Een dodelijke attractie bij Palm-Mar (video 4 min.)

Geschreven op 23/11/2020


Enkele honderden meters van de kust van Palm-Mar ligt 30 meter beneden de zeespiegel de gevaarlijke grot Los Camarones. Hier kwamen 45 jaar geleden een Canarische en een Franse duiker om het leven. Negen jaar later trof twee Duitsers hetzelfde lot.

De Cueva de los Camarones is een van de verraderlijkste onderwatergrotten ter wereld. De grot bestaat uit een vulkanische tunnel met een aantal vertakkingen. Niemand weet hoelang de hoofdgrot precies is, maar toch zeker 60 meter. Duikers die er zijn geweest en het avontuur hebben overleefd, zeggen dat aan de ingang een bergje zand ligt, waarna je terechtkomt in een vier meter hoge zaal die uitmondt in een smalle tunnel van amper een meter breed. De doodlopende tunnel eindigt in een pikdonkere ruimte. In tegenstelling tot de meeste grotten in de buurt van de kust, heeft Los Camarones geen luchtbellen waar je kunt ademen. Het ergste gevaar schuilt echter in de zandhoop; elke plotselinge beweging van een vis die schrikt van een zaklantaarn of een verkeerde beweging van een zwemvlies veroorzaakt een wolk van modder waardoor je urenlang niets ziet.

Op 20 november 1975 wilden twee ervaren duikers een fotoreportage van de grot maken. Dit waren de 29-jarige Juan José Benítez uit Tenerife - duikkampioen van Spanje en de Canarische Eilanden - en de bekende Franse componist François de Roubaix (36). Juan José kende de plek als zijn broekzak, maar toch zouden de twee niet levend aan de oppervlakte komen, want ze raakten opgesloten in het vulkanische labyrint. De reserves van hun duikflessen bevatten slechts lucht voor een half uur.



María Elda, de weduwe van Juan José Benítez, vertelde op de Canarische Televisie dat haar man "voor elke student zijn leven waagde, maar voor François nog meer". En dat was volgens haar letterlijk wat er gebeurde: “Ik denk dat Juanjo naar boven ging, maar toen hij omkeek en zag dat zijn partner niet meekwam, terugkeerde naar de grot om hem eruit te halen. En ze bleven er allebei steken. Hij zei altijd dat hij nooit op een kantoor zou willen werken, dat hij een vrij wezen was en dat het enige waar hij van hield, de natuur en de zee waren”.

De bekendheid van Roubaix, die ondanks zijn jonge leeftijd al vijftig soundtracks van films op zijn naam had staan, maakte van het ongeluk internationaal nieuws, vooral in Frankrijk. Daar zorgde zijn dood voor grote commotie in de culturele sector. De Franse componist was zijn tijd ver vooruit. Naast zijn rol als musicus kwam zijn artistieke talent tot uiting in twee prijswinnende korte films (El Gobbo, in 1968, en Comment ça va, in 1972). Ook heeft hij samengewerkt met de bekende onderzoeker Jacques Cousteau. Hij was gek op duiken, een activiteit die hij op verschillende plekken ter wereld beoefende om tot rust te komen. Zijn stoffelijk overschot bevindt zich op de begraafplaats van Arona.

Duikinstructeur Juan José Benítez was een van de grote namen in de Canarische duikwereld - twee keer kampioen onderwatervissen op de Canarische Eilanden en één keer in Spanje als lid van een team. Zijn vrienden spraken over hem als een 'held', een term die werd gebruikt door een aantal van degenen die het eerbetoon bijwoonden dat in de concertzaal Infanta Leonor de Los Cristianos plaatsvond ter gelegenheid van zijn veertigste sterfdag. De wethouder van Cultuur overhandigde toen een plaquette aan zijn familie, die zijn kleinzoon op het podium in ontvangst nam.



Negen jaar later, op 26 april 1984, kwam de grot wederom in het nieuws. Toen kwamen twee Duitse duikers vast te zitten: de 38-jarige Henry Sarpentin, instructeur bij een duikclub in Playa de Las Américas, en Jens Steiner, een 17-jarige leerling die zijn vakantie op Tenerife doorbracht. Ze waren samen met tien andere jongeren aan het duiken. Aan het einde van de oefening merkte de instructeur dat een van de deelnemers nog niet aan de oppervlakte was. Er zat weinig lucht meer in zijn duikfles en het zou een race tegen de klok worden, maar toch aarzelde Steiner niet om opnieuw naar beneden te duiken om de jongen te redden. De minuten tikten voorbij en de groep wachtte in de boot ongeduldig op een teken van leven. Tevergeefs. De volgende ochtend was het zeewater nog steeds erg troebel en kon het speciale onderwaterteam van de Guardia Civil geen zoekactie ondernemen. Pas 24 uur later slaagden zeven duikers erin de grot binnen te dringen en vonden in de ruimte die het dichtst bij de uitgang lag de lichamen van de duikers naast een videocamera en een loden riem.

Na het tweede ongeval werd de Cueva de Los Camarones, ook wel bekend als Cueva de Juanito of Cueva de las Morenas, geclassificeerd als de dodelijkste onderwatergrot op Europees grondgebied. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte onderwaterplekken op Tenerife. Elke dag dalen er vele tientallen mensen af, maar ze gaan de grot niet binnen. In de omgeving is veel onderwaterfauna. Bij de ingang van de grot staat een imposant kruis ter nagedachtenis aan de vier slachtoffers, maar ook als waarschuwing voor waaghalzen. Vlakbij staat een onderwaterstandbeeld van de Virgen del Carmen, patroonheilige van zeelieden en vissers. Verder is er een sculptuur van een dolfijn ter ere van Jacques Cousteau geplaatst ter ere van zijn honderdste verjaardag. Verschillende duikers spreken van een 'vreemde gewaarwording' die ze ervaren bij de ingang van de grot, 'alsof de tijd plotseling stopt'. 


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).