GOFIO

GOFIO

Geschreven op 21-05-2020
Guy Devos


Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat mediterrane voeding zeer gezond is, zelfs een van de gezondste van de wereld. Bovendien is dit lokaal product er een met een enorme rijkdom en variatie. Geografisch liggen de Canarische Eilanden niet zozeer in mediterraan gebied, maar cultuur-gastronomisch komt een deel van de producten en ingrediënten uit dit gebied. Meng deze culinaire cultuur met invloedrijke keukeneigenschappen uit West-Afrikaanse landen en Midden-Amerikaanse Hispanolanden zoals Venezuela en Cuba, en je bekomt iets heel apart.

De Canarische keuken is niet zo uitgebreid, maar ze heeft een aantal specifieke streekproducten die de bereidingen lekker maken. Bovendien zal het Atlantische karakter van de Canarische keuken, met inbegrip van knoflook en olijfolie, veel mensen aanspreken en je leert er bovendien ook de Canarische cultuur beter door kennen.

Zo is er de gofio, een mélange van met molenstenen gemalen granen, die eruit ziet als een donkere bakbloem en een essentieel onderdeel vormde van het Canarische voedsel. Oorspronkelijk werd gofio enkel gemaakt uit gerst dat geroosterd werd en nadien werd gemalen. Mits toevoeging aan water, wijn of melk werd het tot een papje geroerd en gebakken als koekje dat als broodvervanger moest dienen.

Later werden er mais en rogge aan de maling toegevoegd. Deze ‘mix’ is zo variabel dat er bij de basisproducten nog vele andere nevenproducten gemengd kunnen worden om de smaak te verruimen. Gedroogde groenten en fruitsoorten maken van de gofio een groot-gamma-product.

Gofio is rijk aan proteïnen, mineralen en vitaminen en wordt heel divers gebruikt: als ontbijt met melk, als aandikker in soepen, gemengd met een vlees- of visbouillon, in balletjes geserveerd bij vis- en vleesgerechten. Er bestaat nu ook reeds een gofiomousse en een gofiopudding. Sportlui nemen gofio in repen mee om zich onderweg te voeden.
In alle maten en vormen vind je dit, je kunt het zo gek niet bedenken. Vindingrijke ondernemers hebben de gofio ook toegevoegd aan ijsjes, aan gebakjes en aan snoeprepen.

Het is een oerproduct dat door de Guanchen uit noodzaak (lees: uit honger) gemaakt werd met de toen beschikbare granen, gerst, tarwe en varenwortel die elk rijk zijn aan vitaminen, vezels, eiwitten en mineralen. Dit werd dan voor de armeklassebevolking het basisvoedsel dat gegeten werd met vis of vlees.
Het krachtvoer als basisvoedsel voor de Guanchen vond zijn oorsprong in de pre-Spaanse tijd, bij de Berbers die de Canarische Eilanden bevolkten nog voordat de Spanjolen er aankwamen. Voedingsrijk voedsel en bovendien nog goedkoop ook.
De emigranten naar de nieuwe wereld hebben dankzij dit product kunnen overleven op de schepen omdat het lang houdbaar is in droge omstandigheden. Gofio was ooit een exportproduct naar de  Dominicaanse Republiek, Cuba, Puerto Rico, Venezuela, Uruguay, Argentinië en Chili.

Gofio is buitengewoon rijk aan vitamine B1, B2, B3 en aan vitamine C omdat de meelvezels buitengewoon veel magnesium, ijzer en calcium bevatten. Het calorisch vermogen wordt gerekend op 340 Kcal per 100 gram. Daarom voeden sportlui zich met een mix van driegranengofio gemengd met meel van kikkererwten, waardoor de voedingswaarde nog wordt opgekrikt, namelijk tot 363 Kcal.

Het wordt niet alleen gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen, het wordt ook vaak door melk geroerd als een muesli en het is de basis van de escaldón-schotel. Gofio wordt meestal door een vlees- of visbouillon geroerd. Veel toeristen denken verkeerdelijk dat dit een aardappelpuree is.
Zoals je op duizend manieren paella kunt maken of sangria kunt brouwen kun je met gofio dezelfde weg op. Er bestaan duizend-en-een varianten gofioschotels.

De meest gekende gofioschotels luisteren naar ronkende namen als Sancocho con gofio, Cherne con gofio en Escaldón, maar gofio wordt ook op een eenvoudige manier opgediend als smaakmaker bij vis en vleesgerechten.
Bij elke gofio wordt er steevast een andere gastronomische favoriet bijgezet; een sausje dat de naam mojo draagt, maar daarover hebben we het een volgende keer.

De bereiding van een lekkere gofioschotel willen wij u niet onthouden. De naam van het gerecht is Escaldón.
Eerst wordt een gofiomengeling bij een hete vleesbouillon gevoegd en als alles goed is aangedikt worden er stukjes vlees, meestal spekbrokjes, groenten en eieren door de vaste pasta geroerd. En klaar, niets meer, niets minder.
De Canarische gastronomie siert door haar eenvoud en is steeds lekker.