Ze ruilt het kantoor in voor het veld (video)

Geschreven op 15/03/2021


Ze heeft geen landbouwachtergrond en is zeker niet het klassieke geval van iemand die het veld moet onderhouden door een erfenis of voor economische behoeften. Ze heeft 20 jaar voor de staat gewerkt, de laatste jaren als secretaresse voor de nooddienst 112.

Ze studeerde voor landbouwdeskundige en nu pas geniet ze van haar kennis en heeft ze een kleine kudde Pelibüey schapen. Deze zomer wordt haar veeboerderij de eerste op Tenerife die biologisch vlees verkoopt, als alles verloopt zoals gepland.

Haar naam is Pilar Carballo en ze woont in Candelaria maar haar ecologische boerderij ‘La Jara’ bevindt zich in Arafo op een hoogte van 750 meter in het ‘paisaje protegido de las Siete Lomas’.

In de 8000 vierkante meter grote boerderij, omgeven door pijnbomen in de schaduw van de ‘pico del Valle o Cho Marcial’, heeft zij verschillende bedden beplant met aardappelen, snijbiet, prei, uien, sla... allemaal zonder enige andere behandeling dan met water en natuurlijk schapenmest, evenals fruitbomen en ze probeert ook bosbessen en kiwi te kweken.

Pilar heeft ook een wijngaard aangeplant, waarvan zij de vruchten meestal aan ‘bodegas Ferrera’ verkoopt voor hun biologische wijnen. Dit als landbouwer, maar Pilar Carballo is ook een veeboer. Ze heeft 250 kippen en ze verkoopt ongeveer 6.000 scharreleieren per maand.

Ze kan haar geluk niet verbergen nu ze een "ecologische boerin" is geworden en ze wil zelfs een huis op haar boerderij bouwen. In afwachting van het ontvangen van de milieuvergunningen van de Cabildo is ze van plan extra grond aan te kopen om meer schapen te kunnen hebben en om over de nodige 10.000 vierkante meter te beschikken om het biologisch certificaat te verkrijgen.

Pilar is een van de 185 veehouders in Spanje die behoren tot de GER (Ganaderas Españolas en Red), een geweldige groep vrouwen die me helpt om beter te presteren, aangezien we kennis en ervaringen uitwisselen en mij van alles op de hoogte houden wat de veehouderij betreft, zegt ze.

Iedere dag gaat ze met haar schapen op stap op en rond haar boerderij en doet dit met de hulp van enkel een herdersstok want voorlopig heeft ze geen hond. Ze zou graag een bordercollie hebben of een inheemse zoals de ‘pastor herreño o garafiano’.

Ze aarzelt niet om toe te geven dat de primaire sector voldoende rendement geeft om van te leven. Als je je hieraan wijdt, doe je dat om economisch rendement te behalen, maar je hebt ook een heel belangrijk persoonlijk gewin, en in beide facetten mag ik niet klagen. Ik ben heel blij dat ik het kantoor heb verlaten en heb ingeruild voor de boerderij, aldus Pilar.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).