Het mysterie van de UFO

Geschreven op 11/01/2021


In de nacht van 11 op 12 november 1979, 41 jaar geleden, hield een vreemde gebeurtenis niet alleen Valencia in spanning, maar ook de rest van Spanje. Een verhaal zonder antwoorden, want ruim vier decennia later is er nog steeds geen definitieve verklaring voor.

Die nacht moest vlucht JK-297 van het inmiddels ter ziele gegane bedrijf TAE, met 109 passagiers aan boord, een noodlanding maken op de luchthaven van Manises, een gemeente in Valencia. De Super Caravelle had ontdekt dat het werd achtervolgd door een onbekend vliegend object, dat werd beschreven als een reeks rode lichten. Het vliegtuig legde de route Palma de Mallorca-Tenerife af, maar het was in het luchtgebied tussen Ibiza en Alicante dat deze mysterieuze waarneming plaatsvond.

“Het is veel sneller dan wij en het komt steeds dichterbij. Ik ga naar Valencia!”, riep de piloot Francisco Javier Lerdo de Tejada, commandant van die vlucht, na het zien van de vreemde lichten die een aantal arbeiders in Valencia ook zagen.

Het ‘geval van Manises’, zoals het ook wordt genoemd, wordt beschouwd als de meest relevante gebeurtenis in de geschiedenis van de Spaanse ufologie. Voor velen is er geen rationele verklaring voor wat er die nacht is gebeurd. Niemand weet wat die lichten waren die leidden tot verschillende telefoontjes vanuit de cabine van de Super Caravalle naar het controlecentrum van Barcelona, om te vragen of er ‘verkeer’ was, het jargon van piloten voor andere vluchten op hun route.
Niemand weet waar die rode lichten vandaan kwamen die een piloot, met meer dan 8.000 vlieguren, deed besluiten om in Manises te landen om eraan te ontsnappen. Uiteindelijk weet niemand wat de Mirage F-1 van de luchtmacht, die Albacete verliet voor een verkenningsmissie, bijna twee uur lang achtervolgde.

Er zijn ondertussen 41 jaar verstreken en er is nog steeds geen antwoord op deze vragen. Er kwamen verschillende onofficiële verklaringen naar voren die spraken over de aanwezigheid van een vliegdekschip van de Amerikaanse marine in de Middellandse Zee en dat sommige van zijn jagers de Caravalle konden achtervolgen tot 30 mijl van Valencia, hoewel luchthavenmedewerkers beweerden de lichten te hebben gezien, evenals enkele taxichauffeurs. Een andere theorie legt uit dat wat Lerdo de Tejada in de lucht heeft gezien, niets meer waren dan de vlammen van de schoorsteen van een raffinaderij in Escombreras, die vanwege bepaalde zeer specifieke meteorologische omstandigheden in de lucht leken te zijn. Maar niemand kan een verklaring geven hoe het mogelijk is dat de lichten de bewegingen van het vliegtuig volgden, zoals de ervaren piloot herhaaldelijk zegt.