31 maart 2002: De dag van de verwoestende storm in Santa Cruz de Tenerife

Geschreven op 31/03/2021


De verschrikkelijke storm brak plotseling uit in de hoofdstad van Tenerife in de vroege namiddag van zondag 31 maart 2002, 19 jaar geleden. Ondanks dat de weermodellen een normale dag hadden voorspeld, vielen binnen enkele minuten bakken water uit de hemel.

Er viel tot 224 liter water per vierkante meter in slechts twee en een half uur, volgens de meting van het ‘Agencia Estatal de Meteorología’. Een ongekend record in zo'n korte tijd dat gelijk is aan de regen die normaal gesproken in een gans jaar valt in Santa Cruz.

De straten van de hoofdstad veranderden in woeste rivieren die alles op hun pad wegvaagden: auto's, bomen, straatmeubilair en helaas ook mensenlevens. Acht mensen stierven als gevolg van de overstromingen en dertig mensen raakten gewond.

De schade was enorm, vooral in de wijken La Alegría, Valleseco, María Jiménez, Cueva Bermeja, San Andrés, Igueste en Ifara. Meer dan 500 inwoners van deze wijken werden uit hun huizen geëvacueerd en brachten de nacht door op het beursterrein, opgezet als noodkamp.

De schadecijfers weerspiegelen de omvang van de storm: 700 huizen werden verwoest, 500 commerciële instellingen werden getroffen en meer dan 1.000 voertuigen waren beschadigd. Meer dan 60.000 schoolkinderen in het grootstedelijk gebied konden een aantal dagen niet naar school gaan. De totale schade bedroeg meer dan 125 miljoen euro.

80% van de hoofdstad van Tenerife had geen electriciteit meer en bijna de helft geen water meer. 100.000 telefoonlijnen waren uitgevallen wat het werk van de hulpdiensten enorm bemoeilijkte.

De regering van de Canarische Eilanden heeft toen drie dagen van officiële rouw afgekondigd en keurde met spoed een koninklijk besluit goed voor de hulp aan de slachtoffers, terwijl de Cabildo zes dagen na de tragedie 2.000 euro bezorgde aan elk van de getroffen gezinnen. Een maand na deze tragische gebeurtenis bezocht koning Juan Carlos de meest getroffen wijken.

Die noodlottige dag staat voor altijd gegrift in het geheugen van de mensen van Tenerife, de dag dat chaos de stad omarmde en de stilte doorbrak.