Toen buurvrouwen nog voor dokter speelden...

Geschreven op 18/03/2021


Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat de buurvrouw voor dokter speelde. Zoals Anastasia, Maruca, Juana, Antonia of Catalina die zich een groot deel van hun leven inzetten voor de gezondheid van hun buren met de bescheiden kennis en materialen die ze konden verwerven.

Decennia lang hebben ze bevallingen begeleid en inspuitingen gegeven in een tijd dat naar de dokter gaan een luxe was. De gemeenteraad van Santa Úrsula heeft ze deze dagen geëerd via panelen in de straten.

De burgemeester van de stad, Juan Acosta, arts van beroep, erkent dat deze vrouwen een fundamenteel en buitengewoon werk hebben verricht met zeer beperkte middelen. Hij herinnert eraan dat hun werk het gebrek aan doktoren compenseerde in een tijd dat er over het algemeen maar één dokter was voor drie of vier dorpen.

Dit is het verhaal van vijf bewonderenswaardige vrouwen.

Anastasia Hernández Delgado werd geboren in Santa Úrsula op 25 december 1905 en stierf op 1 december 1990 op 85-jarige leeftijd. Ze kwam uit een bescheiden boerenfamilie die in El Farrobillo woonde. Ze was de moeder van zes kinderen (Efigenia, Manuel, Avelino, Nazario, Carmen en Antonia) en een zeer hardwerkende vrouw, die zowel op het veld als thuis maar ook als kok en vroedvrouw werkte. Haar familie zegt dat ze veel vrouwen in de gemeente en de naburige gemeenten heeft geholpen om thuis te bevallen.

María Candelaria Abreu Gutiérrez, beter bekend als Maruca, werd geboren op 15 november 1926 en stierf op 18 april 2014. Aangezien de dokter Don Valerio haar vader enkele injecties voorschreef maar deze niet altijd kon komen toedienen, leerde hij haar hoe ze het moest doen. 25 jaar lang is ze de mensen in het dorp injecties gaan geven. Ze gaven haar aardappelen of groenten als bedankje. In 1975 verhuisde ze van El Farrobillo naar het centrum van Santa Úrsula, maar de mensen bleven naar haar toekomen. Ze had een glazen injectiespuit en drie naalden van verschillende lengtes. Ze kookte altijd water om de spuit en de naalden te desinfecteren. Nooit heeft iemand een infectie opgelopen van de duizenden injecties die zij heeft gegeven, herinnert haar familie zich.

Juana González Delgado, beter bekend als Juana La gaga, stierf op 3 oktober 1961 op 65-jarige leeftijd. Ze had negen kinderen (Adriana, Carmela, Venancio, Marcos, Alejandro, Gloria, Felipa, Marina en Dominga) en bracht het grootste deel van haar leven door in Cuesta de la Villa. Een van haar dochters vertelt dat de mannen haar kwamen zoeken omdat hun vrouw moest bevallen. Als de bevalling moeilijk verliep, liet ze don Emilio Ruiz, een dokter uit La Orotava, komen. Juana vroeg nooit iets terug, maar mensen gaven haar iets van hun oogst als dank.

Antonia León Gómez, beter bekend als Antonica, werd geboren op 5 februari 1938 in La Corujera. Ze was de derde van negen kinderen uit een bescheiden gezin. Van jongs af aan moest zij leren injecties te geven. Don Valerio, de dokter uit La Victoria, leerde haar injecteren toen ze nog maar 16 jaar oud was door een pop te prikken, omdat ze een zieke jongere zus had. Talloze mensen heeft zij gehopen, ze zei nooit nee en rekende niets aan.

Catalina García werd geboren in Santa Úrsula in 1890. Volgens haar kleindochter werkte ze als vroedvrouw terwijl ze voor haar huishouden zorgde, op het veld werkte en haar vijf dochters grootbracht. Ze werd een van de eerste plaatselijke verloskundigen van de 20e eeuw. Deze maand is het 53 jaar geleden dat zij stierf.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).