Feest ter ere van de ‘Virgen de las Mercedes de Roja’ in El Médano in 1899

Geschreven op 10/03/2021


Op zondag 17 september 1899 werd het eerste feest ter ere van de ‘Virgen de las Mercedes de Roja’ gehouden in de visserswijk El Médano. Die dag werd de kapel gezegend, die betaald werd door Antonio Martín Sierra, evenals het beeld van de ‘Virgen de las Mercedes de Roja’, als vervulling van een belofte.
El Médano was een klein dorpje dat in 1900 in totaal 24 huisjes telde en een bevolking van 70 mensen. Aan het begin van de 20e eeuw bedroeg de prijs van een kilo kaas rond de anderhalve peseta, een dozijn eieren één peseta, een dozijn sinaasappels 40 cent of honderd kilo amandelen 20 peseta’s.
In die tijd was er in El Médano een taverne van Graciliano García en een pension van Prudencio Alonso. Een smal pad verbond El Médano met Granadilla voor de doorvoer van goederen en passagiers die in kleine bootjes toekwamen aan een kleine steiger die aan Playa Chica was gebouwd, de voorloper van de steiger van de jaren 1930.
In El Médano moet de ochtend van 17 september 1899 vreugdevol zijn begonnen. Om tien uur ‘s ochtends werd de zegening van de kapel uitgesproken, opgeluisterd door een muziekgroep die de inwoners vormde. De religieuze leiding was in handen van de pastoor van San Miguel de Abona, José Trujillo Trujillo, samen met de priester van Granadilla de Abona, Manuel Hernández Reyes.
Na de liturgische viering werd er een processie met het beeld gehouden. Begeleid door de muziekband ging de processie richting de zee en zette zijn weg verder langs het strand waar vuurpijlen werden afgeschoten. De kust van El Médano was versierd en aan de huizen en vissersboten hingen vlaggen. In de namiddag van deze eerste feestdag waren er volksspelen, zakraces en werd er gezongen en gedanst. Maar ook de bemanning van de boten “Tenerife” en “León y Castillo” namen actief deel aan de feesten en schoten vuurpijlen af. Het eerst genoemde schip wijzigde zelfs zijn route om tegemoet te komen aan de vraag van de passagiers die naar de feesten wilden komen.

Door middel van deze eerste feestprogramma’s, waartoe we toegang hebben, kunnen we te weten komen hoe de feesten zich verder ontwikkelden. Zo werden er op 19 en 20 september 1903 twee processies georganiseerd, een op elke dag. Er wordt echter niet vermeld dat het beeld in een boot wordt geplaatst en langs de kust vaart, zoals dat momenteel gebeurt. Dit is het eerste jaar waarin de pastoor van de parochie van San Antonio de Padua, Esteban Hernández Ramos, deelnam aan de feestelijkheden. Hij arriveerde begin 1903 in Granadilla de Abona waar hij bleef tot aan zijn dood in 1936.

Op zondag 20 september 1903 speelde de muziekband, bestaande uit inwoners van Granadilla de Abona, om zeven uur ‘s ochtends al op het strand en verhuisde later naar de kerk, waar om tien uur een mis werd gevierd. Gevolgd door de processie waarin het beeld werd gedragen, begeleid door muziek en dansgroepen in traditionele klederdracht.Het zijn feesten die met soberheid, maar telkens met grote toewijding zijn voorbereid. Jaar na jaar namen er meer mensen deel aan de festiviteiten en werden er ook steeds meer activiteiten georganiseerd. Ook dans- en muziekgroepen uit andere dorpen sloten zich aan bij de processie. 

Het feest van Ntra. Sra. De las Mercedes de Roja is een feest van aanbidding en toewijding, van hoop, van smeekbeden en verzoeken, van beloften, tradities en herinneringen.
Op de dag van vandaag trekken duizenden mensen richting El Médano om mee te lopen in de processie en te genieten van de feestelijkheden, als Covid er geen stokje voorsteekt natuurlijk.