APP ALERTCOPS

APP ALERTCOPS

Geschreven op 05-08-2020
Guy Devos


AlertCops is een app waarmee de politie kan worden gealarmeerd bij elk incident waarbij hulp moet worden geboden. Deze alarmdienst luistert naar de naam Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado (FFCCSE). Daarmee kan sedert einde 2014 rechtstreeks contact worden gelegd met de hulpcentrale van de politie.
Met deze app kan een burger vanaf een smartphone op een eenvoudige en intuïtieve manier rechtstreeks een waarschuwing naar de politiediensten sturen, zodat hij snel en efficiënt kan worden geholpen.

De app is vrij eenvoudig te downloaden via de App Store (iOS) of Playstore (Androïd). De installatie vraagt een taalkeuze, jammer genoeg is het Nederlands niet geïmplementeerd. Je kan kiezen uit Spaans, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch en Baskisch. Daarna moet je je registreren met je naam, DNI /NIE/paspoort en telefoonnummer. Dan nog even de richtlijnen aanvaarden en wachten op de activatiecode die toegestuurd wordt per SMS.

Vanaf dat moment kun je ofwel bellen met de politie, ofwel chatten in de taal die je vooraf hebt ingesteld. Uiteraard moet je de gps van je toestel inschakelen zodat de hulpdiensten je geografische positie kunnen vaststellen.

Het doel van deze app is de toegang tot de openbare veiligheidsdiensten voor resident en toerist te vergemakkelijken. Op deze manier kan iedereen, ongeacht taal en gehoor- of stemhandicap, de staatsveiligheidsdiensten en -korpsen van de politie en civiele bescherming waarschuwen.

Er zijn een aantal voordelen aan deze applicatie.
Dit is het nieuwste communicatiekanaal tussen de burgers en de politie, als aanvulling op de bestaande kanalen. Iedereen kan met een smartphone de hulpdiensten oproepen.
Anderstaligen krijgen een service aangeboden in een eigen (!) taal en daardoor worden de responstijden  zeer kort gehouden.
Het protocol vergemakkelijkt van meet af aan de interactie tussen informatie en respons, zoals de geografische positie van de oproeper en het soort incident. Daardoor kan er ook bijkomende hulp worden gestuurd, zoals bijvoorbeeld een ambulance, de brandweer, bergredding, een helikopter en/of de  civiele bescherming.
Personen met stem- en/of gehoorproblemen kunnen via de chatroom communiceren. De interactiviteit blijft ook daar bestaan.

Een applicatie die iedereen op zijn smartphone kan downloaden en die in vele gevallen een bevredigend resultaat zal geven, ook bij persoonlijke berovingen en overvallen.