Nicomedes, de oudste herder op Tenerife

Geschreven op 16/03/2021


Vandaag zal hij niet bij zijn geiten kunnen zijn omdat hij een medische afspraak heeft, wat hij zo erg haat. Nicomedes Carballo, 86 jaar oud, is de zoon van Juan de Izaña, de laatste herder van Las Cañadas del Teide.

Nicomedes is nog steeds zeer vitaal en thuis voor de televisie zitten is niets voor hem. De lockdown en een knieoperatie van zijn vrouw Eva dwongen Nicomedes een jaar geleden ertoe om zijn kudde geiten te verkopen, behalve enkele geiten die hij hield als excuus om elke ochtend naar Chivisaya te kunnen gaan, tussen Candelaria en Arafo, op bijna duizend meter hoogte. Niet alleen om het vee te voeren, maar ook "om met zijn spullen bezig te zijn" en zo het contact niet te verliezen met wat zijn leven is geweest en nog steeds is, dat van een herder. Daar brengt hij de ochtenden door met zijn trouwe hond Moreno.

Ondertussen gaat alles goed met zijn vrouw en heeft hij een nieuwe kudde samengesteld, want Nicomedes is nog steeds niet van plan om met pensioen te gaan. Hij wil terug kaas maken die velen van ons hebben geproefd met een glas witte wijn zoals voor de coronacrisis.

Nadat hij een jaar geleden zijn geiten had verkocht, kon hij nauwelijks slapen, omdat hij het miste om drie uur 's ochtends op te staan, de geiten te melken en ze mee op pad te nemen met zijn hond Moreno.

Op de vraag waarom hij opnieuw een kudde heeft gevormd, is hij duidelijk: Ik doe het om mezelf te vermaken, ik kan geen tv zitten kijken of tot mijn 100 jaar op een bank gaan zitten. Ik ben zo vaak bij mijn geiten geweest dat ik gewoon een van hen ben, zegt hij met de glimlach.

Nu, bijna een jaar later, keert hij terug naar zijn oude routine en maakt hij nog steeds nieuwe plannen alsof hij in de bloei van zijn leven is.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).