ONDERZEESE KATHEDRAAL

ONDERZEESE KATHEDRAAL

Geschreven op 13-05-2020
Guy Devos


Er bestaan een aantal werelden waarin de gewone sterveling zich kan bewegen. Maar hoe bekijk je nu een onderwaterwereld? Je zet een duikbril op en je snorkelt wat rond en dan zie je vanuit een ooievaarsperspectief een andere, onbekende mooie wereld. Hijs je je in een duikpak en voorzie je je van ademlucht dan kun je dieper gaan kijken. Hoe dieper je afzakt, hoe geheimzinniger de inhoud en hoe grimmiger de beelden die op je netvlies worden geprojecteerd.

De oceaan rond de Canarische Eilanden is helder. Glashelder, en zo kijk je steevast 50 meter voor je uit als je vanaf de oppervlakte naar beneden tuurt. Hoe dieper je zakt, hoe minder licht er doordringt, hoe meer de kleuren vervagen en hoe minder ver je kunt kijken. En dan wordt er kunstlicht gebruikt om deze onderwaternatuur te exploreren. Zo overkwam ook duiker en onderwaterfotograaf Francis Pérez die voor de kust van Acentejo op vijftig meter diepte op een muur van zuilen botste. Zo kolossaal groot waren deze dingen die hij ze Los Órganos de la Rapadura noemde. Daarnaast ontdekte hij ook nog een grot die uit meerdere bogen bestond en die je doet denken aan een kathedraal.

La Rapadura is een van de mooiste onderwaterlandschappen rond Tenerife. De klif van La Quinta, vlakbij het gelijknamige gebied in het noorden van Tenerife, reikt tot 120 meter boven het zeeoppervlak. Onder de waterlijn blijft het rif abrupt afdalen als een rotsachtig verticaal platform, maar met een heel andere verschijning. De kracht van het water heeft de rots geschuurd tot enorme, perfecte prismatische blokken die op verschillende niveaus eindigen. Net zoals de orgelpijpen van een kathedraalorgel.

Het lijkt op een werk van een romaanse of gotische kunstenaar, maar dan gemaakt van magma. Het vulkanisch gloeiend materiaal vloeide naar de zee, waar het afgekoeld werd en stolde tot hoe het er nu uitziet. Enkel de watererosie heeft het gedurende 500.000 tot 1.000.000 jaar het gesteente gepolijst.

De gigantische basaltstructuren zijn gelegen aan de voet van het gebied van La Rapadura, daar waar ook de restanten liggen van het Spantax DC-3-vliegtuig dat na een motorstoring een noodlanding heeft gemaakt op het water op 16 september 1966. Een incident waarbij het leven van passagiers en bemanning werd gered dankzij de snelle tussenkomst van een aantal vissers uit El Pris. Dat verhaal lees je HIER.

De enorme basaltformaties werden in 1996 ontdekt. Het National Geographic Magazine heeft er een publicatie over uitgegeven in 2012.
Je kunt begrijpen dat dit voor duikers en fotografen een echt paradijs is en een biotoop waar ze zich thuisvoelen.