NIEUW EILAND IN DE MAAK

NIEUW EILAND IN DE MAAK

Geschreven op 28-05-2020
Guy Devos


Niemand die zich recht zet bij het horen van de naam Enmedio. Nochtans is deze vulkaan niet vrij van groeipijnen en is de zeebodem in de omgeving zich volop aan het roeren. Met andere woorden; er is een nieuw eiland in de maak. Onder water, tussen Gran Canaria en Tenerife, groeit de vulkaan Enmedio; de basis ligt op 2.000 meter, de top op 1.650 meter diepte. 

De hoge seismische activiteit leidde experts tot een doorgedreven oceanografisch onderzoek onder de naam Vulcan. De uitgevoerde bathymetrie werd gemaakt in een hogere resolutie dan deze in 1995. Bathymetrie is het opmeten van de topografische hoogte van de zeebodem voor geodetische en maritieme toepassingen. Bij de metingen, bijna 30 jaar geleden, werd de voet van de vulkaan (verkeerdelijk) gemeten door de sonarapparatuur op 2.700 meter diepte.
‘Vandaag worden de foto’s omgezet in driedimensionale beelden met een hoge resolutie’ zegt Eugenio Fraile van het Instituto 
Español de Oceanografía of het Spaans Oceanisch Instituut. Dat leidt ook tot betere en meer correcte metingen.
De zeebodem tussen Tenerife en Gran Canaria heeft een hoge seismische activiteit door een storing die wordt gekoppeld aan deze vulkaan. Er worden iedere week wel bevingen gemeten maar die halen amper de nieuwsberichten. Ze zijn dus weinig opzienbarend, maar hevig genoeg om vulkanologen te waarschuwen op een diepe verschuiving en het daarbij vrijkomen van hitteventilatie. De zwaarste aardbeving op deze locatie werd gemeten op 9 mei 1989 en werd gevoeld tot in Santa Cruz. Deze had 5,4 op de schaal van Richter.

Tussen 28 april en 1 mei  2018 werd een reeks van 50 kleinere bevingen, allen met een kracht tussen 1.6 en 3.2 op de schaal van Richter werden door het Insitituto Geográfico Nacional geregistreerd in de onmiddellijke omgeving van de onderwatervulkaan Enmedio die gelegen is bovenop een hotspot. Ze hadden een diepte tussen 6 en 52 kilometer en werden dus niet gevoeld door de inwoners van Gran Canaria (op 36,2 km afstand) en van Tenerife (op 24,5 kilometer). Tot op vandaag is deze locatie een hotspot voor bevingen, trillingen en aardverschuivingen.De berg in wording is gigantisch groot en kan vergeleken worden met de oppervlakte van 539 voetbalvelden.
Het onderzoek stopt niet en wordt verder gezet; fysische en chemische metingen, het verzamelen van watermonsters en nieuwe foto’s moeten ons de ontwikkeling van deze groeiende onderwatervulkanen beter leren kennen. 
Zo ook wordt de onderwatervulkaan nabij het vissersdorpje La Restinga in El Hierro nauwlettend in het oog gehouden en wordt er nagegaan of er nog belangrijke fysisch-chemische afwijkingen voorkomen. In de onmiddellijke omgeving van de vulkaan wordt er nog altijd een uitstroom van koolstofdioxide en warmte gemeten. Het zeewater in dit gebied is in perfecte staat om de onderwaterfauna en dito flora te bevorderen; enkel op de nieuwe bergwanden is er een verstoring waargenomen, maar dat trekt dan andere levensvormen aan. De top van deze vulkaan is slechts enkele tientallen meters van de oppervlakte verwijderd. De groei ervan begon in 2011, in mei 2016 kreeg deze officieel de naam Volcán Tagoro toegewezen.