Croissants voor reuzen

Geschreven op 12/03/2021


De bakkerij Jovita in de gemeente La Orotava heeft een aantal gigantische croissants bereid die als ontbijt voor een paar gezinnen zouden kunnen dienen. Ze wegen 1,5 kilo en zijn bijna een meter lang, ruim 10 centimeter hoog en nog eens 15 centimeter breed. Deze king size croissants worden gemaakt met een kilo bloem, 400 milliliter water, vier eieren, 350 gram boter, 100 gram suiker, 25 gram gist en 30 gram zout.

Momenteel zijn ze niet te koop tussen hun dagelijkse producten en worden ze alleen op bestelling gemaakt. De laatsten zijn naar een restaurant in Guargacho, in het zuiden van het eiland, gegaan.

De bakkerij van Jovita en het belangrijkste verkooppunt bevindt zich in het pand gelegen in de Calle San José de La Orotava nr. 39, bekend als Villa de Arriba, zeer dicht bij de kerk van San Juan. Het telefoonnummer is 922 330 283 en de e-mail: panaderiajovitaslu@hotmail.com

De bakkerij Jovita is sinds de oprichting elke zaterdag aanwezig met zijn brood en gebak op de ‘Mercadillo Valle de La Orotava’ en is een van de meest traditionele bakkerijen in het noorden van het eiland, sinds het werd opgericht aan het einde van de 19e eeuw.

De bakkerij dankt zijn huidige naam aan Jovita González Suárez, geboren in de jaren twintig van de vorige eeuw en van kinds af aan verbonden aan de bakkerij van haar ouders. Als ondernemende vrouw verhuisde ze naar León en Barcelona om haar professionele opleiding af te maken. Haar visie op de toekomst zette haar ertoe aan om het bedrijf uit te breiden, dus maakte ze van die reizen gebruik om ultramoderne machines aan te schaffen en nieuwe producten te produceren.

Ze was haar tijd vooruit en de eerste vrouw die in de La Orotava-vallei brood rondbracht met een bestelwagen. Bovendien was ze ook een pionier in de commercialisering van de croissants op Tenerife.

Jovita González overleed in 2007, op 93-jarige leeftijd, en jaren geleden had ze de verantwoordelijkheid van het bedrijf overgedragen aan haar kinderen en kleinzoon onder het motto: ‘El pan nace y muere todos los días’ (Brood wordt dagelijks geboren en sterft dagelijks).