ACHTSTE EILAND

ACHTSTE EILAND

Geschreven op 19-05-2020
Guy Devos


De uitspraak ‘zeven Canarische eilanden’ is een tijdlang verleden tijdHet Parlement keurde reeds in 2014, met eenparigheid van stemmen, het voorstel goed dat het eiland La Graciosa als onafhankelijk eiland met eigen juridische entiteit moet worden aanschouwd. Vier jaar later, op 26 juni 2018, heeft de Senaat unaniem een motie van de Partido Popular goedgekeurd die La Graciosa erkent als het achtste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden.
Dit wil zeggen dat de 
Canarische archipel uitgebreid werd en dat het kleinste broertje als volwaardig familielid nu wordt meegeteld bij de rest van de familie. Het aantal Canarische eilanden bedraagt nu ‘acht’ stuks. Dit is was wennen… !!!

Op vandaag spreken ‘de mensen’ nog steeds over de zeven Canarische eilanden. Ook verklarende internetlectuur zoals Wikipedia spreekt nog altijd over zeven in plaats van over acht eilanden.

La Graciosa, deel(gemeente) van Teguise, op haar beurt de hoofdstad van Lanzarote tot in 1852, is steeds administratief afhankelijk geweest van Lanzarote. Ook geografisch werd het steeds in één adem vernoemd met het eiland waarvan het afhankelijk was. La Graciosa is het enige van de kleinere eilanden dat bewoond is; Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste zijn naakte eilanden die samen met La Graciosa deel uitmaken van “El Parque Natural del Archipiélago Chinijo”. Het schattige eiland ligt op 2 kilometer ten noorden van Lanzarote en is ervan gescheiden door de zeestraat Rio. Het eiland is hoofdzakelijk bedekt met vulkaanzand en er wonen slechts 700 mensen. Men leeft er van de visvangst en van het toerisme. Eén berg(je) kijkt over het eiland; Las Ajugas is 266 meter hoog.

De inwoners van La Graciosa, ook Gracioseros genoemd, overhandigden in de lente 2013 een petitie aan de eilandregering van Lanzarote en aan het Canarische Gouvernement. Met 8.000 handtekeningen maken zij hun wens over om Islota La Graciosa als achtste eiland toe te voegen aan de archipel als volwaardig bewoond eiland. De handtekeningen werden verzameld op het gemeentehuis van Teguise, de gemeente waarbij La Graciosa toen administratief behoorde.

Ruim een jaar later, in een parlementaire zitting wordt het voorstel met eenparigheid van stemmen aangenomen. Nooit eerder werd unanimiteit bereikt op een politiek gevoelig voorstel, zegt de voorzitter van de Kamer Antonio Castro. De beslissing werd gestemd op 23 oktober 2014 om 10.45 uur op een voltallige plenaire vergadering. Zo stond La Graciosa op een zucht om erkend te worden als autonoom eiland met een statuut van “enkelvoudige lokale entiteit met de rechtspersoonlijkheid van een bewoond eiland”. Juridisch wartaal om te zeggen dat La Graciosa op korte termijn een volwaardig achtste eiland wordt. De Gracioseros kunnen dan voor zichzelf besluiten of ze tevreden zijn met alle voorstellen die in het initiatief goedgekeurd zijn. De goedgekeurde tekst spreekt onder meer van een dorp, maar binnenkort wordt ook een wet gestemd die de gemeenten een groter bereik zal aanbieden. Dit zou dan perfect passen in het kader van de nieuwe identiteit met gedecentraliseerde bevoegdheden.

Het paradijselijk eiland wordt op dinsdag 26 juni 2018 officieel het ‘achtste’ eiland nadat de Senaat zich heeft gebogen over het dossier en de motie van de politieke partij Partido Popular. Het piepkleine eiland waar de dorpen Pedro Barba en Caleta del Sebo zijn gevestigd wordt door de Canariërs la octava isla canaria habitada genoemd.

Voor La Graciosa is dit de kans om zichzelf in het daglicht te plaatsen en als volwaardige toeristische trekpleister zelf initiatieven te kunnen nemen tot bevordering van het toerisme. Ook kunnen zij nu zelf beslissen over een begraafplaats, wegen, landbouw, veehouderij, afvalbeheer of uitvoering van alternatieve energiebronnen. Zelfs een helikopterplatform staat op het verlanglijstje van de ‘Gracioseros’.

Enkel administratief wordt er verder geleund op Lanzarote, nu de grote broer. Er komt geen gemeentehuis op het kleine eilandje en ook geen administratieve diensten. 

De Canarische archipel is nu in evenwicht, de stand is gelijk: 4 eilanden vormen de westelijke Canarische provincie en 4 eilanden de oostelijke. Mooi evenwicht…

Nu nog even wachten op het masterplan om nadien verdere commentaar te kunnen geven …!