HET LOT VAN WALTER

HET LOT VAN WALTER

Geschreven op 15-07-2020
Guy Devos


Op 14 april 2016 stortte een appartementsgebouw als een kaartenhuisje in elkaar …!
Verbouwingswerken die nog niet werden vergund, was de vermoedelijke oorzaak van de instorting van drie bouwlagen boven een handelspand in het centrum van Los Cristianos waarbij 7 doden en 3 gewonden te betreuren vielen. Renovatiewerken in de kelder van het gebouw waar een bankfiliaal is gevestigd zou de oorzaak kunnen zijn van de instorting. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is misgelopen. 

Uiteraard zijn alle bewoners ook slachtoffer geworden van dakloosheid maar dit werd door de gemeente Arona snel verholpen: noodwoningen werden in snel tempo opgespoord en ten dienste gesteld van de daklozen. Maar niet alleen de daklozen werden getroffen, ook de omwonenden werden geëvacueerd en de naburige handelaars werden verplicht om in deze instabiele situatie de deuren tijdelijk te sluiten. Zo ook Walter.

Walter is een Nederlander, eerder klein van gestalte maar groot als mens. Zijn volledige naam klinkt als Walter Van Haaren en 25 jaar geleden kwam hij, na een paar omzwervingen, naar Tenerife en ging aan de slag als schoenenhersteller. Een schoenlapperij uitbaten brengt altijd geld in het laatje, want schoenen overleven economische crisissen dankzij hier en daar een kleine herstelling. Dat was de heldere visie van een snuggere Nederlander en zo kreeg zijn schoenenherstelplaats vorm. De locatie kreeg de toepasselijke naam El Zapatero aangemeten en met de jaren dikte zijn klantenbestand aan. Residenten, overwinteraars en toeristen wisten steeds het winkeltje in Los Cristianos te vinden als er iets loos was met schoeisel. Walter herstelde degelijk, snel en goedkoop en dat wierp vruchten af. Klanten spraken vaak over el rápido als ze het over Walter praatten, een niet verkeerd te verstane verwijzing naar de snelheid van werken van de schoenlapper.

Er veranderde veel in Los Cristianos de afgelopen 25 jaar. De visserslocatie groeide uit tot een toeristische metropool. ‘Twee decennia geleden parkeerde ik mijn auto voor de winkel, vandaag rij ik eindeloos rond op een parkeergaatje te vinden’, zegt hij smalend. Er kwamen ook tijden van emotionele onzekerheid en iedere keer dat Walter terug naar zijn vaderland reisde, wilde hij steeds snel terugkeren naar Tenerife. In Nederland voelde hij zich ‘ongemakkelijk’. Hij wilde iedere keer snel terug naar het eiland waar zijn schoenenherstelplaats stond.

De instorting op 14 april deed de grond daveren, ook de grond waar de schoenlapperij van Walter was gevestigd. Vlakbij het incident gelegen was het niet meer veilig om daar nog te werken en om klanten te ontvangen. Walter werd aangemaand om zijn zaak te sluiten tot er uitsluitsel kwam over de stabiliteit van het gebouw waar Walter zijn atelier, annex winkeltje had. Een diepe kloof gaapte tussen twee straten langs het wandelpad. Walter moest zijn winkeltje tijdelijk sluiten uit veiligheidsoverwegingen.

Ruim twee maanden na de instorting moet Walter opnieuw zijn lapperij sluiten. Een sloopbedrijf zal het nog rechtstaande gedeelte van het verminkt appartementsblok tegen de grond halen. Het gebouw verdwijnt helemaal in het niet. Enkel het puin en het stof zullen dan nog getuige zijn van een diep menselijk drama maar ook deze zullen verdwijnen. En tot dit is uitgevoerd moet Walter zijn winkeltje op slot wegens, jawel, veiligheidsoverwegingen. Maar Walter zou Walter niet zijn als hij deze situatie niet gebruikt om het nuttige aan het aangename te linken.

3 profielen Walter Haaren | LinkedIn

Op maandag begon de zomervakantie in Tenerife en daarvan zal de schoenlapper gebruik maken om zelf eens op reis te gaan. Niet naar Nederland, daar heeft hij het gehad, wel naar Italië. Weg van het gapende gat aan het nummer 12 van calle Amalia Alayón in Los Cristianos. De hele situatie heeft op Walter zijn gemoedstoestand gewerkt: de schrik, de onzekerheid, het onveiligheidsgevoel en vooral de sentimentele gevoelens van het incident hebben hem ietwat uit evenwicht gebracht. Walter heeft nood aan vakantie en moet weg van het gapende gat.

Hij wordt zwijgzaam, het was een harde klap. 

Nochtans kon hij zich verschuilen in een wereld van muziek als muzikant en lid van een rock-, funk- en bluesgroep met de naam Entre Líneas. Daarmee schuimde hij bars en hotels af nadat hij zijn schoenen had gerepareerd. Een muzikale uitlaatklep die hij als gitarist gebruikte om stress af te voeren. De stress van alle dagen en de stress teweeggebracht door de collaps van het edificio Julián José.

Walter Van Haaren, Nederlands resident in Tenerife, schoenmaker en muzikant gaat even op reis om daarna terug te keren als herboren… om dan opnieuw aan de slag te gaan als el rápido.