MEER DAN 27.000 LEDEN

MEER DAN 27.000 LEDEN

Geschreven op 12-05-2020
Guy Devos


Hoe gelukkig kan iemand zijn met meer dan 27.000 leden. Met veel mogen en weinig moeten sturen wij onze creativiteit de hoogte in en maken daar veel mensen heel blij mee. Hoe meer leden een groep telt hoe langer de ledenlijst wordt en hoe meer interactie er voorbij schiet. Dit logisch gevolg is getrokken uit een groep gelijkgezinden die zich hebben verenigd op een sociaal netwerk.

Meer dan 27.000 leden samenhouden, leiden, begeleiden, modereren en animeren is geen sinecure, maar de moeilijke opdracht lukt bijzonder goed.
Een historisch overzicht geven is vrij gemakkelijk omdat de levenslijn kort is. Onlangs, bijna zeventig maanden geleden werd ons hebbeding geboren. Een datum die wij alvast onthouden is 29 augustus 2013, wanneer deze nieuwe Tenerife-Facebookgroep boven de doopvont werd gehouden. De reeds bestaande Facebookgroepen over dit denderende Canarische eiland brachten geen soelaas. Geen informatie, geen enkele meerwaarde. Slechts kleine ik-verhaaltjes, veel gedeelde items in vreemde talen, huuraanbod en heel veel reclame, want dat kun je gratis online zetten. De foto’s waren nog het mooist, doch, foto’s zonder bijhorende uitleg hebben ook geen informatieve waarde!

Zes jaar en zes maanden na de start van de Facebook-groep met de naam Tenerife voor Nederlandstaligen wordt de kaap van 27.000 leden overschreden. De groep brengt gelijkgezinden dichter bij Tenerife; ook al zijn velen fysiek 3.000 kilometer van het eiland verwijderd, ze zijn emotioneel toch sterk verbonden. De binding die ik maizena noem is het mediagebeuren op zich. Via tal van topics worden de leden naar het grootste der Canarische Eilanden gezogen. De Facebookgroep waarin Tenerife in het centrum van de wereld staat maar ook in de spotlights van het grootste Canarische podium, zuigt letterlijk en figuurlijk de leden naar het eiland. En natuurlijk zijn er nóg belangrijke dingen in het leven. Maar niet op dit ogenblik en niet voor ons.

Waar je ook bent op deze globe, iedereen vindt het eiland terug waar zon, zomer en zuiders temperament de zielen keihard raken. Bijna zeven jaar geleden ontstond de kennismaking, gevolgd door het huwelijk tussen onze Facebookgroep en het TNT Magazine. Je weet wel, dat boekje waarop je elke maand ongeduldig zit te wachten en dat je steevast helemaal uitleest. Het magazine waaraan sedert begin 2020 een buitengewone interessante app is aan toegevoegd. 
Elke maand wordt het met veel animo gecharterd, de gedrukte exemplaren worden binnen de kortste keren geclaimd, de elektronische versie wordt in een veelvoud van 10.000 gedownload en nog veel vaker online gelezen. De TNT-app wordt duizenden keren per dag geraadpleegd door duizenden bezoekers.

De link naar deze Facebookgroep is snel gemaakt. De sociale opdracht van sociale media is duidelijk. Je bent er regelmatig mee bezig, zo verlies je weinig informatie die in diverse posts en topics snel de dieperik inzakt. Waardevolle en interessante info blijft nooit lang zichtbaar staan. 
Daarom werd ook de Facebookpagina Tenerife Info aangemaakt waarin dagelijks links naar de belangrijkste artikels en columns worden geplaatst. Een pagina is meestal vrij van talrijke reacties – dit is ook geen forum – en alles blijft er min of meer netjes gerangschikt. Maar na verloop van tijd verdwijnt ook daar de informatie naar een duistere ondergrond. Gelukkig kun je gebruik maken van de publicatietools om iets terug te vinden.

Het aantal bewegingen per maand in onze grote groep wordt door Facebook bijgehouden, gelukkig maar … Gedurende de coronacrisis (medio maart 2020) stond de teller op 120.000. Zoveel posts en topics, reacties en likes per maand is zo veel dat beheerders en moderators van deze groep overuren moesten kloppen om alles te volgen en te controleren. Want wat niet mag, kan er niet op, is onze leuze. Alles wat niet kan staat netjes opgesomd in onze gedragsregels en zo houden wij onze Facebook-groep netjes schoon, relevant, overzichtelijk en informatief.

Onze Twitter– en Instagram-machine doet het ook goed en draait bijna overuren. Dagelijks worden berichten de wereld ingestuurd en het aantal volgers blijft groeien. Absoluut wonderbaarlijk is dat zoveel anderstalige twitteraccounts ons volgen. Bedrijven uit de toeristische sector, uit lokale en internationale persmiddens, politiekers en hogere ambtenaren uit verschillende ministeries hebben ons gevonden. Dat bewijst dat we goed bezig zijn, een kwaliteitsproduct afleveren en het medium gebruiken waarvoor het op de markt werd gebracht.

Maar bovenal moet het Facebookgebeuren instaan voor een sociale binding waar Tenerife centraal staat. Interactie, iedere vraag moet een bevredigend antwoord krijgen, iedere keer opnieuw en er moet bereidheid zijn om elkaar te helpen. Ben je nu in de Lage Landen of op Tenerife, het gevoel en de sfeer van deze groep is subtropisch en daaraan warmen wij ons op, ook als we ver van het eiland verwijderd zijn.
De groep blijft exponentieel groeien en dat is het bewijs dat we het goed doen. Interactiviteit en informativiteit was het opzet vanaf de start van deze groep en daar zijn we met z’n allen waarachtig goed in geslaagd, waarvoor mijn welgemeende en hartelijke dank. Wij zijn en blijven de grootste Nederlandstalige Tenerifefamilie.