De stad Santa Cruz, solidair met de andere eilanden voor de levering van water

Geschreven op 24/03/2021


In de jaren twintig van de vorige eeuw bleef Santa Cruz worstelen met waterschaarste in het licht van de toenemende bevolking. In die tijd maakten werken voor het winnen en distribueren van water deel uit van het politieke heden, vooral toen het gebrek aan regen het niet mogelijk maakte de gewassen water te geven of de haven te bevoorraden.

Dit was niet alleen het geval op Tenerife. Andere eilanden kampten ook met hetzelfde probleem, zoals blijkt uit de vele transporten van water van de hoofdstad van Tenerife naar Arrecife op Lanzarote, Puerto de Cabras op Fuerteventura en Valverde op het eiland El Hierro gedurende de tweede helft van 1920. De eilanden hoefden niets te betalen voor het water, het enige dat van de autoriteiten werd gevraagd, was om de containers te leveren.

Volgens de gevonden gegevens werd er wekelijks water naar El Hierro vervoerd. In het geval van Puerto de Cabras en Arrecife werd er 3 miljoen liter water vervoerd in 1924 en tot 8 miljoen liter in 1927.

De begunstigde gebieden, die vaak zwaar te lijden hadden onder de verwoestende droogte, hadden deze hulp echt nodig om de situatie te verlichten. Er zijn dan ook veel dankbrieven teruggevonden van de raadsleden van de getroffen eilanden.

De zendingen naar El Hierro gingen door tot in 1939, toen in november de burgemeester van Valverde in een bedankbrief verzocht tot opschorting van de leveringen en in april 1940 stopten de donaties aan Lanzarote en Fuerteventura.

De zorg van de stad Santa Cruz om haar middelen effectief te beheren is tot op de dag van vandaag een belangrijk punt.

Momenteel werkt het waterbedrijf (EMMASA) continu aan het efficiënt gebruik van water in Santa Cruz, waarbij netverliezen zoveel mogelijk worden beperkt. Zo werden de waterverliezen in het waternetwerk beperkt tot 5,9%. Een cijfer dat veel lager is dan het gemiddelde voor Spanje, dat 16,3% bedraagt en maar liefst 29,1% voor de Canarische Eilanden in zijn geheel.

Santa Cruz heeft altijd geprobeerd zijn eigen watervoorraden te verbeteren. Tot op heden komt slechts 30% van het water uit externe watervoorraden, de rest uit eigen bronnen, met name 62% komt van de onlangs uitgebreide ontziltingsinstallatie in de stad.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).