Tien karakteristieke plaatsen in de hoofdstad van Gran Canaria

Geschreven op 06/01/2021


De hoofdstad van Gran Canaria, gesticht op 24 juni 1478, heeft unieke plaatsen die het verleden, het heden en de toekomst weerspiegelen.

Casa Museo de Colón

De huidige samenstelling van het pand bestaat uit verschillende huizen, waarvan er één huis deel uitmaakt van het oude gouverneurshuis, dat Christoffel Columbus zou hebben bezocht tijdens zijn eerste reis in 1492, om hulp te vragen voor de reparatie van één van zijn boten, de La Pinta. De architectuur verraadt verschillende ingrepen sinds 1950, met behoud van originele elementen die dateren uit de 16e eeuw. Die maken het huis tot een uniek gebouw en een must in de stad Las Palmas de Gran Canaria. Het herbergt een museum, een bibliotheek en een gespecialiseerd studiecentrum, evenals verschillende ruimtes voor tijdelijke activiteiten: cursussen, seminars, conferenties, tentoonstellingen, vertoningen, concerten, enz.
Catedral de Santa Ana

De ‘Santa Iglesia Catedral-Basílica de Canarias’​ of ‘Catedral Basílica de Santa Ana’ is een kathedraal en de zetel van het bisdom van de Canarische eilanden van de katholieke kerk, gelegen in het historische centrum van de stad, in de wijk Vegueta, naast de Plaza Mayor de Santa Ana. Elke 26e november wordt de inwijding van deze kathedraal gevierd. Hij wordt beschouwd als het belangrijkste monument van de Canarische religieuze architectuur. De kathedraal werd rond 1497 gebouwd in opdracht van de koningen zelf maar wegens geldgebrek moesten de werken echter in 1570 worden stopgezet. Hij combineert verschillende stijlen zoals de laatgotische binnenkant en de neoklassieke buitenkant. De gevel is het meest karakteristieke element. De kathedraal kende twee belangrijke bouwfasen, een van 1497 tot 1570 en de andere van 1781 tot op heden.
Casas Consistoriales

Het stadhuis, gelegen op de Plaza Mayor de Santa Ana, werd door de veroveraars gekozen als het centrum van een van de eerste urbanisaties van de Canarische Eilanden. Rond de Plaza de Santa Ana werd niet alleen het stadhuis gebouwd, maar ook het bisschoppelijk paleis en de kathedraal van Santa Ana. Vlakbij bevindt zich ook het ‘Palacio Regental’, de residentie van de voorzitter van het Territoriale Hof. Het stadhuis werd ingehuldigd in 1856. In 2008 werd een architectonische ingreep uitgevoerd voor de renovatie van het gebouw.
Museo Canario

Het Museo Canario is een wetenschappelijke en culturele instelling die in 1879 in Las Palmas de Gran Canaria werd opgericht op initiatief van verschillende leden van de plaatselijke bourgeoisie onder leiding van Dr. Gregorio Chil y Naranjo en de historicus en notaris Agustín Millares Torres. Op hun hoofdzetel, gelegen in de historische wijk Vegueta, is er een permanente en monografische collectie over de inheemse bevolking van Gran Canaria, een groep die in de eerste eeuwen van onze jaartelling vanuit Noord-Afrika naar dit eiland kwam.
Calle Mayor de Triana

Bij het oversteken van de ravijn Guiniguada in de richting van Puerto de la Luz ligt de wijk Triana. Deze wijk werd gebouwd rond de Calle Mayor de Triana, een weg van grote architectonische schoonheid en een lange commerciële traditie. In de buurt zijn gebouwen zoals het Pérez Galdós Theater, het ‘Gabinete Literario’ of de Kerk van San Francisco. De wijk Triana is een historische constante geweest in de stedelijke evolutie van Las Palmas de Gran Canaria, bijna vanaf het moment waarop het eerste bevolkingscentrum van de stad zijn oorsprong vond op het einde van de 15e eeuw. De keuze van de naam Triana door de voormalige bewoners kan mogelijk verband houden met de wijk Triana in Sevilla, gezien de belangrijke bijdrage van de Andalusische bevolking die kort na de verovering op de Canarische Eilanden arriveerde.
Gabinete Literario

De instelling werd opgericht op 1 maart 1844, tijdens het bewind van Isabel II, onder de naam ‘Gabinete Literario de Fomento y de Recreo de Las Palmas’. De bezielers van het project waren 4 bekende mensen uit Gran Canaria, Cristóbal del Castillo y Manrique de Lara, Domingo J. Navarro, Juan Evangelista Doreste en Antonio López Botas. Robert Houghton werd gekozen als de eerste voorzitter. In de 19e eeuw bestond de stad uit de wijken Vegueta en Triana. Als u door Triana loopt, vlakbij het Casa Museo Pérez Galdós, komt u een charmant pleintje tegen, de Plaza de Cairasco, waar het prachtige art-nouveau ‘Gabinete Literario’ is gevestigd.
Teatro Pérez Galdós

Het Teatro Pérez Galdós ligt ten zuidoosten van de wijk Vegueta, vlakbij de zee. Het is een van de meest karakteristieke monumenten van de stad en, na de uitgebreide renovatiewerken die in 2007 werden voltooid, een van de modernste theaters van Spanje. In 1862 begonnen de verenigingen geld in te zamelen onder de burgers en in 1867 begonnen de werken. Eerst stond het bekend als het ‘Teatro Nuevo’ en later zou het worden gedoopt tot ‘Teatro Tirso de Molina’. Het was toen een paar jaar wachten tot het stuk ‘Electra’ van Benito Pérez Galdós werd opgevoerd met opmerkelijk succes in 1902, voordat het theater de naam van de schrijver van Gran Canaria zou krijgen.
Castillo de La Luz

In 1494 werd de bouwopdracht gegeven door de derde gouverneur Alonso Fajardo om als verdedigingsfort te dienen. Oorspronkelijk bevond het fort zich op een rif en werd het bij vloed geïsoleerd, maar door de voortdurende ontwikkeling van de stad is het momenteel meer dan 150 meter van de zee gescheiden. Het Castillo de la Luz, uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument in 1941, is opgenomen in het Spaanse Historische Erfgoed vanwege zijn belangrijke architectuur naast de haven, waar de Spaanse vloten bij hun terugkeer uit Amerika aanlegden.
La playa de Las Canteras

Het strand Las Canteras is het belangrijkste strand in de hoofdstad van Gran Canaria en een van de belangrijkste stranden van de Canarische Eilanden. Het wordt het hele jaar door bezocht en is het strand dat de voorkeur geniet van de meeste inwoners van de stad en de buitenlanders die het bezoeken, die er op elk moment van het jaar kunnen genieten van het milde klimaat. De naam van het strand is altijd in verband gebracht met La Barra, een sedimentair gesteente in de zee van zandsteen en kalkhoudende afzettingen dat parallel loopt aan de kust en beschutting biedt tegen de noordelijke golven. Vroeger stond het bekend als het strand van Arrecife, omdat La Barra als een rif uit het water kwam. Later werd het geëxploiteerd als een steengroeve om stenen te winnen voor tal van gebouwen in de stad, zoals de ‘Catedral de Canarias’.
Auditorio Alfredo Kraus

Het Auditorio Alfredo Kraus is een van de meest unieke gebouwen in de hoofdstad van Gran Canaria. Ontworpen door Óscar Tusquets, werd het gebouwd tussen 1993 en 1997 met het idee om een ​​vuurtoren te bouwen om het strand van Las Canteras te beschermen. In de hoofdzaal, achter het orkest, is een enorm raam dat een prachtig zicht geeft over de Atlantische Oceaan tijdens het bijwonen van een concert. In het Auditorio worden jaarlijks het ‘Festival Internacional de Cine de Las Palmas de Gran Canaria’ en het ‘Festival de Música de Canarias’ gehouden, naast andere festivals, tentoonstellingen en congressen. Het is de thuisbasis van het Philharmonisch Orkest van Gran Canaria.
LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).