GOFIO EN MOJO

GOFIO EN MOJO

Geschreven op 08-08-2020
Guy Devos


Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat mediterrane voeding zeer gezond is, zelfs een van gezondste is van de wereld. Bovendien is deze lokale gastronomie er een met een enorme rijkdom en variatie. Geografisch liggen de Canarische eilanden niet zozeer in ‘mediterraan’ gebied, maar cultuur-gastronomisch komt een deel van producten en ingrediënten uit dit gebied. Meng deze culinaire cultuur met invloedrijke West-Afrikaans keukeneigenschappen en je bekomt iets heel apart.

De Canarische keuken is niet zo uitgebreid, maar het heeft een aantal specifieke streekgerechten -en producten, dranken en bereidingen die lekker zijn. Bovendien zal het Atlantische karakter van de Canarische keuken, met veel knoflook en olijfolie, veel mensen aanspreken en je leert er de Canarische cultuur beter door kennen.

Gofio is een met molenstenen gemalen meel van granen en is een essentieel onderdeel van het Canarische voedsel. Het wordt ook gebruikt als bindmiddel (maïzena) voor soepen en sauzen.

Gofio is een oerproduct die door de Guanchen uit noodzaak (lees: uit honger) gemaakt werd met de toen beschikbare granen, gerst, tarwe en varenwortel die rijk waren aan vitaminen, vezels, eiwitten en mineralen. Dit werd dan voor velen het basisvoedsel dat gegeten werd met vis of vlees.

Mojo is een smaakmaker, die als saus wordt geserveerd bij de aardappeltjes, bij de gofio en bij heel veel visbereidingen. Het is ‘het’ gastronomisch handelsmerk van de Canarische Archipel, samen met de papas arrugadas en de beste vis ter wereld, de vieja.
Mojosauzen worden ook gedegusteerd met stokbrood. Kortom deze salsas passen bijna bij alles, en vooral, ze zijn lekker en zitten boordevol vitaminen.
Daarenboven bestaan er verschillende soorten zoals de mojo picón (pikante versie), mojo de cilantro (koriander) en mojo de perejil (peterselie).
Zoals je op duizend manieren paella kunt maken of sangria kunt brouwen is ook dit Canarisch gerecht er een dat je op veel verschillende manieren kunt bereiden met invloeden uit verschillende landen en continenten.

De Canarische mojos worden sedert mensenheugenis gemaakt. Op verschillende manieren, zoals je ook sangría kunt samenstellen.

Mediterraan? Ja, maar dan wel 1.500 kilometer meer naar het zuidwesten ...!