CASA DEL DUQUE

CASA DEL DUQUE

Geschreven op 17-08-2020
Guy Devos


Casa del Duque is een imposant en statig bouwwerk gelegen op de kust van Adeje dat reeds menig hart op hol deed slaan en menig hoofd deed tollen.

Het werd gebouwd in de vroege twintigste eeuw (1931-1936) door de Hertog van Abrantes (Duque de Abrantes). De plaats werd Morro del Bufadero genoemd en daar werd het Casa del Duque volledig gerenoveerd en als residentie herbouwd op de oude steunberen en de muren van het oude kasteel. Het lag ook in de onmiddellijke omgeving van het Casa Fuerte de Adeje dat bewoond werd door de Markies van Adeje (Familie Ponte). Dit is te lezen in de informatie die door D. Nelson Diaz Frias werd verzameld in zijn boek ‘Geschiedenis van Adeje’.
Daar kun je ook lezen dat het domein niet met zekerheid de ballingplaats was van Koning Alfonso XIII, de overgrootvader van de huidige Koning Felipe VI van Spanje.

Toeristen en residenten laten reeds langer hun fantasie werken; er werd reeds langer gewag gemaakt over de mogelijke bewoners en eigenaars die verbonden waren met dit kasteelgroot, maar tevens mysterieus bouwwerk.
Er doen heel wat geruchten de ronde als het gaat over wie er daar nog gewoond heeft of wie daar eigenaar van is of van was.
Elvis Presley, Michael Jackson, Elton John, Liz Taylor, Richard Burton, Ron Atkinson, … en zelfs Juan Carlos, de koning van Spanje zijn de namen die op het internet circuleren als mogelijke eigenaar of (ex)bewoner van het ‘zwarte kasteel’.
Of is het nóg iemand anders?

Rafael Puig Lluvina, de realisator in 1966 van de urbanisatie met de naam Playa de Las Americas is,  samen met zijn zoon Santiago Puig, eigenaar van alle projectrealisaties die beginnen met met de naam ‘Parque Santiago’.
Don Rafael begon eind 1965 aan een ambitieus project met de prospectie van gronden en zocht het nodige kapitaal samen om het kustgebied, gelegen in Adeje en Arona te gaan exploiteren.
Daar was niets, helemaal niets! Geen wegen, geen stranden, geen elektriciteit, geen waterleiding, … enkel woestenij en een zoutpan. Het mooie en zonnige weer dat een heel jaar aanhield, was de boost om zijn plan te doen slagen.
Met veel enthousiasme, geduld en lef wordt hij, pionier en visionair, de ontwerper en de promotor van het meest toeristische stukje Tenerife; Playa de Las Americas.
De eerste urbanisatie werd uitgevoerd op 3 miljoen vierkante meter op de plaats waar nu het hotel Gran Tinerfe staat.
Precies binnen deze urbanisatie trok de familie Puig in, in hun stulpje met de naam Casa del Duque.
De promotor 
Santiago Puig is gehuwd met de Tenerfiaanse schone Noelia Afonso Cabrera, die in 1969, Miss Spanje en in 1970, Miss Europa werd en met wie hij twee kinderen heeft.

Ziezo, de geheimzinnigheid is weggewerkt, de speculaties zijn weggenomen … we kunnen opnieuw rustig gaan slapen.