Spanje wil repatriëringen en nog meer grenscontrole tegen illegale immigratie

Geschreven op 16/11/2020


Voorkom dat ze hun land verlaten en stuur ze terug als ze erin slagen de Canarische Eilanden te bereiken. Dat is de (niet heel verrassende) filosofie achter de nieuwe maatregelen ter versterking van de aanpak van de ongewenste migratie naar de eilanden. Meer controle in de landen van herkomst en het voortzetten van repatriëringen zijn twee van de acties van dit pakket met oplossingen dat gisteren door de regering werd aangekondigd. Daarin wordt veel geschreven over solidariteit, samenwerking en diplomatie, maar nauwelijks iets over het wegleiden van migrantenstromen naar het Spaanse vasteland.

Een van de pijlers van het plan dat wordt gecoördineerd door de vicepremier, Carmen Calvo, en waaraan de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Migratie en Defensie deelnemen, is ingrijpen in de landen van herkomst en de doorreislanden. Om deze reden zal Binnenlandse Zaken zijn capaciteit van troepen en detachementen van de politie en het leger uitbreiden met twee schepen, een grote patrouilleboot, een vliegtuig, een helikopter en een onderzeeboot.

Daarnaast legt het plan de nadruk op de deportatie van degenen die geen recht hebben op internationale bescherming, zoals vastgelegd in het Europese beleid. Zo wordt voorkomen dat immigranten naar het Spaanse vasteland worden doorgestuurd. Kwetsbare mensen, vrouwen en kinderen mogen wel door naar het vasteland. De Canarische premier, Ángel Víctor Torres, die de minister gisteren vergezelde bij de presentatie van het migratieplan, drukte haar echter op het hart hoe belangrijk het is om doorstuurroutes te maken voor de migranten die op de eilanden aankomen: "wie op de Canarische Eilanden aankomt, komt Europa binnen". 

De tweede pijler van het noodplan is de uitbreiding van de opvangcapaciteit van de Canarische Eilanden. Vele sectoren van de eilanden dringen hier al maanden op aan, om zo een einde te maken aan de overbevolking in het kamp van de haven van Arguineguín op Gran Canaria, waar begin deze week zo'n 2000 mensen meerdere nachten doorbrachten.

Om een einde aan deze situatie te maken, zal op korte termijn een tijdelijk opvangcentrum worden ingericht in een voormalig kruitmagazijn. Daar heeft het leger een provisorisch kamp opgezet waar ongeveer 800 mensen de eerste 72 uur na aakomst op de ielanden kunnen doorbrengen.

Ook wordt binnenkort een oud schoolgebouw in de gemeente Las Palmas als opvang ingericht, al is hiervoor nog geen datum geprikt. Verder heeft het Ministerie van Defensie de militaire faciliteiten van El Matorral, op Fuerteventura in bruikleen gegeven voor opvang. Op Tenerife wordt de kazerne Las Raíces ingezet, ook al voor dit doel gebruikt in 2006. Deze bevindt zich in de omgeving van La Laguna.

Het opvangplan is een reactie op de toename van meer dan 900% van het aantal boten met irreguliere migranten. Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 16.060 mensen op de archipel aangekomen, onder hen 1.665 niet-begeleide minderjarigen. De Atlantische route is dit jaar populairder geworden: maar liefst 57% van alle irreguliere immigranten zijn naar Europa gekomen via deze route.

De derde pijler van het plan is de versterking van het samenwerkingsbeleid.  Het nationale budget voor samenwerking en diplomatie is voor 2021 verhoogd met 500 miljoen euro en komt daarmee op 3100 miljoen.

In dit kader wil de Spaanse minister van Binnenlandze Zaken, Fernando Grande-Marlaska, naar Marokko reizen om "de banden aan te halen" om nieuwe afreizen te voorkomen. Slechts een dag later zal de minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, naar Senegal gaan om onder meer het migratieverschijnsel te bespreken. Beide landen zijn de vertrekhaven voor de boten en cayucos."De regering van Spanje is zeer betrokken bij de Canarische Eilanden", zei Darias na het presenteren van de maatregelen, en verzekerde dat hij ook vertrouwen heeft in de Europese toezegging om een "solidariteits- en verantwoord migratiepact" te bevorderen dat bijdraagt aan het openen van legale migratieroutes en het intensiveren van de strijd tegen de maffia die mensen verhandelen.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).