Op de Canarische Eilanden, meer bepaald op Gran Canaria, voert men al geruime tijd oorlog tegen één bepaalde slang.
Als we het in het geval van de Balearen hebben over verschillende soorten slangen, dan vecht het eiland Gran Canaria tegen een Noord-Amerikaanse slang, een zwart-witte soort tot anderhalve meter lang die afkomstig is uit de woestijnen van het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico, uitgedroogde gebieden waar de ratelslang leeft.
In dit geval is het geen giftige ratelslang, maar de Californische koningsslang (Lampropeltis Californiae), een favoriet onder de verzamelaars van exotische slangen. Op een dag heeft iemand ergens op Gran Canaria een exemplaar uit een terrarium vrijgelaten of laten ontsnappen. Sindsdien heeft de koningsslang steeds meer territoria van het eiland ingenomen, omdat de terrein- en klimaatomstandigheden hetzelfde zijn als in de woestijnen in Amerika.
Het eerste exemplaar werd gevonden in 1998 in het oosten van het eiland. En sindsdien zijn de waarnemingen van sporadisch naar continu gegaan. Elk jaar worden er meer exemplaren gevangen en deskundigen zijn duidelijk dat de soort zich regelmatig voortplant op het eiland. De slangen hebben twee specifieke verspreidingshaarden namelijk in het midden en het oosten van het eiland rond de gemeente Telde en een andere in het noorden rond de stad Gáldar.
Nog een merkwaardig feit: in het Telde-gebied zijn er talrijke albino-exemplaren gevonden, een kleurvariatie die in de natuur zeer zelden voorkomt. Daarom wordt aangenomen dat deze populatie afkomstig is van een zeldzaam albino-exemplaar dat bij een verzamelaar is ontsnapt.
Effect op het ecosysteem.
Het probleem is dat de Canarische eilanden, waarvan de fauna al miljoenen jaren geïsoleerd is, geen weerstand kan bieden tegen dit vreselijke roofdier, dat geen gif spuit, maar zijn slachtoffers verstikt met een dodelijke wurging. Het is, net als de pythons, een wurgslang, alleen een beetje kleiner.
Op de Canarische Eilanden loopt een LIFE-project dat wordt medegefinancierd door de EU, de Cabildo van Gran Canaria en de ‘Consejería de Transición Ecológica del Ejecutivo regional‘ om te vechten tegen deze invasieve soort, die een sterke bedreiging vormt voor de unieke reptielen opde archipel, die de favoriete prooi zijn geworden van deze slang.
In feite zijn de eilanden natuurlijke laboratoria om te begrijpen hoe ontwrichtend biologische invasies zijn. En slangen zijn hiervan een prominente hoofdrolspeler. Het is bekend wat er gebeurde op het eiland Guam, in de Stille Oceaan, waar na de Tweede Wereldoorlog een soort boomslang werd geïntroduceerd. Sindsdien zijn er door deze slang een dozijn vogelsoorten uitgestorven die uniek waren voor het eiland.
Ook op Tenerife werd de Californische koningsslang al aangetroffen maar veel minder frequent en vooral in het noorden van het eiland. De wandelaars hoeven zich dus totaal geen zorgen te maken.
LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!
Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com