HET NORMALE WEER OP TENERIFE

HET NORMALE WEER OP TENERIFE

Geschreven op 20-05-2020
Guy Devos


Veelal wordt ons de vraag gesteld wat de normale weersituatie is op en rond Tenerife. Niet alleen de temperaturen, de uren zonneschijn en het aantal regendagen komen dan aan bod, maar ook de wind is een volwaardige maar onvoorspelbare speler in het meteoteam.

Daarnaast zijn er nog een paar rare kwibussen die hun staart kunnen roeren, maar dat noemen we dan weerfenomenen die luisteren naar gekke namen als mar de fondo, panza de burro, cumulus lenticularis, mar de nubes en calima. Maar zoals gezegd, dit zijn fenomenen en deze worden afzinderlijk beschreven in andere artikels. 

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden als wij het over het weer, en dan vooral over de ‘voorspelling’ ervan, hebben.

Eén misvatting is alvast dat weerberichten geen voorspellingen zijn, maar wel verwachtingen. Meteorologie is geen exacte wetenschap en het weer kan als dusdanig anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De woorden weersverwachting en weersvoorspelling worden vaak door elkaar gebruikt en velen denken zelfs dat wat ‘verwacht’ wordt ook altijd uitkomt.

Het weer op de Canarische archipel, waarvan Tenerife zich het grootste eiland mag noemen, is subtropisch, met hogere en warmere temperatuurgemiddelden dan in de Lage Landen, zowel ’s nachts als overdag, zowel in de winter als gedurende de zomer. En daar genieten we met zijn allen erg veel van.

De golfstroom, de passaatwinden, het corioliseffect en de geografische ligging bepalen het weer en zeg nu zelf; deze elementen doen dat uitstekend. Onstabiliteit in de onderste luchtlagen kennen wij meestal tot 1.500 meter hoogte. Er vormen zich dan cumuluswolken die hooguit een middelmatig aanzien krijgen en enkel het formaat van ‘bloemkoolwolken’ aangemeten krijgen. Een bui blijft meestal uit omdat de opstijgende lucht niet verder komt door de inversie die een verdere ontwikkeling van wolkenvorming tegenhoudt zoals een deksel op een pan. Maar dit weerbeeld is niet stereotiep voor het gehele jaar. Soms liggen er spelbrekers op de loer die het normale weer dynamiteren.

Het normale patroon wordt nu en dan verstoord door een massale depressie die vanaf het koude noorden weet door te dringen tot de archipel. De bovenluchten zijn dan ijskoud: tussen -20 en -32 graden Celsius op een hoogte van 5.000 meter.

Deze luchtmassa komt uit een maritiem polair brongebied die de inversie opruimt waardoor de lucht hoger dan normaal stijgt, met buien tot gevolg. Soms lichte maar soms ook heel zware buien, die soms 2 tot 3 dagen kunnen aanhouden.

Als het weer een dipje heeft dan voorspelt het officiële Spaanse Meteorologisch Instituut Aemet een sterk windveld dat het eiland vanaf het noordwesten aanvalt met hevige wind, buien, een daling van de temperatuur, in de winter met sneeuw en ijzel vanaf 2.000 meter hoogte en met zware en hoge golven tot 5 meter hoog die de kusten kunnen bereiken.
Daarna wordt het terug normaal zonnig en zomers, net alsof er niets is gebeurd …

Voor de temperatuur blijkt zeker 85 procent van de verwachtingen te kloppen, dat wil zeggen dat de waargenomen temperatuur minder dan twee graden verschilt van de verwachte temperatuur.
Bewolking en neerslag zijn het moeilijkst te ‘voorspellen’. Naarmate de verwachting verder in de toekomst kijkt neemt de betrouwbaarheid af. De weersverwachtingen voor vijf of zes dagen ver zijn in het algemeen minder betrouwbaar dan deze voor de eerste drie dagen. En daarom zie je op de website van Aemet de eerste dagen in ruime kaders staan, dus sterk geloofwaardig, terwijl de drie volgende dagen in een kleiner hokje worden gezet omdat deze gegevens minder betrouwbaar zijn.

In een vorig artikel Mijn weerbericht, moeilijk opdracht heb ik het gehad over de verschillende klimaatzones. Ze zijn niet duidelijk afgetekend en ook niet gedefinieerd en geclassificeerd door meteorologen. Het 2.000 vierkante kilometer grote eiland past niet in één weerbericht. Een eiland met grote hoogtes is te complex, daarom moet je het eiland opsplitsen in een aantal zones. Noord en zuid zijn alvast twee gekende zones, ook west en oost hebben verschillende aantrekkingspolen. Boven steken de Teide, Las Cañadas en de omringende bergzones eruit als een uitzonderlijk meteorologisch gebied. Maar dát wist je reeds.

We weten dat het weer deels afhankelijk is van de passaatwinden die uit noordoostelijke richting het eiland bereiken. We weten ook dat vliegtuigen landen en opstijgen tegen de wind in. Landen de vliegtuigen van west naar oost (het eiland ligt dan aan de linkerzijde) dan zit het weer snor. Bewegen de luchtvaartuigen in de andere richting, dan hebben wij te maken met wind die komt uit westelijke of noordwestelijke hoek en dan zeggen de mensen dat de vliegtuigen ‘verkeerd’ landen; meteen een trucje om onmiddellijk op de hoogte te worden gebracht van een wisselend weerpatroon en beter dan de beste barometer.
Op deze manier zijn er reeds twee weerspreuken ontstaan die enkel op Tenerife toepasselijk zijn. ‘Oost bloost, west niet best’ en ‘Depressie boven de Azoren brengt wind rond onze oren’.

En als afsluiter geef ik nog een tip mee: laat je nooit verleiden door weer-apps; makkelijk te installeren en nog gemakkelijker te gebruiken. Deze applicaties die het weer dagen of weken vooruit voorspellen zijn matig tot helemaal niet betrouwbaar. Dat stelt Aarnout van Delden, hoofddocent meteorologie aan de Universiteit Utrecht. “De weer-apps die standaard op mobiele telefoons staan zien er mooi uit, maar baseren zich op berekeningen die automatisch door een computer worden gemaakt. Vaak met Amerikaanse modellen, omdat de weerdata daar gratis en voor iedereen beschikbaar zijn.”

Door het feit dat het weer in de atmosfeer snel verandert moeten meteorologen ook snel ageren. Het weer op Tenerife, en bij uitbreiding de Canarische Archipel, is gemakkelijk waar te nemen, maar het weergeven is niet eenvoudig en vooral niet neer te pennen in één weerbericht. Het eiland heeft een danige topografische verscheidenheid dat er meerdere weerberichten nodig zijn om alle waarnemingen en vooruitzichten op éénzelfde moment te beschrijven.

Eén zaak staat wel zeker vast: het subtropische klimaat steekt ons allemaal een riem onder het hart.