De historicus Gabriel Betancor Quintana analyseert in 'Photography in Gran Canaria 1840-1940' de ontwikkeling van fotografische technieken terwijl hij de geschiedenis van het eiland bekijkt.
Het bewaren en overdragen van herinneringen van de ene generatie op de andere is een onderscheidend teken van onze soort sinds het begin van de mensheid. Vanaf de oorsprong van onze soort hebben we gegraveerd en beschilderd in grotten, we hebben beelden gebeeldhouwd, we hebben geschilderd... Ongeveer 6000 jaar geleden leerden we teksten schrijven in het Midden-Oosten en 180 jaar geleden leerden we schrijven met licht in Europa, legt Gabriel Betancor Quintana uit, auteur van het boek Photography in Gran Canaria 1840-1940.
De Canarische Eilanden en Gran Canaria in het bijzonder, speelden samen met Tenerife een bevoorrechte rol bij de ontdekking van dat ‘lichtinstrument’ dat door de jaren heen moderne fotografie werd genoemd en dat op de eilanden arriveerde in hetzelfde jaar dat het in 1851 in Parijs werd gepresenteerd.
Betancor maakt gebruik van zijn kennis en hij werkt in het imposante fotoarchief van de Fedac. Via 220 afbeeldingen bespreekt de historicus in de publicatie niet alleen de geschiedenis van de fotografie, maar profiteert ook om op een onderhoudende manier te vertellen en foto’s te tonen over de geschiedenis van Gran Canaria.
Fotografie is schrijven met licht en ons eiland was vanaf het midden van de 19e eeuw een van de belangrijkste plaatsen voor de uitbreiding van fotografie naar Amerika, Afrika en Azië, dus het fenomeen kwam al heel vroeg op ons eiland toe. Dat verklaart gedeeltelijk de rijkdom, de verscheidenheid en de waarde van het historische fotografische erfgoed van de Canarische Eilanden en van Gran Canaria in het bijzonder.
Betancor heeft in de voorbije jaren meer dan 50.000 foto’s bekeken uit verschillende archieven om te zien wat er in de eerste 100 jaar van fotografie op Gran Canaria met licht was geschreven. Hieruit heeft hij een 200 afbeeldingen geselecteerd omdat ze op buitengewone wijze verschillende aspecten van het sociale, culturele, economische en politieke leven van Gran Canaria's verleden documenteren, evenals de landschappelijke evolutie van het eiland, zegt hij.
Het boek zou op 23 april worden gepresenteerd in Casa de Colón in Las Palmas de Gran Canaria maar de presentatie moest worden uitgesteld vanwege het uitbreken van de covid-19 pandemie. Later probeerde men het in september te presenteren en opnieuw moest het worden uitgesteld. Maar gisteren kon de presentatie wel doorgaan in het Casa de Colón in Las Palmas de Gran Canaria.
Het is nog steeds paradoxaal dat deze eerste monografie over de historische fotografie op Gran Canaria midden in een pandemie aan de samenleving moet worden gepresenteerd en dat de fotografie zelf op Gran Canaria arriveerde toen het eiland vocht tegen de cholera-epidemie van 1851, aldus Betancor.