden worden. Tevens wordt de term gebruikt om de dienst aan te duiden die met het beheer van een dergelijk register is belast. Het kadaster is dan ook de informatiebron voor degenen die de gegevens van bepaald percelen willen opvragen.

Om als eigenaar of als interessent informatie te bekomen van onroerende goederen op het volledige Spaanse grondgebied is er door de overheid een website in het leven geroepen die een gedeeltelijke inkijk toelaat op alle geregistreerde goederen. Vanaf deze website kun je de diverse diensten op elektronische wijze raadplegen. Uiteraard is deze opgesteld in het Spaans. De website vind je HIER.

Deze website bestaat reeds een tijdje, maar wat  recent is bijgevoegd moeten we even van dichterbij presenteren. Bij Destacados staat er nu ook VISOR DE CARTOGRAFÍA CATASTRAL die je toelaat in te zoomen tot op het kleinste gedetailleerde stukje grond. Uiteraard is Tenerife ons doelwit en daarop gaan wij ons focussen.
Als we klikken op de Visor de cartografía catastral komen we HIER uit en kunnen we de kaart verschuiven en vooral inzoomen tot op de plaats die voor ons belangrijk is. Daar vind je de kadastrale percelen en misschien staat er een locatie op jouw naam. Klik op de locatie en je bekomt alle kadastrale openbare gegevens van het perceel dat je wenst te weten te komen. Deze pagina kun je ook in het Engels raadplegen.
Als voorbeeld hieronder zet ik dit perceel in Arico te kijk.