Het visuele geheugen van de eilanden (video 10 min)

Geschreven op 25/11/2020


Filmoteca Canaria voert een uitputtend zoek- en reddingswerk uit, dat de hele wereld bestrijkt, naar oude filmbeelden van de Canarische Eilanden. Het proces is de afgelopen 25 à 30 jaar sterk veranderd, maar de zoektocht heeft nog niets van zijn speurdersallure verloren en het geeft de gepassioneerde filmmaker een ongelooflijk gevoel van voldoening als hij weer een nieuwe ontdekking heeft gedaan. Het opsporen en redden van filmbeelden die met de eilanden zijn verbonden, is een van de missies van de Filmoteca Canaria, behoud en verspreiding zijn de andere twee.

In de jaren 90, zo legt María González-Calimano, directrice van Filmoteca Canaria uit, was alles ingewikkelder en moeizamer. U moest producties zoeken die mogelijk beelden van de eilanden bevatten en vervolgens een brief schrijven om contact met de eigenaar op te nemen. Later met de fax verliep de communicatie al wat vlotter en tegenwoordig worden de bestanden digitaal doorgestuurd en bestaan er zoekmachines op het internet die het allemaal gemakkelijker maken. Het is in ieder geval een constant werk dat tijd en geduld vereist, voegt Calimano eraan toe, die aangeeft dat deze onderzoeken niet beperkt zijn tot enkel het internet maar dat er zelfs wordt gezocht op rommel- en straatmarkten.

Een recente ontdekking zijn de beelden (11 filmrollen) die het Amerikaanse bedrijf Fox in 1925 op de Canarische Eilanden filmde en die gevonden werden door Agustín Miranda Armas aan de Universiteit van South Carolina. Het gaat om beelden die nooit gebruikt zijn in een documentaire over de Canarische Eilanden, die in 1926 werd vertoond.

Zo is de Filmoteca Canaria ervan overtuigd dan er nog vele filmbeelden ergens moeten opgeborgen liggen in een of ander stoffig kantoortje. We denken hierbij vooral aan de documentaire over de uitbarsting van de Chinyero-vulkaan op Tenerife in 1909. We weten dat het in de bioscopen werd vertoond in de Verenigde Staten tot minstens 1916, maar tot op de dag van vandaag zijn de beelden spoorloos. We denken dat ze nog steeds bestaan maar gecatalogiseerd zijn als de uitbarsting van een andere vulkaan.



Amateurbeelden zijn een andere bron om te weten te komen hoe we waren en hoe we leefden. Het is heel interessant materiaal, benadrukt Calimano, omdat de filmliefhebbers van die tijd een ander soort beelden maakten zoals familiebijeenkomsten, het dorpsleven, het verenigingsleven... Maar ook buiten die familiebioscoop zijn er werken van amateurfilmmakers die authentieke historische documenten zijn. Zij noemt bijvoorbeeld Eduardo Charif (behorend tot de ‘Unión de Cine Amateur de La Laguna), die, uitgerust met zijn 8 millimeter camera, in 1964 de brand in de kerk van San Agustín in La Laguna, filmde.

De oudste beelden van de eilanden, die Filmoteca Canaria bewaart, dateren uit 1909. Het zijn documentaires van het Franse bedrijf Gaumont, waaronder de eerder genoemde uitbarsting van de Chinyero. De eerste amateurbeelden dateren uit 1915: een familiefeest en beelden van de familie Navarro op het strand van Las Canteras.

In de loop van de tijd is Filmoteca Canaria erin geslaagd om het wantrouwen van veel particulieren en verzamelaars te overwinnen om filmopnames van de eilanden in te leveren om ze te digitaliseren. Het is heel belangrijk erfgoed dat regelmatig in de prullenbak of op een oude zolder belandt. Wie filmmateriaal aan ons aanlevert, behoudt altijd de intellectuele eigendom, ontvangt een digitale kopie en heeft de garantie dat we de beelden nooit zonder hun toestemming aan derden zullen overdragen, aldus Calimano.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).