Tenerife vecht voor zijn best bewaarde mummie

Geschreven op 17/11/2020


Na 40 jaar van vruchteloze pogingen hebben Canarische instellingen nog steeds het vertrouwen dat de Guanche naar het eiland terugkeert, ook al zou het maar tijdelijk zijn. De mummie werd eeuwen geleden gevonden in een grot tussen de gemeenten Güímar en Fasnia. Sinds 1763 is hij in Madrid, toen hij aan koning Carlos III werd geschonken.

Ondanks ontelbare pogingen die sinds 1976 op de Canarische Eilanden zijn ondernomen om deze eilandbewoner terug te krijgen, met verzoeken via de Senaat en het Congres, is de langverwachte terugkeer nog geen feit. Tenerife wil zijn mummie graag weer hebben vanwege de grote historische waarde. Er zijn maar weinig complete en goed bewaard gebleven gemummificeerde overblijfselen van Guanches.

Vroeger hechtte men geen belang aan de historische waarde van de mummies. Kinderen die schedels in grotten vonden, voetbalden ermee. In de 19e eeuw gooide men de resten van Guanches die men vond, achteloos in zee, vertelt Francisco García-Talavera, paleontoloog en voormalig wethouder van de musea van de Cabildo de Tenerife. Daarom heeft het Museum van Natuur en Archeologie (MUNA) van Tenerife slechts 130 gemummificeerde overblijfselen, waarvan sommige onvolledig en niet een exemplaar is in zo'n goede staat als de mummie die in Madrid in het Nationaal Archeologisch Museum wordt tentoongesteld. Daarnaast neemt men aan dat er meer dan tien Guanche-mummies zijn verspreid over Europese musea en waarschijnlijk ook privécollecties.

De Canarische regering heeft weinig hoop op een definitieve terugkeer van de mummie, want voor het Madrileense museum is deze overleden Guanche een goede publiekstrekker. Sommige Canarische politici hebben daar begrip voor, maar leen hem dan tenminste zo nu en dan uit. In Madrid vindt men dat de lange reis de mummie geen goed zou doen, wat op de Canarische Eilanden wordt tegengesproken. Met de kans op schade tijdens het transport zal het wel meevallen en in het archeologische museum in Santa Cruz beschikt men over de optimale omstandigheden om mummies in goede staat te houden.

Het gaat om een 30- of 40-jarige man die meer dan 850 jaar geleden op Tenerife woonde. Zijn lichaam werd in 1763 aan koning Carlos III geschonken, die het in zijn natuurhistorische verzameling opnam en later langs vele andere privécollecties en musea zou gaan. Tijdens al deze reisjes kwam de mummie in handen van Dr. Velasco, een arts, paleontoloog en taxidermist (preparateur), die hem een speciale behandeling gaf, waardoor de mummie beter geconserveerd kon worden. Het donkere krulhaar dat de Guanche heeft, is niet bij andere mummies te zien en wellicht later toegevoegd.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).