Molino El Sauzal : een halve eeuw gewijd aan gofio

Geschreven op 10/03/2021


‘Molino El Sauzal’ is het oudste bedrijf in de gemeente El Sauzal op Tenerife. Een familiebedrijf dat gofio maakt, opgericht in 1964, en dat traditionele machines en methoden handhaaft zoals het gebruik van de originele molenstenen, daterend uit het midden van de 20e eeuw.

‘Gofio’ is met een molensteen gemalen meel van geroosterde gerst, maïs en tarwe, donkerder van kleur dan het gewone meel. Het is rijk aan eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen en een essentieel onderdeel van het Canarisch volksvoedsel en het wordt gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen en er worden verschillende typische Canarische gerechten mee bereid.

De eigenaar, Eduardo Afonso, erfde het bedrijf van zijn vader, van wie hij het brand- en maalproces leerde en is een fervente verdediger van het gebruik van het lokale graan, hoewel er niet altijd voldoende beschikbaar is, waarvan de smaak, de kleur en de geur heel anders zijn dan van het buitenlandse graan.
Het bedrijf produceert tussen de 5.000 en 8.000 kilo gofio per maand en heeft een grote variëteit, want naast de gebruikelijke gierst of het mengsel van tarwe en gierst heeft het nieuwe granen en zaden verwerkt zoals haver, spelt, kikkererwten, sojabonen, quinoa enz. Het is een mix van negen granen, een echte “bom”, aldus Afonso.Ik weiger niet om het bedrijf te moderniseren, maar wel in de juiste mate. Ik wil proberen de molen zo traditioneel mogelijk te houden. Want als de steen wordt vervangen door een rollende pin, dan verliest het lokale graan alle smaak, zegt Eduardo.
Hij is het ook niet eens om de gofio te mengen met vanille, chocolade of kaneel. We zeggen voortdurend dat gofio het gezondste voedsel is omdat het geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen of toevoegingen bevat, je kunt er niet zoveel dingen aan toevoegen, verduidelijkt hij.

Eduardo heeft 13 jaar de leiding over de molen, maar werkt al 26 jaar non-stop aan de zijde van zijn vader. Een toewijding van een kwart eeuw die hem verschillende onderscheidingen heeft opgeleverd zoals de gouden medaille voor zijn ‘gofio de millo’ en een zilveren medaille voor zijn ‘mezcla de trigo y millo’ in een officiële wedstrijd van Agrocanarias 2020 en meer recent de erkenning van het ‘Centro de Iniciativas Turísticas’ en de gemeente als het langst bestaande bedrijf van El Sauzal.